A Válság mint lehőség
Címlap / Psziché / A Válság mint lehőség

Lukács Tünde

A Válság mint lehőség

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

A görög eredetű krízis szó eredeti jelentése döntés (krisisz), amely olyan időszakot jelöl, melyben egy társadalomnak vagy egyénnek döntést kell hoznia élete további sorsával kapcsolatban. A Föld, a társadalom, az életünk van válságban? Döntenünk kell.  

Minden a pénz!
Jelenleg olyan világban élünk, ahol általában a pénz és a fogyasztás a legfőbb érték, amelyekért mindenre képesek vagyunk, miközben észre sem vesszük, hogy feláldoztuk a boldogságunkat, a kapcsolatunkat, az egészségünket, sőt, az életünket is. A pénz a legfőbb dolog, ami miatt akár a halálba is tudjuk hajszolni önmagunkat. Amikor nincs pénzünk, azért aggódunk, hogyha sok van, akkor azért, hogy miként lehetne még több, és hogyan tudjuk a megszerzett vagyonunkat megvédeni. 

Világvége?
Talán a mostani globális pénzügyi krízis/válság az, ami egy pillanatra megállítja az embereket, és rádöbbenti őket, hogy többre születtünk e világra, és többek vagyunk, mint a bankkártyánkon lévő összeg nagysága. Hogy meg kellene állítani végre az őrült mértékű fogyasztást, mert ez a Föld kizsákmányolásához és pusztulásához vezethet. A Föld, mint élőlény mindent megtesz, hogy fenntartsa önmagát, hogy fenntartsa a homeosztázisát, azaz egyensúlyát. Amennyiben az egyensúly felborul, a rendszer gondoskodik saját védelméről, és igyekszik az egyensúlyi állapotot visszaállítani. Ha mi, emberek nem kapunk időben észbe, és nem hagyunk fel a Föld pusztításával, az élet megteszi a szükséges lépéseket, és lehet, hogy úgy dönt, a továbbiakban nem lesz szüksége az emberiségre. A Maja jóslat szerint közeleg 2012, amikorra a maják a „világvégét” jósolták. Mikor szétnézünk a mostani világban, pontosan azt látjuk, hogy minden szétesőben van. Háborúk, éhínség, gazdasági válság, betegségek, természeti katasztrófák.
 
Nincsen biztonság
Egy válság (vagy krízis) helyzetben a régi állapot már tarthatatlan, de az új még nem érkezett el. Gyakran érezhetjük magunkat különféle krízishelyzetekben életünk folyamán. Megszűnhet az állásunk, elhagyhat a társunk, elveszíthetjük azt az embert, akit szeretünk, súlyos betegségben szenvedhetünk, stb.
Szinte mindenkivel előfordult már, hogy azt mondta magának, holnaptól új életet kezdek. Azután mégsem tesszük ezt meg. Hogy miért? Mert félünk. Félünk az újtól, az ismeretlentől, a bizonytalantól. Pedig az életünkben semmi sem biztos. Néha, amit a legbiztosabbnak hiszünk, arról derül ki, hogy bizony korántsem olyan biztos, mint hittük. A lélek sötét  éjszakája

A görög eredetű krízis szó eredeti jelentése döntés (krisisz), amely olyan időszakot jelöl, melyben egy társadalomnak vagy egyénnek döntést kell hoznia élete további sorsával kapcsolatban, mely döntés alapjául nem használhatja fel a megszokott szabályokat, így kénytelen új utakat keresni. Minden válság döntésre akar kényszeríteni bennünket. Az eldöntendő kérdéseinkre a válasz általában már megvan, csak még keresi hozzánk az utat. Hívhatjuk ezt az időszakot akár a „lélek sötét éjszakájának is”. Az emberek harmonikus körülmények között szeretnének élni. Azt viszont nem látják, hogy miként lehetne harmonikusan élni az adott körülmények között. Pedig a válasz bennünk rejlik, és az esély mindenben ott van. 

Ahogy van, úgy jó
Az életben az események nem ellenünk szólnak, bár legtöbbször ezt gondoljuk. Gondolj vissza eddigi életedre, és biztosan találsz benne olyan helyzetet, amikor azt gondoltad, most vége mindennek, rád szakad az ég, ezt nem éled túl. Utólag mégis láthatod, hogy pontosan azokra az eseményekre volt szükséged akkor, hogy most jobb legyen az életed. Persze ez nem mindig van így, ha a krízis által felkínált lehetőséget nem ismered fel, és nem eszerint cselekszel.

Előbb a rossz, aztán a jó
A válság/krízis állapot, igen sokszor pozitív hatást és változást hoz életünkbe, és sok fajta üzenetet hordoz. Hirtelen olyan dolgokra lehetsz képes, amire eddig gondolni sem mertél. Életednek ezen a mély pontján lehet, hogy először a világtól elzártnak, elszigeteltnek érzed magad. Ez az állapot eredményezheti, hogy elérhetetlenné válik a régi megszokott világod, és összekapcsolódsz egy eddig soha nem tapasztalt birodalommal, a léted egy új érzékelésével. Előfordulhat, hogy depressziós leszel, lehet, hogy elhanyagolod azokat a tevékenységeket, amelyeket eddig végeztél, és az is meglehet, hogy teljes személyiség változáson esel át. Sok ember egy mély válság hatására válik igazán felnőtté. Sokszor mielőtt a dolgok megjavulnak, előtte általában rosszabbra fordulnak, hiszen az új felépítéséhez a régit néha teljesen le kell rombolni.

Mért félünk a haláltól?
A Teremtés kezdete óta soha egyetlen pillanat nem volt, ami ugyanolyan lett volna, mint a másik. Mi emberek szeretjük az életnek mindig ugyanazt az oldalát nézni, mert ez a biztonság illúzióját sugározza nekünk. Vajon nem lesz e unalmas egy idő után bármelyik könyvnek ugyanazt az oldalát olvasgatni?
A válság kísérője a félelem. Minden félelem eredete a halálfélelemből származik. Honnét ered a halálfélelem? Ha nem ismered, akkor miért félsz tőle? A halálfélelem nem igazán a haláltól való félelem. A halálfélelem az élethez való ragaszkodás. A halálfélelem félelem attól, hogy képtelen vagy élni. Tudod, hogy elfogy az időd, te pedig még mindig vársz valamire. Előkészületek ezreit teszed meg, hogy aztán majd elkezdhesd élvezni az életet. Mikor a kényelmet, a megszokottat, a biztonságot választod, akkor nem az életet választod. Az élet tökéletesen ismeretlen, folytonosan változó, és bizonytalan jelenség.

Készülés az életre
Egy szép napon majd elkezdek élni, hajtogatod magadban. Ez a nap azonban sosem fog magától eljönni. Egyre csak készülődsz, halogatsz, aztán egy szép napon meghalsz. Úgy nem lehet élni, hogy mindig csak készülünk az életre. Végül majd az egész életed csak abból áll, hogy készültél az életre. A válság ösztönöz téged, hogy ne csak készülődj az életre, hanem éld is meg azt. Most lehet, hogy meg kell tenned azokat a lépéseket, amelyektől mindig is féltél.

(A cikk folytatódik a második oldalon!)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 4160 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x