A berlini cseresznyefák árnyéka
Címlap / Psziché / A berlini cseresznyefák árnyéka

A berlini cseresznyefák árnyéka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Még Japánban is gyűjtést rendeztek, hogy a fal helyét cseresznyefákkal ültessék be. Az összegyűlt egy millió euróból tízezer cseresznyefát ültettek Brandenburgban és Berlinben. A falnál legyilkolt emberek tömegeit azonban nem lehetett visszahozni. Olyan pusztítást végzett a fal a családok életében, ami jóvátehetetlen. Negyvennyolc évvel a fal építésének kezdetétől, még máig sem lehetett visszaadni azt az öt évet, amit a Paul család életéből elvett a diktatúra fala. 

1961 volt a nevezetesen szörnyű év volt a németek életében; ebben az évben született Sigrid Paul kisfia a keleti szektorban. Torsten, a gyermek, megsérült a nehéz szülés közben, és új rekeszizmot, nyelőcsövet kellett számára beültetni, ezért hét hónapig kórházban volt szülés után. Az orvosok azt tanácsolták a szülőknek, hogy speciális bébiételt vásároljanak Nyugat-Berlinben. Ez augusztusig megoldható volt, sokan jártak át vásárolni, vagy éppen munkát vállaltak Berlin másik felében. 

Nyugati márka – keleti márka
Megérte a nyugati szektorban munkát vállalni, hiszen a nyugati márka háromszor annyit ért, mint a keleti. Ámde az NDK állama itt is éberen őrködött: aki nyugaton dolgozott, annak NSZK-márkában kellett fizetnie a lakásbérét. A szorgalmas németeknek még így is megérte, hiszen sokkal jobb áruhoz jutottak ezáltal. Az állam valuta-bevételre tett szert, a nyugati üzemek megbízható munkaerőhöz jutottak. Ám 1961-re olyan mértékűre vált az NDK lakosságának kiáramlása, hogy drasztikus úton kívántak ennek a békés helyzetnek véget vetni. A kettéosztott Berlint fallal vágták ketté. Előbb szögesdrót kerítést húztak fel, majd árkot ástak, hogy végképpen elvágják a gyalogos- és járműforgalmat. Egy időre még a villamoshálózat működése is megállt, új hálózatot kellett kiépíteni. 



Nyugati gyógyszer – keleti gyógyszer

Sigridnek ettől kezdve minden alkalommal engedélyt kellett kérnie, ha nyugati gyógyszert akart vásárolni. Egyre több váddal kellett szembenéznie, amiért nem elégedett a szoialista termékkel, s a kis Torsten egészsége a kísérletezések miatt egyre romlott, vért köpött, lázas lett. Kórházba került, de a keleti kórházi körülmények ugyanúgy romlottak, mint mindenütt a keleti szektorban. Tudjuk, milyen nehézségekkel kell megbirkózni a szocialista egészségügynek: nincs pénz a megújulásra, sok helyen még a világháború előtti eszközökkel, berendezéssel dolgoznak.

A kórházi orvosok tudták, hogy csak a nyugat-berlini kórházak segíthetnek, de oda kizárólag szívbetegeket lehetett küldeni. Megírtak hát egy hamis diagnózist a kisfiúnak, hogy az megfelelő kezeléshez juthasson. A kis Torstent átvitték ugyan, de az anyja nem mehetett vele. Sigrid hónapokig járta a minisztériumokat, hogy gyakrabban látogathassa kisfiát. 

Hihetetlen történet, mintha Szolzsenyicin Gulágját olvasnánk, ahol a gyerekeket elvették a szülőktől, és közösen nevelték, mint a kísérleti állatokat. Európa közepén született egy erőszak-szervezet, amely rabszolgákat akart nevelni.

Végre engedélyt kapott az asszony, s választania kellett, fiával marad, mint politikai bűnös, vagy visszamegy férjéhez és idős édesanyjához. A gyermek olyan állapotban volt, hogy a keresztvizet ajánlották megoldásnak, mert úgy látták, segíteni nem lehet már rajta. Édesanyja közelléte azonban erőt öntött belé, gyógyulni kezdett, ezért határoztak úgy a szülők, hogy Svédországon keresztül mindnyájan áttelepülnek. Sikerült hamis útlevelet szerezniük, mindenüket eladták, s készen álltak az indulásra. 

Az állam keze mindenhová elér
A kopók éberen őrködtek, s nem maradhatott titokban készülődésük. A titkosrendőrség nyomukban volt, visszatértek a lakásukba, elégették az útlevelüket, hiszen tudták, milyen büntetés vár az egész családra disszidálásért. Ámde befogadtak három szökésben lévő fiatalembert, akikkel ezekben a napokban ismerkedtek meg. A lakásban már lehallgató készülékek voltak. A „Stasi” mindent tudott a terveikről Sigridet és a férjét, Hartmutot hat hónapra vizsgálati fogságba zárták bírói ítélet nélkül. A vizsgálati fogság után négy és fél évi börtönbüntetést kaptak disszidensek rejtegetéséért. 



Liselotte nővér karjaiban

A kis Torsten a nővéreknek köszönhette életét. Liselotte nővér neki szentelte szabadidejét, s ha az anyát nem is pótolhatta, ő vigyázta a gyermek első lépteit. Sigrid a börtönben kapott levelek alapján tudott meg valamit kisfia fejlődéséről. Amikor két év múlva kiszabadult, várnia kellett még egy évet, hogy hazavigye gyermekét. Az addigra már öt éves lett. Teljes kisgyermekkorát kórházi ágyak, nővérek társaságában töltötte. Csak akkor kezdte magát családtagnak érezni, amikor húgocskája, Ute, majd a másik húga, Frauke megszületett. De 1989-ig teljesen különvált a két életszakasz számára, hiszen most már a kórházba nem mehetett vissza a fal másik oldalára, hogy kapcsolatot teremtsen a két világ között. Huszonhárom évet kellett várnia arra, hogy Liselotte nővérnek kifejezhesse háláját anyai gondoskodásáért.

Titkos adatok

Amikor 89 után a törvény engedélyt adott a titkosrendőrség adatainak elolvasására, Sigrid megtudta, hogy megpróbálták Torstent is rávenni, hogy kémkedjen szülei után, írjon jelentéseket a Stasinak. Jobb munkafeltételeket kínáltak neki, de Torsten édesanyjához ragaszkodott a legjobban mindig, vállata a nehezebb körülményeket is, pedig nehezen talált magának munkát. De anyjával ma is minden nap találkozik, beszélget. Sigrid ma már nyugdíjasként úgy döntött, hogy minél nagyobb körben szeretné tudatosítani, mit jelentett az ő életében a FAL. Idegenvezetőként mesél hazája múltjáról.

Dobosy Ildikó

(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2777 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x