A modern kor 10 csodája: Te hány napig bírnád nélküle?
Címlap / Psziché / A modern kor 10 csodája: Te hány napig bírnád nélküle?

A modern kor 10 csodája: Te hány napig bírnád nélküle?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-23

Fejfájás-csillapító, telefon, fogtömés vagy autó - ezek mind-mind olyan csodák, amelyekről évszázadokkal ezelőtt még álmodni sem mertünk volna.  


Rendezvénynaptár
Az emberidég sokmindent magától értetődően elvár az élettől. Igaz, aggodalmaskodunk a globális felmelegedés vagy az összeomló nemzetközi piacok miatt, de ilyenkor ritkán gondolunk bele, hogy ma már nem kell nyílt tűz fölött főzni a vadhúst, vagy minden évben szülni.

A Health24 összeállított egy rövid listát arról, hogy mik azok, amikért hálát adhatunk a tudománynak:

1. Megfelelő szappan: Vajon mit tennénk szappanok és megfelelő tisztítószerek nélkül? Valószínűleg nem sokkal többet annál, hogy a koszt ide-oda tologatjuk otthon, a ruháinkon és a testünkön egyaránt. A zsíroldó szerek nélkül a szappanok sem voltak igazán hatékonyak, annak idején – az emberek folyókban mosták a ruháikat és a kosztól igyekeztek fizikai úton megszabadulni, például a ruhák kövekhez csapkodásával.

2. Gyógyszerek: Fájdalomcsillapítók, altatók, vitaminok, antibiotikumok, oltások és fertőtlenítők. A fertőzések, az elviselhetetlen fájdalom, az ébren, fájdalmasan végrehajtott műtétek és a végzetes gyermekkori betegségek mindennapos velejárói voltak az életnek, mielőtt a gyógyászat megtette volna az első lépéseket a ma már adottnak vett csodaszerek felé. Nem voltak akkor még fejfájáscsillapítók és még egy orvosi beavatkozás után is nagy volt a kockázata annak, hogy a beteg meghal valamilyen fertőzés következtében. Az emberek olyan betegségekben haltak meg, amelyek ma mind jól kezelhetők és gyógyíthatók, pl. vakbélgyulladásban, vesekő kialakulása miatt vagy apró fertőzések következtében. 3. Egészségügyi szakemberek:
Ha elképzeljük, hogy betegek vagyunk, vagy nagyon fáj a fogunk, és nincs kihez fordulnunk, mert nincs fogorvos, nincs rendelő vagy kórház, akkor már tudjuk, milyen volt az élet az emberiség történetének legnagyobb része során. Ma, a legtöbb országban minimum egy kórházat fel lehet keresni egészségügyi problémáink miatt. Az igaz, hogy gyakran hosszú sorokat kell kivárni, míg szakember elé kerülünk, de egy biztos: mindenképpen szakszerű diagnózisban részesülünk, ha már annyit vártunk.

4. Fogamzásgátló: A nőknek generációkon át volt az az osztályrésze, hogy minden évben szültek egy gyereket. Vagy ezt választották, vagy a cölibátust. A modern nők nagyrésze valószínleg inkább az utóbbit választaná ahelyett, hogy szül 16 gyereket. Ma azonban a családtervezés már egyszerű és nem kell gyereket vállalni, ha az nem cél, hiszen vannak fogamzásgátlók a családtervezésben pedig segítenek az erre szakosodott klinikák.

5. Tiszta víz: A kolera, nem is olyan rég még egyáltalán nem volt olyan egzotikus betegség, mit amilyen ma. Szerencsére, ma már a csapból ihatunk, hiszen az ivóvizünk tiszta, köszönhetően a modern víztisztító eljárásoknak, így nem kell tartanunk attól, hogy valamilyen vízben élő baktérium miatt terjedő fertőzésben megbetegszünk. Ráadásul az utcáink sem úsznak az emberi ürülékben, mert vízöblítéses WC-ket és csatornahálózatot használhatunk.

6. Közlekedés: A csúcsforgalom lehet, hogy frusztráló élmény nap, mint nap, de a közlekedés az, ami az életbenmaradásunkat biztosítja. Ha nem rendelkeznénk modern járművekkel és tömegközlekedéssel, akkor bizony nem tehetnénk meg, hogy kilométerekre lakjunk a munkahelyünktől és bajosan utazhatnánk el nyaralni is valahová. 

7. Fűtés és légkondicionálás: Az égő tűz a kandallóban nagyon romantikus látvány, de fűteni nem igazán hatékony, no meg füstöl és büdös is. Alig 30 éve még a légkondicionálás is ritkaságszámba ment, a munkahelyeken nyaranta pokoli hőséget kellett elviselnie az ott dolgozóknak. Természetesen a tél is kényelmetlenebb időszak volt a hideg miatt. Az elektromos áram megjelenése előtt nem volt túl sok hatékony megoldás az otthonok fűtésére és hűtésére.

8. Elektromos háztartási gépek: Gondoljunk csak bele, milyen volna, ha minden ruhánkat kézzel kellene mosnunk, söprögethetnénk a szőnyegeinket, nem lenne hűtött élelmünk otthon és nem tudnánk bármikor feltenni egy kávét főni, sőt, nem tudnánk a  tegnapról megmaradt ételt sem felmelegíteni. Az életünk a házimunka végtelen poklában zajlana, és még így sem érnénk soha a munka végére.

9. Tampon: A tamponok könnyen használhatók, nem vehetők észre egykönnyen, és sokkal jobbak minden szempontból, mint amit a nőknek 150 éve használniuk kellett. Akkoriban ugyanis jó nedvszívóképességú ruhát használtak a nők, amit használat után kimostak.

10. Telefon, számítógép, internet: A kommunikáció öröme nem fogható semmihez. Ma már nyugodtan felhívhatjuk a rokonokat, hogy késni fogunk egy kicsit. A külföldön élő testvérrel sem nehéz tartanunk a kapcsolatot, és nagyon könnyen foglalhatunk szállást egy idegen ország fővárosának hoteljében is elektronikusan. A nagymamáink idejében ez egészen másképp ment: a levelek akár hónapokig is utaztak a kontinesek között, az SMS és a chatelés még vágyálomként sem merültek fel az emberek gondolatai között. Ami pedig a legfontosabb: egészségügyi weboldalak sem léteztek még, ha megfelelő információkra vágyott volna valaki akkoriban.


Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3977 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x