Egészséges egoizmus
hirdetés
Címlap / Psziché / Egészséges egoizmus

Egészséges egoizmus

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-18

"Szeretem magam, szeretem magam, szeretem magam." Az előbbi mondat a szituációtól függően az öntömjénezős egoizmus de akár egy személyiségfejlesztő tréning leglényegibb eleme is lehet. Hol a határ, kell-e, lehet-e önmagunkat szeretni?  

„Szeretem magam, szeretem magam, szeretem magam.” Az előbbi mondat a szituációtól függően az öntömjénezős egoizmus de akár egy személyiségfejlesztő tréning leglényegibb eleme is lehet. Ha a tükör előtt álló, a képbe szerelmesen elmerülő embertől halljuk, akkor valószínű az előbbiről van szó. De hol a határ, kell-e, lehet-e önmagunkat szeretni?

Bűn vagy erény?
Egy kérdőíves felmérés tanulsága szerint, ahol többek között arra kérték a válaszadókat, hogy állítsanak fel fontossági sorrendet a mások (a „mások” között önmagukat is felsorolva a szülők, testvérek, Isten, barátok, kedvesem, embertársak, távolabbi rokonok mellett) iránt érzett szeretetet, a megkérdezettek vagy az első vagy a legutolsó helyre állították az önszeretetet. A két, egymással ellentétes felfogás mögött az áll, hogy van, aki úgy gondolja, hogy a szeretet ő belőle indul ki, feltétlenül fontos, hogy szeresse önmagát ahhoz, hogy mások szeretetére képes legyen. A másik felfogás hívei úgy gondolják, hogy az önszeretet egyenlő az egoizmussal, csak és kizárólag mások szeretete az erkölcsös, önmagunkat pedig az utolsó helyre kell száműzni.

A második csoporttal sokan értenek egyet, önmaguk szeretetét bűnnek gondolják, de ha nem is bűnnek, semmi esetre sem helyes, hiszen az önzéssel egyenlő. Azt gondolják, hogy aki önmagát szereti, az csakis erre képes, más már nem is létezik számára. Az előbbi szemponttól elszakadva azonban azt kérdem: ha erény szeretni a felebarátomat, akkor önmagamat szeretni miért nem az, mikor ugyanolyan emberi lény vagyok?

Természetesen az egészséges egoizmus kialakításához vezető út a bennünk lévő nárcisztikus hajlamok leküzdésével kezdődik. Nem vitatom, hogy ez feltétele mindenféle szeretetnek, mivel az a személy, akinek jellemében a nárcisztikus elemek túlsúlyban vannak nem képes tárgyilagosan megélni a valóságot. Csak azt tudja valósnak, ami benne, önmagában létezik, ez az akadálya annak, hogy a dolgokat olyannak lássa, amilyenek valójában, és így arra sem képes, hogy termékeny kapcsolatot alakítson ki a világgal és önmagával. Magába zártan, önmagával és magának él, álomvilága zárt és sérthetetlen.

A túlzott önszeretetet, beteges önimádat az egoizmus szélsőséges megnyilvánulása, míg enyhébb formája az önzés. Ez az a pont, ahol az egészséges és a negatív irányba mutató egoizmus elválnak. Tulajdonképpen nem az egoista emberekre haragszunk, hanem az önzőkre, csak a bennünk dolgozó általánosító hajlam teszi, hogy rájuk is, mint egoistákra gondolunk, a szó pejoratív értelmében. Az egoista, jobban mondva az önző embert csak önmaga érdekli, mindent magának akar, adni nem szeret, de kapni annál jobban. Őt nem érdekli mások szükséglete, nem tiszteli mások méltóságát. Így önzés és az önszeretet egymással ellentétes fogalmak. Az egoista igazából gyűlöli önmagát, boldogtalan, hiszen pont ő maga torlaszolta el azt az utat, melyen szeretet érkezhetne hozzá.

Egyensúlyban
Az pozitív értelemben vett egoista – a kutatásban résztvevők másik fele, akik a szeretet rangsorban első helyre önmagukat sorolták – legfőbb jellemző vonása éppen az, hogy szeretik, elfogadják önmagukat. Sőt, számukra kiemelten fontos ez a fajta szeretet, önbecsülés, ez a kiinduló alapja embertársaikkal való kapcsolataiknak. Véleményük szerint önmaguk szeretete és mások szeretet nem alternatíva, nem választhatunk a kettő között. Ha másokat szeretünk, magunkat is ugyanúgy kell szeretnünk, vagy nem mondunk igazat, illetve, ha magunkat nem szeretjük, akkor másokat sem tudunk. A szeretet osztatlan: aki egy embert szeret, az szereti az embert mint olyat, így a saját én éppúgy tárgya a szeretetnek, mint más.

Ahhoz, hogy önmagunk lehessünk, megtaláljuk boldogságunkat, megvalósítsuk kitűzött céljainkat szükségünk van kicsit egoistának is lenni. Kicsit, amolyan egészségesen. Azért, hogy ne rendeljük alá személyünket másoknak, azért, hogy saját integritásunkat megőrizzük és azért, hogy céljainkat megvalósítsuk, de semmiképpen nem azért, hogy a másik emberen átgázolva tegyük mindezt.

Shine


 
 
[ 5961 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x