A vallás, mint agyi diszfunkció?
Címlap / Psziché / A vallás, mint agyi diszfunkció?

A vallás, mint agyi diszfunkció?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Tudósok azonosították az agyban azokat a területeket, amelyek, amennyiben sérülnek, erősebb spirituális szemléletet eredményeznek. A kutatók szerint eredményeik akár a spirituális és vallásos viselkedés gyökereihez is elvezethetnek. 

A spiritualitás agyi kapcsolatai
Tudósok azonosították az agyban azokat a területeket, amelyek, amennyiben sérülnek, erősebb spirituális szemléletet eredményeznek. A kutatók szerint eredményeik akár a spirituális és vallásos viselkedés gyökereihez is elvezethetnek.

Öntranszcendencia, mint kísérlet
A Neuron szaklap február 11-i számában közzétett tanulmány alapja egy, az öntranszcendencián alapuló vizsgálat volt – az öntranszcendencia az egyén spiritualitásának, spirituális gondolkodásának, magatartásának és érzelmienek mérésére szolgál.

Az öntranszcendencia az én szerepét és jelentőségét az én-érzetet csökkenti, az egyént sokkal inkább az univerzum egészét alkotó részként azonosítja, mint individuumként. Az olasz Udinei Egyetemen zajlott vizsgálatok során műtét előtt és után vizsgáltak agytumoros betegeket. A betegekről öntranszcendencia értékeket rögzítettek a tumor eltávolítása előtt és azt követően.

Az eredmények azt mutatták, hogy a posterior parietális lebeny területén bekövetkező sérülés megnövelte az öntranszcendencia pontszámot a betegeknél.
A kutatók figyelemre méltónak találták, hogy az ezen a területen bekövetkező sérülés milyen gyorsan változtatta meg a korábban stabil énképpel rendelkezők önazonosságát az öntranszcendencia irányába. Ebből pedig azt a következtetést vonták le az olasz szakemberek, hogy a túlzott vallásos, spirituális attitűdökért az érintett agyterületek diszfunkcionális működése tehető felelőssé.

Medipress

Mi pedig levonhatjuk az olasz kutatócsoport ténykedéséből, hogy a sötétben tapogatózás éllovasai.
Ha már mindenképpen kapcsolatot keresnek a tumor és az öntranszcendencia között, érdemes átgondolni, hogy talán egy agytumor kellően erős pszichés behatás ahhoz, hogy valaki a lelki élet felé forduljon... Lassan már az is agysérülésnek számít, ha egy csecsemőt anyatejjel kívánunk táplálni. Minden esetre a vallásos viselkedést, mint agyi problémát vizsgálni már önmagában is meredek, őszintén kíváncsi volnék, hogy belhonban vajon hány szerelmes levelet kapnak a híres kutatók a Pápa körül ténykedőktől... - a szerk.

Szerkesztő: Fodor Kata

(Fotó: piqs.de - Daria: Church in Budir II)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4929 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x