A magányos díva: Domján Edit ismeretlen magánélete
Címlap / Psziché / A magányos díva: Domján Edit ismeretlen magánélete

A magányos díva: Domján Edit ismeretlen magánélete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

A körme hegyéig nõ volt, és a lelke mélyéig titok. Rejtély, amelynek megfejtésével már sokan próbálkoztak. Csakhogy az igazán nagy titkok mindig megfejthetetlenek maradnak. Aztán az idõ múlásával lassan-lassan legendává nemesednek.  

A körme hegyéig nõ volt, és a lelke mélyéig titok. Rejtély, amelynek megfejtésével már sokan próbálkoztak. Csakhogy az igazán nagy titkok mindig megfejthetetlenek maradnak. Aztán az idõ múlásával lassan-lassan legendává nemesednek.
Az ember néha úgy érzi, hogy tévé és rádió nélkül tartalmasabb és élhetõbb volna az élete. Aztán történik valami, és hálát ad a sorsnak, hogy az ezerszer elátkozott technika mégiscsak felejthetetlen élményhez jutatta. Jó néhány éve történt. Kevés meggyõzõdéssel csavargattam a rádió keresõgombját, amikor egy színházi közvetítést konferáltak fel. "Kedves hallgatóink! Marcel Achard A bolond lány címû vígjátékát közvetítjük a Madách Színház Kamaraszínházából felvételrõl. A szereposztás a következõ: ..." Már amikor elkezdték sorolni a neveket, Domján Editét, Márkus Lászlóét, Garas Dezsõét, éreztem, most történni fog valami. Jó - gondoltam -, akkor itt talán megállhatunk. Megálltam én is, és megállt az idõ is. Pedig látvány nem is társult a hangok mellé, de azok a hangok mégis odavarázsoltak a szobába egy felejthetetlen, különleges elõadást. Amikor mindez történt, Domján Edit már régen nem élt. Mégis hallgatóként én - akinek a színésznõ egy alkalommal, sok-sok évvel korábban megsimogatta a fejét a Margitszigeten - ott és akkor a rádió mellett úgy éreztem, váratlan, késõi ajándékot kaptam tõle.

Petike és az igazgató

Tudják, hogy még mindig élhetne? Hetvenéves sem volna, s még játszhatna, énekelhetne nekünk, ha akkor, negyvenévesen nem dönt úgy, hogy ennyi is elég volt neki az életbõl. "1932. XII. 25-én születtem Budapesten. Édesapám gyári munkás, édesanyám egyszerû vidéki család gyermeke. Szûkös anyagi helyzetük miatt meglehetõsen szerény körülmények között éltünk." Negyvenkilencben írta ezt az életrajzot, amely nemcsak a kor követelményeinek, de az igazságnak is megfelelt. Ezzel jelentkezett a Színmûvészeti Fõiskolára. A Domján család akkoriban már nem Budapesten, hanem Maglódon élt, a sötét hajú, bájos és nagyon szorgalmas kislány már ott fejezte be az általános iskolát. Egy alkalommal, amikor az iskolai ünnepségen Vörösmarty Mihály Petike címû versét szavalta, az igazgató üzent érte, hogy minél gyorsabban keresse fel õt az irodájában. A gyomra is összeugrott az izgalomtól, hiszen az ilyen invitálás csak a legritkább esetben szokott jót jelenteni. Szerencsére ez az eset a kivételek közé tartozott. A jó érzékû pedagógus ugyanis sürgõsen rá akarta beszélni a megszeppent kislányt, hogy jelentkezzék színésznek.
Így került 1949-ben a felvételi bizottság elé, majd a szakérettségit követõen, 1950-ben elkezdte a fõiskolát. Három osztályt, összesen hatvan növendék vágott neki a színészmesterség elsajátításának, de diplomát mindössze tizenkét hallgató kapott. Természetesen köztük volt Domján Edit is. Természetesen - gondolhatjuk ma -, de ha az osztályfõnöke, Olty Magda nem áll ki mellette az elsõ év rostavizsgái után, lehet, hogy a balul sikerült vizsgajáték miatt õt is eltanácsolják. Tanárai visszaemlékezései egy kedves, szép, szorgalmas, fogékony és intelligens növendék képét rajzolják elénk. Egyik tanára, Gáti József idézte késõbb, hogy amikor egy alkalommal a már sikeres Domján Edittel találkozott, a szépsége teljében lévõ színésznõ a fülébe súgta: "Tanár úr, ha elárulja valakinek, milyen régen tanított engem a fõiskolán, megölöm." Pedig akkor még csak harmincéves volt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 14226 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x