A tudományos hipnózis
Címlap / Psziché / A tudományos hipnózis

A tudományos hipnózis

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-05

A hipnózis egyidős az emberiséggel. A Sumérok, a kelták, az ősi India lakói épp úgy ismerték és használták a módosult tudatállapotokat, mint a mai gyógyászati gyakorlat. Talán annyi változott, hogy a szkeptikusok ma erősebb szűrő alatt vizsgálják ezeket az állapotokat, mint a korábbi kultúrák, akik ugyanúgy használták őket, mint mi a villanyt... 

Az ősi praktikák
A hipnózis egyidős az emberiséggel. A Sumérok, a kelták, az ősi India lakói épp úgy ismerték és használták a módosult tudatállapotokat, mint a mai gyógyászati gyakorlat. Talán annyi változott, hogy a szkeptikusok ma erősebb szűrő alatt vizsgálják ezeket az állapotokat, mint a korábbi kultúrák, akik ugyanúgy használták őket, mint mi a villanyt.

Varázslat, vagy tudomány?
Sokan azt kérdezik először - Mario és a varázslóra gondolva - Engem is lehetne hipnotizálni? Egyáltalán mindenki hipnotizálható? A hipnózis iránti fogékonyság (hipnabilitás) személyenként változó. Mivel minden ember különböző, különbözőképpen tűrjük a fájdalmat, nem egyformán reagálunk ugyanarra a helyzetre, így teljesen természetes az is, hogy nem vagyunk egyformán fogékonyak a hipnózist végző ember szavaira, szuggesztióira sem. Ez a hipnózis mélységében nyilvánul meg. Ugyanaz a helyzet, mint az alvással. Lehet szunyókálni, bóbiskolni, de lehet olyan mélyen is aludni, hogy akár ágyút is sütögethetnek az ember füle mellett, akkor sem ébred fel. Gyakorlással ez a "képesség" azonban fejlődhet, ez azt jelenti, hogy ha valaki az első alkalommal csak "szunyókál", az alkalmak előrehaladtával lassan "mély álomba merülhet".

Lerántjuk a leplet a misztikáról
Sokaknak túlzott, vagy éppen teljesen téves elképzelései vannak a hipnózissal kapcsolatban Talán azért, mert olyan sejtelmesen, varázslatosan cseng: Módosult tudatállapot. Sokan a cirkuszi mutatványokra, az indiai jógik levitációjára, vagy az indiánok tudatvesztéses állapotaira gondolnak. Sokakban hibás kép él a hipnózisról. Azért, hogy elébe menjünk a tévhiteknek, ajánlatosabb a módosult tudatállapot kifejezést használni. Ez a meghatározás azt jelenti: eltér a mindennapi éber állapottól. Ugyanilyen módosult tudatállapot az alvás, a délutáni álmodozás is. A hipnózist egyébként leginkább ahhoz az elalvás előtti állapothoz lehet hasonlítani, amikor már majdnem elalszunk, de még tudjuk, hogy ébren vagyunk, tehát az alvás és az ébrenlét határán táncolunk.

Mivel a hipnózis során "mesterséges körülmények" között akarjuk ugyanezt az állapotot létrehozni, a klienst el kell vezetni oda. Ezt a "sétát" indukciónak nevezzük, a terapeuta mond egy néhány perces szöveget, s ezzel először relaxált állapotba, majd hipnózisba juttatja a klienst. Az indukció célja az, hogy a hipnotizált személy figyelmét egy dologra irányítsa, például nézzen egy pontot mereven, vagy figyelje meg valamelyik testrészét, hogyan helyezkedik el, stb.

A hipnózis létrehozása többféle körülmény között történhet, ebből kettőt érdemes kiemelni:

- nyugalomban, pl. egy fotelben ülve.

- intenzív mozgással.

Az intenzív mozgással "előcsalt" hipnózist aktív éber hipnózisnak nevezzük. Tudományos felfedezése egy magyar pszichológusnő, dr. Bányai Éva nevéhez fűződik. Ez az indukciós technika egyébként régen "köztünk él", csak nem vettük észre. Ilyen célt szolgálnak például a kultikus népeknél a nagy zene-bonával kísért táncos mulatságok, ahol az ütemes zenével és tánccal érik el ugyanezt a hatást. A mi kultúránkban megtalálható megfelelője lehet a diszkó. Ezt a fajta hipnózist inkább tudományos kísérletekben használják, mert eszközigényes, általában egy szobakerékpáron szokták a kísérleti személyt bicikliztetni. A hipnoterápiával foglalkozó szakemberek a mindennapokban inkább a "fotelben" hozzák létre a hipnózist.

Hogy éled meg a hipnózist?
Milyen változásokat észlelhetünk hipnózis alatt? Természetesen minden ember másképpen éli meg ezt az állapotot, ezért itt csak néhány példát sorolunk fel. Megváltozhat az időérzék, hosszabbnak vagy sokkal rövidebbnek érezhetjük az eltelt időt, miként a testünket, testrészeinket kisebbnek vagy nagyobbnak. Érezhetjük úgy mintha lebegnénk, vagy éppen ellenkezőleg ólomsúlyúnak érezzük magunkat, tagjainkat.

Hipnózis a lelki terápiában
Mivel az ébertől eltérő tudatállapotban mint pl. alvás során kikapcsol a tudatos kontrollnak az a része, ami megakadályozza a tudatalattiban tárolt, elfeledett, kellemetlen élmények felszínre kerülését, a terápiában ezt használják ki a szakemberek. Általában a mostani problémákat régi "rossz" emlékek okozzák, amiket igyekszünk elfelejteni. Módosult tudatállapotban azonban hozzá tudunk ezekhez férni, és a terapeuta által használt technikák segítségével megszabadulhatunk "tőlük". A hipnózis egy állapot, olyan, mint az alvás. Valakinek attól még nem múlik el a problémája, hogy hipnózisba kerül. Az ebben az állapotban alkalmazott pszichoterápiás eljárások segítenek hozzá a gyógyuláshoz. Szimbólumok segítségével nagyon hatékonyan lehet ebben az állapotban dolgozni. ("Álomfejtés" szimbólumai)

Gyógyhipnózis
S hogy a pszichoterápián kívül milyen területeken lehet még alkalmazni? Jól működik mint fájdalomcsillapítási eljárás, leginkább a fogászat és a szülészet területén alkalmazzák. Kísérletileg bizonyították, hogy azon nők akik hipnózissal egybekötött szülési felkészítésben vettek részt és a szülés alatt is hipnózisban voltak: jobban együttműködtek az orvossal csökkent fájdalomérzetük, szorongásuk, szülésük ideje, illetve a szülés utáni vizelési és székelési problémáik. A fogászatban olyan pácienseknél nagyon hasznos, akiknek nem lehet fájdalomcsillapítót adni, így hipnotizált állapotban el lehet érzésteleníteni a kezelt területet.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy hipnózissal csak hipnoterápiás kiképzésben részt vett orvos vagy pszichológus foglalkozhat!

Csizmás Adrienn cikkének felhasználásával Bucher Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7026 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x