Békamese Harmonet - Horoszkóp -Ezotéria - Jósda
Címlap / Psziché / Békamese

Békamese

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ökológiai körökben gyakran emlegetett a kísérlet, miszerint ha egy békát forró vízbe teszünk, azonnal kiugrik, de ha hideg vízbe tesszük, és lassan melegítjük, hagyja magát megfőzni.  

Ökológiai körökben gyakran emlegetett a kísérlet, miszerint ha egy békát forró vízbe teszünk, azonnal kiugrik, de ha hideg vízbe tesszük, és lassan melegítjük, hagyja magát megfőzni.

Egy neves biológusunk, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja nemrég megjelent könyvének előszavában imígyen dolgozta fel ezt:
„Egy hatalmas kondér, esővízzel töltve áll egy elhagyatott táborhelyen az ottfelejtett palackos tűzhelyen. Néhány béka észreveszi a szúnyoglárváktól hemzsegő kitűnő élőhelyet, s beköltözik a kondérba. Egy különösen értelmes, Prométeusz nevű béka felfedezi, hogy a gáztűzhelyen ott a gyufa, s a gázcsapot kinyitva meggyújtja a lángot. A langyosodó vízben minden sokkal nagyszerűbb. Több a szúnyog, több a béka, gyorsabb a növekedés. (...)

A víz azonban mintha már kedvezőtlenül meleg lenne. A szúnyogok sem szaporodnak eléggé. A békák már teljesen kitöltik a kedvező vízfelszínt. Némelyiknek már csak a felszín alatti második sorban marad hely, s fulladással, éhezéssel küszködik. A növekvő elégedetlenség hatására a békák tanácsa kiterjedt kutatás megszervezését határozza el. Igényes tudományos alapossággal mérik a kondér fenekének hővezetését. Egyes tudós békák felhívják a figyelmet a melegedő vízből kiváló vízkő hőszigetelő hatására, ami a melegedés várható csökkenését eredményezheti. (...)

Egy szociológus-közgazdász tudósokból álló békacsoport a harmadik és második sorba szorult békákat bíztatja:
”Ne elégedetlenkedjetek, hogy nem vagytok elég magasan!
A víz hőtágulása folytán rövid úton ti is eléritek a mai élvonal
(a felszíni békák) pozícióját.”

Hogy akkor is ugyanolyan alászorultak maradnak, azt elfelejtik megemlíteni. Egyéb csoportok bíznak a feltámadó szél hűtésében vagy a tűzhely gázpalackjának várható kimerülésében, de mivel a víz tovább melegszik, végül fontolóra veszik a gázcsap takarékra állításának lehetőségét is. A legerősebb csoportosulás elnök-főbékája a legfelsőbb és legkedvezőbb felszíni rétegből a javaslatot megvétózza, s a tudós békákat további monitorozásra, modellezésre, másféle megoldások keresésére szólítja fel.”

A történet vége ugyanaz, mint a kísérleté. Megfőttek.

Vida Gábor: Helyünk a bioszférában
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3081 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x