Mi lesz a kényszergyógykezelt pszichiátriai betegekkel?
Címlap / Psziché / Mi lesz a kényszergyógykezelt pszichiátriai betegekkel?

Mi lesz a kényszergyógykezelt pszichiátriai betegekkel?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-06

Vége a kényszergyógykezeléseknek, mindenkinek oszolj! - szinte csak film. Mi lesz azután? Hova kerülnek a segítségre szoruló, tomboló feszültségben élő személyek? Mi lesz más kezeltekkel, emberekkel, ha az utcán találkozunk szembe velük? A sokak által gyűlölt szakma hányattatások közepette is igyekszik tartani magát. Elmekórtan-korlát - támasz vagy akadály? 

A Magyar Pszichiátriai Társaság 1980-ban alakult. A 2010. január 27-én kezdődő négynapos kongresszus szervezői azt a pályaívet kívánják a középpontba állítani, amit a Társaság az elmúlt 30 év alatt megtett az egyének és közösségek kríziseinek szolgálatában.

A keddi sajtótájékoztatón Dr. Harmatta János leköszönő elnök hangsúlyozta, hogy a múlt ismerete fontos a szakma identitásának meghatározásához. Kiemelte, hogy az OPNI „elvesztése” erős nyomokat hagy a szakma működésében, és hogy az aktív és rehabilitációs ellátás szétválasztása nem szakmai akarat volt. Felhívta a figyelmet a sajtóban megjelenő egyre több erőszakos cselekményre és a magyar pszichiáter hiányra – miközben a magyar orvos- és ezen belül a pszichiáterképzés magas színvonalú, a tudományos munka eredményes.

Prof.Dr. Füredi János tiszteletbeli elnök a kezdetekről beszélt, arról, milyen óriási lépést jelentett a Társaság megalakulása. Egy adat mindenképpen alátámasztja a Társaság ma is fontos szerepét: a bipoláris depresszió a világon a 2. helyen áll a betegségek között.

Prof.Dr. Bitter István tiszteletbeli elnök az agressziót kérte izoláltan kezelni a pszichiátrián belül is. 2010. május 1-től életbe lép egy törvénymódosítás, mely szerint az erőszakos cselekményükért el nem ítélhető, jelenleg kényszergyógykezelés alatt állókat normál kórházi osztályokra helyezik.

Magyarországon az ellátórendszerből hiányzik a magas biztonságú osztály és az igazságügyi pszichiátriai osztály, pedig ennek szükségességét már nálunk alacsonyabb GDP-vel rendelkező országokban is felismerték.


Egy statisztikai vizsgálat kimutatta, hogy a pszichiátriai diagnózissal rendelkezők között kicsit magasabb a virulens agresszió aránya, mint az átlagpopulációban
, ami alátámasztja a szakma félelmét a járóbeteg-ellátás finanszírozásának csökkentése miatt.

Dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság ma hivatalba lépő elnöke beszédét azzal kezdte, hogy minden 4. uniós polgárnak van valamilyen fokú mentális problémája. Példaként említette, hogy egy norvég politikus néhány évvel ezelőtt bejelentette a sajtóban, hogy depressziós tünetei miatt néhány hónapra betegállományba megy. Gyógyulása után töretlenül folytatta munkáját, sőt, a következő ciklusban is újraválasztották őt.

A problémák között említette, hogy míg a fejlesztés iránya a közösségi gondozás felé mutat, kevés a szakgondozó és a szociális munkás. A mentális és szociális problémák összekapcsolódnak…

Végül kérte a sajtó munkatársait a tényszerű, hiteles tájékoztatásra, arra, hogy ami valóban tény, csak azt közvetítsék tényként.

Szociális szakemberként, egy készülő komplex rehabilitációs program résztvevőjeként csak üdvözölni tudom a szakmaközi együttműködés kibontakozni látszó megnyilvánulásait. Együtt reméljük, hogy a hosszú távú célok megvalósulása nem esik a napi politika áldozatává!

Balogh Csilla, szociális menedzser
Kispesti Családsegítő Szolgálat


Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) januárban. Ezért „30 év –  Egyéni és Közösségi Krízisek Szolgálatában”  lett a mottója a január 27-30. között megrendezésre kerülő VII. Nemzeti Kongresszusnak. Azonban nem ünnepel önfeledten a társaság, hiszen számos probléma és törvénymódosítás nehezíti a pszichiáter szakma hazai működését. 

A pszichiátriai rehabilitációs  ágyak az általános rehabilitációs ágyak közé való áthelyezése után 2008-ban bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Tavaly decemberben pedig megváltoztak a finanszírozási szabályok. Ennek következménye, hogy a pszichiátriai gondozók bázisfinanszírozását a felére csökkentették, május 1-jével pedig hatályba lép az a törvény, amely szerint az IMEI-ből 20-nál is több bűncselekményt bizonyítottan elkövető kényszergyógykezelésre szoruló beteget bocsátanak el.   Kényszerpihenő

„Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyászati Intézet (IMEI) pszichiátriai osztályára olyan bűnelkövetők kerülnek, akik nem zárhatók börtönbe, helyette kényszergyógykezelésre ítélik őket. A május 1-jével hatályos törvényrendelet az ő tömeges elbocsátásukat kéri, holott még további kezelésre szorulnak. Így kerülnek majd normális pszichiátriai betegek közé, ezzel jelentősen megnövelve a kórházi violens esetek számát” – véli Prof. Dr. Bitter István, az MPT tiszteletbeli elnöke. Keddi sajtótájékoztatóján elmondta emellett, hogy „továbbá a magyar ellátó rendszer a fizikai körülményeket tekintve sincs felkészülve ezeknek a betegeknek a fogadására”

Meg nem becsült gondozók
„Egyre kevesebb finanszírozást kapnak a pszichiátriai gondozók” – közölte Dr. Harmatta János az MPT elnöke szintén kedden. Ennek oka szerinte, hogy 2009. decemberében megváltoztak a finanszírozási szabályok, a gondozók bázisfinanszírozása a felére csökkent, miközben a jogszerűen elszámolható tevékenységük hiányában esélyük sincs arra, hogy elvégzett munkájukért további juttatásokat kapjanak. „Problémás helyzet alakult ki a magyar pszichiátriában. Persze nagy nyomás ellenére is próbál a szakma megfelelni a követelményeknek”- állítja Harmatta doktor. Bár szerinte „számos akadályba ütközik. Egyre kevesebb a pszichiáter utánpótlás, mivel vagy a külföldi munkaerőpiac szívja el őket, vagy a szakma kedvezőtlen színben való feltüntetése miatt választják egyre kevesebben ezt a hivatást”.

Medipress

Képek:
piqs.de: THArchitekt - Warten
piqs.de: lfred Lohmann - Take a walk
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4077 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x