Pénz, szabadság és a tao
Címlap / Psziché / Pénz, szabadság és a tao

Pénz, szabadság és a tao

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-26

A pénz jelentős szerepet játszik az önértékelésünkben, egyfajta mérceként. Az, hogy mit gondolunk magunkról, közvetlenül tükröződik azon, hogy mire fordítjuk a pénzünket.  

Akár van pénzünk, akár nincs, a külvilág is ennek alapján sorol be minket valahova. A pénz alatt nem feltétlenül a zsebünkben lapuló készpénz értendő, hanem az is, hogy vezetőink, vagy a gazdagabbak, miképpen használják azt fel jó és rossz célokra. Minden ember azoknak a közgazdasági változásoknak a terméke, amelyek az őket körülvevő világban zajlanak. Bár ezeket a „külvilági” dolgokat hajlamosak vagyunk személyünktől függetlennek tekinteni, a „külvilágban” történő dolgok mindig „belvilágunk” tükröződései.

Mindaddig, amíg saját kellemetlenségeinkért a külvilágot dolgokat teszünk felelőssé, sohasem válhatunk szabaddá, hiszen egyfolytában szükségesnek érezzük majd, hogy erőnket latba vessük a fent említett erő ellensúlyozására. Az igazi szabadság viszont nagyon ijesztő dolog. Csalóka és átmeneti, megnyilvánulásait pedig olykor roppant nehéz észrevenni és sok esetben csapdába sétálhatunk.

A kellemetlenségekért gyakran hibáztatjuk politikai vezetőinket, pedig ezek sokszor nem is a döntéseiknek köszönhetőek, hanem a vezetők személyének, akiket mi választottunk meg hogy nemzeti költségvetésünkről rendelkezzenek, vagy mulasztottunk el leváltani, hogy ezt ne tegyék. A politikusaink helyükön maradása vagy eltávolítása a mi világnézetünket tükrözi, amit viszont a saját magunkról alkotott képünk határoz meg. Azokra szavazunk, akik azt tükrözik vissza, amit igaznak hiszünk. Amíg viszont nézeteink avíttak, a vezetőségünk is hasonlóan avítt lesz.
Az integrált cselekvés azt jelenteni, hogy szabadok és teljesek vagyunk.
A szabadság és az integritás szorosan összetartoznak és azt tükrözik, hogy rendelkezünk bizonyos alapelvekkel, jellemmel, önbizalommal és teljességgel. Ha nem vagyunk integráltak és pláne, ha a döntéseinket külső erő irányítja, akkor nem lehetünk teljesen szabadok, mert az az érzésünk, hogy valaki vagy valami kontrollt gyakorol felettünk, életünket valami rajtunk kívülálló dolog határozza meg. Az integráltság elérése viszont képessé tesz minket arra, hogy kapcsolatba lépjünk a belső világunkkal és önmagunkra rátalálva meg is valósítsuk azt. Csak akkor beszélhetünk integritásról, ha önmagunkban is teljesek vagyunk. 

Amint viszont a félelem veszi át az irányítást, amint pénzről van szó –például, ha gátoljuk azokat, aki saját gazdasági helyzetükön szeretnének javítani, vagy ha idegenkedünk a munkánktól, akkor félelmünk, ami miatt nem érintkezünk annak tárgyával, meggátol minket a szabadság elérésében. Ha le tudunk mondani a minden és mindenki irányában kifejtett uralmi törekvéseinkről, az is hozzájárul szabadságunk eléréséhez. A világra adott egyéni és nemzeti reakcióink viszont nem sugározzák a szabadság érzetét. Képtelenek vagyunk a - politikai, gazdasági - megszorításoktól mentes, szabad döntések meghozatalára. Az, hogy mennyit áldozhatunk mások megsegítésére, attól függ, meg tudjuk-e védeni magunkat attól, ami befolyást gyakorol cselekedeteinkre. De sajnos az adóktól nehéz megszabadulni, és gyakorta szenvedünk nagymennyiségű költségvetési hiányok felhalmozásától. 

A taoizmus szerint amennyire lehet, csökkenteni kell a kormányzást, külső beavatkozást és az adózást, de esetenként mégis szükség lehet, hogy valaki beavatkozzon a piacba, például, ha nincsen, ami motiválja a versenyt, hogy stabilizálja az adott piacot, iparágakat. Amíg viszont ezen iparágaknak a vezetőivel nehéz megértetni azt, hogy a profithajhászás miatti magas árak kizsarolása sértheti a fogyasztók érdekeit, szükség van a beavatkozásra. Mivel a gazdaság terén a végtelen szabadság visszaélésekhez vezet, például a kapzsiságnak és az etikátlan gyakorlatnak köszönhetően, el kell jutni addig, hogy az egyén javát a közösség javának tekintsék. Addig viszont feltétlenül szükség van egyfajta kormányzati segítségre. 

Ugyanakkor a kormányzati segítség egyfajta függőséget eredményez egy felsőbb erő és az egyén között. Ez a függőség feszültséghez vezet, amit viszont könnyen háború követhet. A háborút olyan férfiak és nők találták ki, akik minden szempontból és minden létező irányítástól függetlenek akartak lenni. A háború, aminek a megnyeréséhez szintén pénz és irányítás kell, viszont sokkal több, mint pénzkérdés. Az egész emberiség alapvetően háborúcentrikus, viszont egy jó minőségű haditechnikai állapot fenntartásához is pénz kell, amit gyakorta az oktatástól, egyetemektől, szociális intézményektől vonnak el. Ebből azt a konzekvenciát lehet levonni, hogy a Tao tanítása, hogy a világ meghódítását erőszak nélkül kell véghezvinni nem megvalósítható, mert ellenkezik az emberek öndefiníciójával. 

Ezért, hogy egy háborúmentes világról beszéljünk, legelőször önmagunkkal kell kibékülnünk, hogy ne legyen okunk harcolni egymással. Ez a személyiségfejlődés esszenciája, létünk értelme. Az örökös háborúzás véget vetéséhez szükségünk van személyiségünk kiteljesedéséhez, félelmeink „kikezeléséhez”. Ehhez viszont feltétlenül szükséges, hogy mindenki hozzájusson a legmegfelelőbb lehetőségekhez, orvosi ellátáshoz, iskolázottsághoz, élelmiszerhez és esélyekhez, hogy megalapozza saját önbizalmát.

 
 
A külvilágban semmi sem fog megváltozni, sem a bárminemű előítéletek, sem a nukleáris fegyverek arzenálja, sem az ideológiai különbségek, amíg nem vállalunk személyes felelősséget saját életünkért. De nemcsak a fegyverekkel, hanem a politikai, gazdasági téren vívott harcot is be kellene szüntetni, amikor a pénzügyi helyzetünkön, forrásainkon marakodva ellenségeket gyártunk magunknak. Amikor bizonyos politikai-gazdasági csoportok egymást okolják, szidják a bérek miatt, az is háború, csak nem vérrel jár. 

Amíg a tágabb értelemben vett pénzügyekről van szó, félünk a drámai változtatástoktól, pedig tudjuk hogy az egész szociális, gazdasági struktúránk nem megfelelő. A félelem az oka annak, hogy önmagunkon kívül mindenkit hanyagolunk. Félünk felfedni azokat a tévedéseket, melyeket évszázadok óta hurcolunk magunkkal. Nem vagyunk hűek önmagunkhoz, félelmeinkhez, érzékenységünkhöz, emiatt álmainkat, céljainkat is redukáljuk. Ha önmagunkhoz nem vagyunk őszinték, az a társadalom értékrendjének csökkenéséhez vezethet, hiszen nem visszük eszméinket át a külvilágba. 

Ha egyéni életünkben a Taót követjük, mindenki csodálni fog a nyugalmunkért. Ha a külvilági életünkben követjük a Taót, megkísérelve annak a politikára, társadalmi, közgazdasági problémák megoldására való alkalmazását, akkor kicsit furcsán fognak ránk nézni. Ennek viszont érdemes örülni, hiszen mindig a látnokok, álmodozók, idealisták teremtették meg a változásokat. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3253 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x