Gyerek vagy karrier? Ez itt a kérdés
Címlap / Psziché / Gyerek vagy karrier? Ez itt a kérdés

Gyerek vagy karrier? Ez itt a kérdés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az elmúlt korok társadalmi változásai egyre több feladatot és nehézséget támasztanak a mai nővel -a leendő anyával- szemben. Szüljek? De mikor? És a karrierem? Ha elmegyek szülni, nézhetek új állás után, ráadásul a szakmában is lemaradok... 

Az elmúlt korok társadalmi változásai egyre több feladatot és nehézséget támasztanak a mai nővel –a leendő anyával- szemben. Szüljek? De mikor? És a karrierem? Ha elmegyek szülni, nézhetek új állás után, ráadásul a szakmában is lemaradok….Hát igen, nem könnyű! Mégis, még a legvérmesebb feminista vagy szingli is vágyik egy gyerekre. Valahol a lelke mélyén.

Az utóbbi évtizedekben sok minden szól –legalábbis látszólag- a gyermekvállalás ellen. Terjedőben a szinglik (a divatosan önmaguknak és karrierjüknek élő értelmiségiek) és karrierjük valamint családjuk között őrlődő nők osztálya. Növekszik a felsőfokú oktatási intézményekben tanuló női hallgatók száma is – arányuk már a tipikusan férfias, felső szintű vezetői posztok betöltéséhez szükséges karokon is eléri a férfiak arányát. Ma ezen értelmiségi nők számára a gyermekek szülése, nevelése egy a sokféle szerep közül – amelyet megelőz a továbbtanulás, a karrierépítés vagy csak egyszerűen a pénzkeresés alternatívája. A hazai s a nemzetközi statisztikák egyaránt arról tanúskodnak, hogy egyre növekszik a vezető pozíciókba bekerülő nők száma és aránya. Mivel a karrierépítés és a családalapítás időszaka a nők esetében egybeesik – többnyire a húsz-harmincéves korra tehető –, sokuk számára a gyermekek érkezése hivatásbeli, előrejutási konfliktusokkal jár.

Különösen igaz ez a versenyszférára, ahol a gyermekvállalás szinte lehetetlen: aki a csúcsra akar jutni, az nem engedheti meg magának az otthon töltött éveket.

Korunk ideálja: a dolgozó nő, méghozzá az értelmiségi csúcsmenedzser, aki egyszerre nőies –elegáns kosztümöt visel, mindig fitt, müzlin és répaleven él, és legalább két mobilja van –, ugyanakkor okos, magasan kvalifikált, napra kész, magabiztos, s a férfi kollégákat megszégyenítő módon tárgyal, utazik, telefonál. A mai nőideál mindenképpen valami izgalmas, vonzó dolgot művel. De kinek jut ideje a munka és kozmetikus mellett gyerekre, vagy akár csak egy férfira is?

Egyre több hölgy választja ezért a késői, harminc év feletti gyermekszülést, mondván: addigra kialakul egy stabil anyagi biztonság is, s az egyéni ambíciók, vágyak is kiélhetők. A döntés meghozatalában segít a társadalmi nyomás („Ugyan, minek még a gyerek, ha már annyit tanultál, vidd valamire legalább!”), a környezet sajnálata a gyesen lévő, „csak” gyermekeiket nevelő édesanyák felé, az orvostudomány fejlődése: már harminc felett is biztonságos szülni, valamint a munkaszerződések, melyekben a nő garantálja, hogy még két évig biztos, hogy nem fog teherbe esni. (Számos fejlettebb nyugati országban beperelhető az a cég, amely ily módon próbálja az egyén személyi szabadságát korlátozni.)

Ellenérvek

A biológusok egyetértenek abban, hogy a legtöbb felső vezetői pozíció rendkívül nagy fizikai állóképességet követel. Az utazással, tárgyalásokkal, állandó készenléti állapottal járó intenzív fizikai igénybevételre csak átmenetileg lehet képes a női fizikum.

Egy másik ütközőpontként tartják számon a szóban forgó pozíciókkal járó erőteljes stresszhatást. A stresszért felelős adrenalin hormon állandó sima- és vázizom-összehúzódást okoz – vagyis nem a női, hanem a férfias testi működésnek felel meg inkább.

Harmadrészt pedig a menstruáció problémáját vetik fel lehetséges ellenérvként, amely azt támasztja alá, hogy a női szervezet eredendően nem alkalmas az állandó erőteljes igénybevételre. Ezekben a napokban ugyanis nagyobb sérülékenység, levertség, gyengeség a jellemző.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 4126 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x