Eszményi karácsony este: mitől függ hangulata?
Címlap / Psziché / Eszményi karácsony este: mitől függ hangulata?

Eszményi karácsony este: mitől függ hangulata?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Mikor az év legszebb ünnepére készülünk, közeledik az év vége is. Lelki szemeink előtt elvonulnak az év napjai, örömeink, bánataink, szavaink, tetteink, ami szeretteink s közöttünk - vagy bármilyen emberi kapcsolataink között - történtek. Ha igazán őszintén magunkba tudunk szállni, akkor rádöbbenhetünk arra, hogy nem mindig helyesen jártunk el, nem minden szavunk, vagy tettünk tanúskodott szeretetről. Pedig társas életünkben, nap mint nap elengedhetetlen szükséglet a szeretet, a szó legmélyebb értelmében. 

Milyen jó érzés társunktól egy kedves szó, egy váratlan figyelmes segítség, tett, s ennek az ellenkezője milyen fájdalmat tud kiváltani bennünk, - lelki világunkban. Igen - lelki világunk épsége, lelki erőnk erőssége, vagy gyengesége minden nap, sőt minden órában, percben próbának van kitéve. A mindennapi szeretettel átitatott örömök, melyeket érezhetünk, vagy a sérelmek, a bánatok elviselése is itt dől el.

Most jön a nagy kérdés: ünnepre készülni nagy dolog..., vannak, akik egész évben készülnek, vannak, akik az év utolsó két hónapjában gondolkodnak, tervezgetnek az ünnep széppé tételére, de a legtöbben csak az utolsó hétre, napokra hagyják a készülést, ami már sokszor kapkodásba csap át. Hónapok kellenek-e a készüléshez, vagy elég pár hét, vagy nap?

Mit ünnepelünk az év utolsó hetében? A szeretetet! Tulajdonképpen ez „személyekre” szabott családi ünnep. Annak sikere attól függ, hogy az év napjaiban, óráiban, perceiben mennyire „gyakoroltuk” a mostani ünnep lényegét. „MOST” az ünnepen „ajándékainkkal” kívánjuk kimutatni szeretetünket, s az ajándékozott örömének foka megint csak attól függ, hogy hogy „viselkedtünk” vele egész évben. Szívből jövőnek, őszintének értékeli szeretetünket, vagy… egy „letudott” kötelességnek?Miért? Milyen próbáknak van kitéve ez az „ünnep tárgya” - a szeretet egész évben?

Kinek hogy! Személyektől, családoktól, munkahelytől függ, de mégis sok a hasonlóság - a mindennapi „szürke” életben. Korban, nemben, évszakban is különbözhetnek a szeretet próbái. Pl. sok fiatal házas családjában a kis jövevény megérkezése által az új gondok, az új problémák miatt az anyukának alig marad ideje és energiája kedves párjára és szinte észrevétlenül elindul az elhidegülés érzése, a szeretet gyengülése. Vajon tud-e igazán örülni a szeretet ünnepén kapott ajándéknak, a kiüresedő érzésektől szenvedő anyuka? Vagy mit remélhet a szeretet ünnepétől az, aki olyan balesetet szenvedett, hogy ennek következményeként kerekes székbe kényszerült, hogy eddigi társa, aki egészségesen még „szerette” - most magára hagyta, gyermekeitől is megfosztotta, talán. Vajon az év e megkülönböztetett napján eljön hozzá a szeretet valamilyen formában (telefon, email, ajándék, személyes jelentét), vagy csak az emlékezés marad „régi karácsonyok” hangulatára? Az idősek is készülnek az év végi nagy ünnepre. Sokan kettecskén, hiszen a gyerekek kirepültek már a családi fészekből, s most az év végén reménykedve várják a karácsonyt, - hogy gyermekeik hazajönnek az ünnep egyik napján, s újból együtt lesz a család, „mint régen”.

S a magányosok, vajon ők hogyan készülnek a szeretet ünnepére?
Családjuk messze költözött, vagy már megpihent, s ebben „az egyke világban” még unokatestvérük sincs, a barátoknál - bár kedvesen meghívták, mégsem kívánják „tehernek” érezni magukat, s maradnak egyedül - fizikailag! Hiszen sok egyedül élő olyan lelki tartással él az év minden napján, hogy most is el tudják mondani: „akinek vannak gondolati, annak van Istene, s akinek van Istene, az soha sincs egyedül.”


’96 karácsonyát Ausztráliában töltöttem, a jó Isten segítségével. Előtte lévő napokban több „Magyar Házban” ünnepséget rendeztek, s mint meghívott, egy-egy helyre el is mentem. Szinte a székhez láncolva néztem a műsort, s hallgattam az egy ültőhelyben elénekelt énekeket: Tizenkilencet! Kaptam a füzetecskéből, amit ma is őrzők. (Bárcsak itthon lenne ennyi türelem, kitartás, összetartás!) Elkezdtem volna írni, hogy hogyan kellene minden nap bemutatnunk a szeretetet, de - mint természetgyógyász - akinek nap mint nap adódik alkalom belelátni egy-egy család életébe - úgy érzem, hogy ez lehetetlen. Minden személy külön „individum”, mindegyikünknek külön-külön más a személyisége, a jelleme, az életkörülménye, a napi problémája, , sajátos családi gondjai vannak. Mindannyian más útról indultunk, más nevelést kaptunk a szülői házban, más példát láttunk, stb. amit viszünk magunkkal, s azokból jobbá nevelni magunkat csakis a jó Isten segítségével lehet.

Például: Egy alkalommal egy fiatal apukának tanácsolom, hogy esténként beszélgessen a feleségével, hiszen egész nap egyedül van a pár hónapos babával - s erre rám mereszti nagy szemeit, s azt mondja: „de Kati néni, én soha nem láttam a szüleimet beszélgetni." Itt tükröződik egy nagy nevelési hiány. Miért ? Figyeljük meg ezt a bölcs mondatot: „A szavak a lélek közlekedési eszközei!” Hiszem, hogy a családi életben legfontosabb dolog, hogy mindent meg tudjunk beszélni egymással, a társ a társsal, a szülő a gyermekkel, s viszont fordítva. Csak így tud kialakulni egy igazi lelki kapcsolat, ami alapja az igazi családi életnek. Hiszen érzem, hogy fontos vagyok a másiknak, szívében élek, hiszen a „szív a lélek lakhelye”, s szoros családi kapcsolatunkban ez tükröződik.

Természetesen az is igaz, hogy „üres szavak mit sem nyomnak a mérlegen”. Szívből jövő szavainkat cselekedeteinkkel tudjuk csak érdemlegessé tenni. Ha szeretettel teljes szavainknak tetteink adnak nyomatékot.
Miért?
Cikkünk folytatásában erre keressük a választ!

Feketéné Bokor Katalin
Képek: piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3103 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x