Mitől bio a bio?
Címlap / Psziché / Mitől bio a bio?

Mitől bio a bio?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Amit eszel, azzá leszel" - tartja a mondás. Napjainkban különösen sok szó esik a táplálkozás és az egészség összefüggéseiről, különböző nézetek vívnak heves csatát egymással. Vannak, akik a vegetarianizmus megrögzött követői, míg mások a vegyes, de változatos étrend mellett érvelnek. Egy dolog azonban biztos: ártanak egészségünknek a különböző vegyszerek. 

„Amit eszel, azzá leszel" - tartja a mondás. Napjainkban különösen sok szó esik a táplálkozás és az egészség összefüggéseiről, különböző nézetek vívnak heves csatát egymással. Vannak, akik a vegetarianizmus megrögzött követői, míg mások a vegyes, de változatos étrend mellett érvelnek. Egy dolog azonban biztos: ártanak egészségünknek a különböző vegyszerek, melyek fellelhetők a növényekben, mi több, az állati eredetű termékekben is. Hazánkban is léteznek "biotermékek", szerencsére egyre többen szeretnének hozzájutni.

A nagyközönség körében pár évvel ezelőtt még szilárdan tartotta magát az a nézet, hogy ha egy alma kukacos, akkor az biztosan "bio", azaz nem kezelték vegyszerrel. Előszeretettel fogyasztották az ilyen termékeket kismamák, betegek, s mindazok, akik átlátták a különböző növényvédő szerek okozta megbetegedések veszélyét. A "tanulóévek" időnként gyengébb színvonala után ma már a biotermékek minőségben fel tudják venni a versenyt a vegyszeres gazdálkodásból származókkal.

A reformélelmiszereket, natúrtermékeket szintén gyakran azonosítják a biotermékekkel, pedig az elnevezések egészen mást takarnak. Hogy mit tekintünk reformélelmiszernek, az részben annak kérdése, hogy mit tartanak éppen akkortájt egészségünk szempontjából különösen kedvezőnek. A natúrtermékek kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes élelmiszerek, fogyasztásuk azonban nem minden esetben jelent egyértelmű előnyt: például a búzakorpában sokkal több szermaradvány halmozódik fel, mint a búzaszem belső részében.

A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás csak szerves eredetű tápanyag-utánpótlásra alapozott lehet, és a növényi károsítókat is mechanikus úton irtják. A kórokozókkal szemben olyan természetes eredetű az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel "permeteznek", amik nem szívódnak fel növényekben, vízzel könnyen lemoshatók. Az ilyen módon előállított termékek (az alacsonyabb hozam miatt) mennyiségben elmaradnak vegyszerekkel kezelt társaiktól, és magasabb költségekkel állíthatók elő. A hiteles biotermék mindig drágább, de magasabb minőséget is képvisel.

Ellenőrzött ökológiai gazdálkodás
Ökotermék (biotermék) az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő, tehát utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit biotermékké minősíteni. Az ökológiai gazdálkodást Magyarországon az EU 2092/91 rendelete, valamint a magyar kormány 140/1999 és az FVM-KÖM 2/2000-es közös miniszteri rendelete szabályozza.

A gazdálkodási mód hivatalos megnevezése "ellenőrzött ökológiai gazdálkodás", de nem hivatalosan azonos értelemben használjuk a biogazdálkodás, ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás kifejezéseket. Angol nyelvterületen az "organic farming", német nyelvterületen az "ökologischer Landbau" kifejezések ugyanezt jelentik.

Felmerülhet a kérdés, miért a termelés folyamatát, és miért nem a termékek szermaradvány-, nitrát- és nitrittartalmát ellenőrzik?
Az élelmiszerek nitrát- és nitrittartalma viszonylag könnyen és olcsón meghatározható, a növényvédőszer-maradványok vizsgálata azonban nehézségekbe ütközik. Ez nemcsak a költségekre vonatkozik, hanem arra is, hogy nincsenek pontos ismereteink arról, milyen köztes termékek képződhetnek a lebomlás során a növényben, a talajban és a talajvízben; azt pedig végképp nem tudjuk, hogy ezek a bomlástermékek milyen kölcsönhatásba lépnek egymással és a környezettükkel, illetve, hogy ezek táplálékunkba kerülve milyen egészségügyi kockázatot jelentenek. Azért kell tehát a termelés folyamatát ellenőrizni, mert így ezek a károsító anyagok eleve be sem kerülhetnek az élelmiszerekbe.

Ellenörző szervezetek
Magyarországon igen komoly ellenőrzés alatt állnak a biokertészetek, illetve biogazdálkodással foglalkozó szervezetek. A törvények és a szakszerűség betartását az FVM- felügyelet mellett a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzi szervezett keretek között.

1983-ban jött létre a Biokultúra Egyesület, feladatuk a biogazdálkodás széles körű elterjesztése, értékeinek megismertetése, a környezet és az emberi egészség megóvása. Jelenleg 59 hazai, 13 külföldi helyi csoport, valamint 9 szakosztály működik. A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzése alatt 110000 hektár földön folyik ökogazdálkodás. A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzését 888 mezőgazdasági termelő, 207 méhész, 8 vadon termő növénybegyűjtő, 67 feldolgozó és csomagoló, 72 kereskedelmi egység, valamint 1 importőr kérte. A Magyarországon termelt biotermékek 95%-át Nyugat-Európában értékesítik, így nincs könnyű helyzetben az, aki az ökotáplálkozás híve.

A termelők és a kereskedők élnek az internet adta lehetőségekkel: több honlapon is házhoz szállítással rendelhető meg az ellenőrzött biotermék. A házhoz szállítás egyelőre sajnos csak Budapesten és környékén elérhető.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1880 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x