Karácsony süteménye: a mézeskalács
Címlap / Psziché / Karácsony süteménye: a mézeskalács

Karácsony süteménye: a mézeskalács

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

Őseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetően még az Etelközből hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerűségre tett szert. 

Őseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetően még az Etelközből hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerűségre tett szert.

Ugyanakkor egy húszezer éves, Spanyolországban talált mézgyűjtő alakot ábrázoló barlangrajz tanúsága szerint a méz az emberiség egyik legősibb tápláléka. Egyiptomban II. Ramszesz fáraó állatalakú mézeskalácsot áldozott isteneinek, és a híresen gazdag piramisbeli sírkamrákba is helyeztek belőlük bőséggel. A középkorban Magyarországon is fontos kereskedelmi cikk volt. Nem véletlenül, hiszen az emberek ezen a vidéken nem ismertek még más édesítőszert ebben az időben.

Mézeskalácsosság otthon és céhben
Az édességkészítés nem is volt mindennapos szokás. Különleges alkalom kellett hozzá, a sütés többnyire jelentős eseményekhez, ünnepekhez, így például a karácsonyi ünnepkörhöz is kötődött. A mézeskalácsot korábban - főleg a nagyobb darabokat - cserépformában, később pedig fából faragott mézeskalácsütő formában készítették. A háziasszonyok egyszerűbb, kisebb formákkal, míg az iparosok inkább bőségesen díszített, nagy formákkal dolgoztak. Mindenütt megtalálható formák a baba, huszár, szív voltak.

A házi mézeskalácssütés nem tudta kiszolgálni az igényeket, egyre több és több finom süteményre volt kereslet, így alakultak ki a mézeskalácssütő céhek. Itt az ütőformákat már mesterlegények, később ötvösművészek készítették, a sütemények bonyolult jeleneteket, tárgyakat, személyeket ábrázoltak. Egy ilyen szép mézessüteménynek már ajándék funkciója is volt: a vásárból hazatérő szülő gyermekeinek lovacskát s babát, a szerelmes pedig tükrös szivet vitt jegyesének, aki az utcára néző ablakba tette azt.

Forma, íz, díszítés
Ám a díszített mézeskalácsoknál nem kifejezetten az íz, hanem a máz, a cicoma és az ezek kölcsönözte tetszetős külső a lényeg. Először festékkel megkenik a kalácsot, majd sokszor tesznek bele tükröt, mely ragasztóként is funkcionál. Ezután következik a "cifrálás", a legtöbb kézügyességet és legnagyobb pontosságot igénylő művelet. A többféle színű habot ezután tölcséren keresztül nyomják rá a süteményekre. A kész mézeskalácsot ősszel és télen kilencven, míg tavasszal és nyáron hetvenöt napig lehet eltartani.

Manapság a háztartásokban leginkább karácsonykor készítenek mézeskalácsot. A hagyományokat felelevenítve ilyenkor az ünnep bensőséges hangulatát emeli a friss, illatos mézes sütemény, amit akár a karácsonyfa díszítésére is fel lehet használni.

A mézeskalács ízén kívül, végtelen sok felhasználási lehetőséget kínál a kísérletező kedvűeknek. Klasszikus eset például a karácsonyfadíszként, asztali dekorációként funkcionáló mézes sütemény, de találkozhatunk vele adventi koszorúként, eljegyzési-, és céges reklámajándékként is. A hagyományos vásárfia mind díszítésében, mind megjelenésében átalakult mára. Bármilyen célból is szánjuk rá magunkat a sütésre, a készítési folyamat mégis egyezik: a tészta gyúrás és díszítés fortélyai azonosak.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2803 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x