A Lila szalag lovagjai - a családon belüli erőszak hiteles...
hirdetés
Címlap / Psziché / A Lila szalag lovagjai - a családon belüli erőszak hiteles feltárói

A Lila szalag lovagjai - a családon belüli erőszak hiteles feltárói

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-11-27

Nem kell ahhoz karddal vívni, hogy a 21. században lovaggá váljon valaki. Már a múlt században is zenéjük miatt ütötték lovaggá a Beatleseket. A Lila szalag lovagjai a társadalmi egyenlőtlenségek ellen vették fel a harcot tollal, számítógéppel, videóval, legfőképpen segítő összefogással. Hősök, akik merték felvállalni az erőszak reális felmérését családon belül, és akik vállalták, hogy segítenek az erőszak elszenvedőin. 

„Nagyon nehéz volt az újrakezdés, de tényleg nem szabad tűrni. Senkinek sincs joga megütni a másikat. Engem nagyon megerősített a döntés, úgy érzem, hegyeket, vulkánokat tudnék megmozgatni. Jó munkám van, vannak céljaim, álmaim. A hosszú, szövevényes, fájdalmas házasság bennem van, és bár nem vagyok bizalmatlan, de kis hibáknál is úgy gondolom, hogy nem hiszek többé” -  vallotta Zsóka az újságírónőnek, Munk Veronikának, aki megkapta a szegényekkel és elesettekkel foglalkozó újságírói teljesítményeket elismerő Dr. Szegő Tamás Díj fődíját. Az alapítvány idén két további díjat is adott Rácz Tibornak és Suri Szilviának, a Tolna Megyei Népújság, illetve a Magyar Rádió munkatársainak.

Bennem pedig egy világ fordult meg és omlott össze a Lila Szalag Díj sajtótájékoztatóján  és díjátadó ünnepségén olvasva a kiadványokat, azért hogy a Sebek című gyűjtemény a huszonegyedik századi Magyarországon magyar emberekről szól. Azon a Magyarországon, ahol 1945 óta, azaz 55 éve két generáció nevelkedett fel úgy, hogy mindenki tanulhatott, iskolába járhatott. És 55 év alatt nem tanulta meg ez a nemzet, hogy egy anyát tilos megütni, mert ő az élet hordozója, és nem tanulták meg az anyák, hogy az első pofon után többet ne álljanak szóba az elkövetővel. Anyák és gyermekek éveken át hagyják üttetni magukat egy magából kifordult durva vadállattal! Képtelenség!

És 50 évig kellett szenvedni tanult embereknek, hogy 2005-ben létrejöjjön egy szervezet, amely segítséget nyújt a szenvedőknek. 2004-ben kezdeményezte az Ifjúsági, Család, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, hogy működjön egy olyan ellátási forma, ami fel tudja vállalni a családon belüli erőszak elől menekülők problémáit. Iskola, óvoda, polgármesteri hivatal, rendőrség ismerte a szenvedők életét, és senki nem tehetett ellene semmit. 

Alexej Tolsztoj Nagy Péter cár idejét, a 18. századi Oroszországot kárhoztatta, hogy háromszáz évvel ezelőtt a gyermekek látták szenvedni édesanyjukat, és ezt a szemléletet vitték magukkal tovább saját életükbe. Mi pedig a 21. században nem tudjuk megakadályozni, hogy egy asszonyt vagy gyermeket bántalmazzanak. 

Ámde már odáig jutottunk, hogy legalább az önkéntesen kérelmezőnek védelmet, átmeneti otthont tud nyújtani az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, az OKIT.  Voltak már előzőleg is egyéni kezdemények, de csak kevesen tudták elérni a konkrét segítséget. Mi tartja vissza a bántalmazottat?

A menekülő legtöbbször csak puszta életét tudná menteni. Egész életén át gyűjtött vagyona, gyermekei a bántalmazónál maradnak, és csak nagyon hosszú  ideig tartó eljárás után tudja éervényesíteni jogait. Ezt legtöbbször egyedül képtelen átlátni. Fontos, hogy a bántalmazott tanácsok mellett jogi képviselőt is kapjon, aki képes az ő érdekeit szem előtt tartani. 

Bírósági eljáráshoz látleletet kell vétetni – gyakran a test diszkrét részein. Az illetékesekkel való levelezés sokszor hónapokig eltarthat, közben a gyermekek esetleg éppen a durva bántalmazónál hallgatják az édesanyjuk elleni szitkozódást.

A közigazgatás 30 napban határozza meg az ügyintézési határidőt. Ki ad addig ruhát, ennivalót a meghurcolt embernek? Az idegileg megviselt bántalmazottnak magának kell feljelentést tenni hozzátartozója ellen, ez pedig éppen idegállapota miatt nem tud hivatalosan eljárni. A bíróságok rendkívül lassan, néha indokolatlanul megfontoltan akarnak dönteni. 

A gyermek érdeke
A gyermekek érdeke az lenne, ha a bántalmazó apát távolítanák el az ingatlanból, és nem a családot, mely lehet 5-6 fő is. Ha a gyerekeknek el kell hagyniuk a megszokott nevelési-oktatási intézményeket, az anyának új munkahelyet kell keresnie, eközben akkor is fizetnie kell a közüzemi számlákat, ha nem laknak a házukban, nem csoda, hogy visszariad. Amennyiben sikerül karhatalmi segítséget kapni, akkor is a sértettnek kell kipakolni a házból a bántalmazót. Ha ez nem sikerül, hívhatja a 107-es segélytelefonszámot.Az egész társadalomnak érdeke lenne, hogy nyilvánosságra kerüljön minden emberi gonoszság.
Olyan mértékű embertelenségek történnek itt a mi korunkban és a mi hazánkban, mint a holokauszt idején. Emberek kivetkőznek emberi mivoltukból, és más embereket rabszolgasorban tartanak. Első lépés a nyilvánosság bevonása, a következő a közös megoldás keresése. Ebben tettek nagy lépést a Kríziskezelő munkatársai a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával. 

Jó lenne, ha bárki ember elleni durvaságot tapasztal, nyilvánossághoz fordulna, és a közösség előtt szégyenítenék meg az elkövetőt.

Dobosy Ildikó
 
 
[ 4754 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x