Bakancslista: Te mit tennél, ha pontosan tudnád, mennyi időd...
Címlap / Psziché / Bakancslista: Te mit tennél, ha pontosan tudnád, mennyi időd van hátra?

Bakancslista: Te mit tennél, ha pontosan tudnád, mennyi időd van hátra?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Akiknek megmondták, mennyi idejük van még hátra, de többnyire nem figyelnek oda, nem hallják meg, okkal. Mert aki meghallja, az soha többé nem felejti, és hátralévő életében a napokat fogja számolni: egy év, egy hónap, három hét, egy hét, négy nap.. aztán már elfelejt számolni, a fejére húzza a takarót, remeg alatta, hiába mennek hozzá látogatók, csak az utolsó perceket várja. 

A Buddhista Misszió vezetősége úgy határozott, hogy a terminális betegeket átkísérik a túlsó  partra azokkal a gyakorló buddhistákkal, akik vállalkoznak a halál elméleti és gyakorlati megismerésére néhány éven keresztül. Vagyis bekapcsolódnak a hospice munkájába, megfelelő szellemi és lelki megerősítéssel. Az első lépés tehát az volt két évvel ezelőtt, hogy egy fél évre vállaljanak a tagok hospice-szolgálatot. Szeptemberben indult a tanfolyam, októberben már különböző kórházakban, a hospice-házban szolgálatot vállaltak gyakorlatban is. Hat férfi és hat nő maradt erre a munkára: a hét valamelyik napján négy órát töltöttek szolgálatban.

Valamennyi férfit arra kérték, hogy a Házban dolgozzon, mert a ház személyzete általában nőkből  áll, a betegek emelgetésére, a kerti fák gondozására, eszközök beszerzésére a fizikailag erős fériak alkalmasak, a nők pedig teát főznek, beszélgetnek a betegekkel, segítenek a nővéreknek kisebb munkákban alkalomszerűen. A hospice tagjait semmilyen munkára nem lehet kötelezni, mindezt térítés nélkül végzik, de azért megmutatták a tanfolyam alatt, hogyan kell felnőttet pelenkázni, hogyan helyezhetjük be az ágytálat – soha nem került rá sor a két év alatt, hogy gyakorlatban is megtettük volna. 


Elméleti tanfolyam

A Misszió vezetője szakmája szerint pszichiáter doktor, elméletet is tanított havonkénti elosztásban. Minthogy a tagok szinte hetenként találkoztak a halál stádiumában szenvedőkkel, önmagukat kellett védeni a kétségbeeséstől. Két évvel ezelőtt az első szolgálati napon egy velem hasonló korú asszonnyal találkoztam a folyosón. Megkért, hogy hozzak kávét neki a gépből, majd beszélgetni kezdtünk, és hamarosan úgy ismertük egymást, mint régi barátnők. Első utam mindig hozzá vezetett, ott fogyasztottam el hazulról hozott szendvicsemet. Tudta, hogy rákos. Tudta, hogy menthetetlen, de azért a lánya rendszeresen befestette őszülő haját sötétre, és mindig nevettünk. Amikor haldoklott, már nem ismertem meg, a nővérek mondták, hogy ő az. Mellette ült a lánya, de ő már nem nyitotta ki a szemét. Ezek azok a helyzetek, amiknek a sokkjától előre kell megóvni a szolgálattevőt. 

Pszichológia
Így hát az előadások a kudarcokra készítenek fel. Nem azért vannak a kórházban a betegek, hogy meggyógyuljanak, hanem itt lehet valamennyire csökkenteni a fájdalmaikat. Vagyis: felkészíteni az emberhez méltó halálra. Tehát a halál mindig középpontban van. S a buddhista segítőnek erre kell felkészíteni a beteget, hogy amennyire lehet, tudatosan lépjen át a következő szintre. Az álomjóga gyakorlatai segítenek felismerni a lét álomjellegét. 

A pszichológus drogos történeteket mesél, ahol szülőkkel összefogva se lehet megoldást találni. Szinte látjuk, ahogyan a drog avagy a rák megállíthatatlanul birtokba veszi a szervezetet. 


Nagy a segítő felelőssége, hiszen a legtöbb ember a halált valamilyen gonosztettel kapcsolja össze, és esetleg éppen az őszinte emberi szó miatt gyűlölet lesz úrrá rajta. Pontosan tudni kell, mikor mennyit mondhatunk el, megfigyelni a szenvedő félelmeit, s nem szabad sajátunkkal erősíteni.

A Karuna buddhista segítő  közösségtől bárki kérhet segítséget, a honlapjuk által kapcsolatot lehet velük találni, sőt, mivel nyitott közösség be lehet kapcsolódni a munkájukba az adott feltételek mellett.

Dobosy Ildikó
http://www.karuna.buddhizmus.hu/

Képek: buddhizmus.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6816 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x