Purim: Újra együtt Eszter királynő udvarhölgyei
Címlap / Psziché / Purim: Újra együtt Eszter királynő udvarhölgyei

Purim: Újra együtt Eszter királynő udvarhölgyei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Oberlander Batseva újra meghívta barátnőit, Eszter királynő udvarhölgyeit megünnepelni a 2500 éves dicsőséget: a perzsa Ahashvérus király nem a zsidó Mordehájt végeztette ki, hanem a zsidóüldöző perzsa Hámánt. 

Batseva beszélt az ünnepről, majd a vendég hölgyek folytatták a mesét. Nyolc asztalnál ült tíz-tíz vendég, sütemény, üdítő volt a megterített asztalokon, a terem két oldalán hideg-meleg vacsora, sütemények, zöldségek, gyümölcsök. Az asszonyok évek óta járnak össze, az új vendégek viszont bemutatkoznak egymásnak. Nagy játék kezdődik, segíteni, ismerni kell egymást. 

Akik évek óta járnak a közösségbe, ügyesen folytatják a történetet. A többiek mulatnak a tévedéseken. Ezután két színész lép az asztalok közé: az egyik lány Ahashvérus királyt, a másik Eszter királynőt személyesíti meg. 



A lakoma

Ahashvérus király először feleségét, Vastit szólítja, hogy egy szál koronába felöltözve jelenjen meg a vendégek előtt. Vasti ezt visszautasítja. A király el se hiszi, hogy valaki ellentmondhat az ő parancsának. Többször újra kiadja a parancsot: hiába. Nincs mit tenni, a szépséges Vasti feje legördül. De mit tehet egy despota feleség nélkül: újra nősül. Most már bizonyára olyan feleséget talál, aki mindenben szót fogad neki.

Mordeháj felesége
A történet itt másképp fordul, mint a keresztény Bibliában. Megtudtuk, hogy Eszter a zsidó  Mordeháj felesége volt. Ez furcsa és veszélyes helyzet, mert a Biblia szerint már többen megbűnhödtek, ha más feleségére szemet vetettek. Márpedig Mordeháj Isten embere, s amikor Esztert felviszik megmutatni Ahashvérusnak, veszélyes helyzet alakul. Eszter külön palotát kap udvarhölgyeivel. A király látogatása különleges esemény a palotában.

Hámán terve
A király közelében megerősödött szorgalmas zsidóságot a perzsák rossz szemmel nézik. Hámán, a király minisztere mindent megtesz, hogy Mordehájt eltegye útjából. Amikor azonban a király megkérdezi tőle, hogyan jutalmazza meg azt az embert, aki megmentette a király életét, önmagára gondol, és díszmenetet javasol. A megmentő azonban éppen Mordeháj, így Hámán megy a ló mellett, amelyen Mordeháj díszmenetben vonul. Ez a megaláztatás azt váltja ki, hogy Hámán az egész zsidóságot ki akarja irtani. Eszter ezek után fogadja a királyt.

Eszter bőjtje
Udvarhölgyeivel közösen Eszter bőjtöt tart, hogy megengesztelje Istenét. Amikor pedig a király meglátogatja palotájában, könyörögve borul elé, és beismeri, hogy maga is zsidó, s az ő népe van veszélyben Hámán gonoszsága miatt. Ahashvérus megkegyelmez a zsidóknak, és Hámánt végezteti ki.


A színészek együtt ünnepeltek Batseva vendégeivel. Bőséges vacsora várt az önkiszolgáló  asztaloknál. Vacsora után játék következett. Itt az asztaloknál  ülők jegyet nyerhetnek a közelgő, értékes tárgyakat kisorsoló tombola-húzásra.

Zsidó erények
Legfontosabb zsidó erény, amire figyelmezetet a rebcen, hogy adjunk ajándékot egymásnak, és a szegényeknek. A háziasszonyok finomabbnál finomabb süteményeket sütnek, küldenek, visznek egymásnak, beviszik a zsinagógákba, hogy a betérő szegények is ünnepelhessenek. Hiszen csak összefogással lehetett megmenteni minden korban a zsidóságot üldözések és számkivetések idején. A megmaradt ételeket is hazaviszik a vendégek, hogy családjukat is megkínálják belőle. 

Az ünnepség végén az asszonyok megtanulnak Hámán-táskát készíteni, hogy purim ünnepen minden zsidó családban öröm és elégedettség legyen.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5970 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x