Hazugságvizsgáló az óvodában - A pszichológia spektruma...
Címlap / Psziché / Hazugságvizsgáló az óvodában - A pszichológia spektruma

Hazugságvizsgáló az óvodában - A pszichológia spektruma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

A sokáig lenézett lélektan kezdi megtalálni helyét a magyar valóságban, ahol egyébként a pszichológiai kulturáltság - hogy is mondjam - ott tart, hogy még Joshi Bharat tevékenysége is kultúrmisszió tud lenni... 

Ebben komoly szerepe van a Pszichodiák Alapítvány által már 14. éve, önkéntes munkával megszervezett három napos előadás-sorozatnak, ahová nemcsak a pszichológiát tanuló diákok, hanem „külsős” érdeklődők is beülhetnek, kipróbálhatnak módszereket, sőt ízelítőt, saját élményt szerezhetnek a műhelymunkák során. Emellett grafológia, masszázs, filmvetítés, jóga, „élő könyvtár”, izgalmas zenei és képzőművészeti programok pezsegnek végig a három nap során.

Ez Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett rendezvénye. A honlaptervezéstől a projektor bekötéséig, a nemzetközi hírű előadók beszervezésétől a könyvárusításig mindent a diákok oldanak meg, tehát a Pszinapszis a szervezőknek is komoly „sajátélmény-csoport”.

Én évről évre a műhelyeket választom – maximálisan 5 műhelyre lehet bejutni a három nap alatt, holott idén is 46 volt, vagyis az első nehézség a szelektálás. A második maga a regisztráció, ami régmúlt diákkorom hangulatát idéző sorbanállással és technikás helyezkedéssel kivitelezendő. Nekem nagyon tetszik, hogy semmiféle sajtó- vagy VIP jegy nem jelent protekciót.


Még egy ilyen félig zárt, módszerbemutató-élményszerző csoportfolyamat is felhozhat érzékeny témákat, ezért a résztvevők védelme miatt titoktartási nyilatkozatot írunk alá, én összesen négyet. A most következő élménybeszámoló tehát inkább afféle mozaik – aki részletesen kíváncsi arra, mi történik itt, az jöjjön el jövőre és vegyen részt rajta!

Ősz hajú rendőr ezredes áll a vetítő mellett. Ő dr. Kovács Lajos. Mondhatnám, lebilincselően beszél a sorozatgyilkosok leleplezésében segítő FBI profilírozó eljárásról. Húsz diák pisszenés nélkül hallgatja, aztán a „vének tanácsának” nyomozója egy konkrét bűnügy helyszíni bizonyítékait tárja elénk – alkossuk meg a tettes profilját. Hány éves lehet, milyen nemű, iskolázottságú, és így tovább – ami azt illeti, a húsz pszicho-diák végül is kitett egy rendőrségi profilert, a találati arány úgy kilencven százalékos lehet.

Ülök egy széken, fülcimpáimon és a fejemen elektródákkal. Tekergőző optikai kábelek tűnnek el egy számítógép csatlakozóiban, a képernyőn EEG-hullámok cikáznak, tartományonkénti bontásban. A feladatom az, hogy agyhullám-vezérléssel meneteltessek egy rajzfilm-egeret. Ha „lemegyek alfába”, az egér gyalogol a képernyőn. A nyomorult komputeranimált rágcsáló először tipródik, a filmecske recseg, meg-megáll, de aztán ráhangolódok a feladatra. Ez a neurofeedback eljárás, ami számítógépes játék formájában tanítja meg az agyhullámok, tudatállapotok optimális használatát. Hiperaktivitás, relaxációs nehézségek, tanulási zavarok terén egyaránt hatásos módszer. Utánam egy srác következik a székben – neki „tudatvezérelt” rakétákat kell kilőnie ellenséges gépekre. Kicsit megborzongok: attól tartok, ez már létezik élesben is.

Vagy öt grafológus tevékenykedik az AJAMK művház második emeleti folyosóján. A félhomályban sorakozó  asztaloknál fejüket lehajtva körmölnek a delikvensek. Az egész a hajdani államvizsgámra emlékeztet. De itt nincs bukás, büntetés – csak intenzív lelki élet. Nem csoda, hogy masszív túljelentkezés van az időpontokra, ahogy a masszőröknél is.


Pislogok néhányat –  egy barna habitusba öltözött szerzetes libben el előttem. A fiatal ferences rendi atya egy „élő könyv” – egy órára „kikölcsönözhető”, vagyis beszélgetni lehet vele. De be lehet pillantani más „borítók” alá is: van BKV-ellenőr, homoszexuális, asztrológus (ezt bizonnyal szerkesztőségünkből is többen vállalnák – a szerk.) és még sok más, valamilyen szempontból szokatlan ember – aki mind arra vár, hogy az előítéletek könyvborítója mögé pillanthassunk.

A poligráf működését Mityók Csaba kriminálpszichológus mutatja be – elképesztően profi, nem szeretnék ott tettes lenni, ahol ő elemzi a regisztrátumokat. A jogszabályismertetés után következik az élő demonstráció. Az óvodai díszletek, mennyezetről lógó papírvirágok és a Kukatündér játék mellett furcsa látvány: maga a masina némileg hidegháborús küllemű, inkább kémfilmbe illene. A gép méri a bőrellenállást, a hasi- és mellkasi légzést, a vérnyomást és a pulzusritmust – az írókák finoman percegnek a lassan előgöndörödő hőpapíron. Ki hinné, de a 13-as szám puszta említésére mindenkinél kilengenek az érzékeny mutatók – ehhez a számhoz tudatalatti érzelmi töltés tartozik, még azoknál is, akik egyáltalán nem babonásak! Igazi műhelymunka alakul ki, valódi bűnügy vizsgálati eredményeit elemezzük – természetesen nevek, adatok nélkül – kiderül, hogy három nyugtató sem elég, hogy elfedje a stresszreakciókat, de nem megoldás a cipőbe rejtett rajzszög sem…

Az AJAMK-ban igazi, hamisítatlan retróbüfé üzemel. Van óriáspogácsa, pirosmogyorós, békebeli melegszendvics nyúlós sajttal és rettenetes presszókávé. Kifejezetten nosztalgiából többször is beülök, a hátam mögött a honi pszichológus élet színe-java nyüzsög, Tari Annamária, Szendi Gábor, Ranschburg Jenő, Bagdy Emőke villan el, nyomukban – akár az üstököst követő csóva – csicsergő diáksereggel.

Kedvezményes könyvárusítás van az AJAMK első emeletén. Persze már pénteken bevetem magam, és vasárnap újabb dózist vásárolok a könyvekből. A diákok nyilván profibbak fejlődéslélektanból, mint pénztárgépkezelésből, viszont nagyon aranyosak és segítőkészek. A szakirodalommal tevemód megrakodva távozom.


Dr. Dúll Andrea a személyes térhasználatról tart műhelyt – remek kis csapat jön össze, ki-ki beszámol lakhelyéről, rend- és rendetlenségi szokásairól, látszólag semmi különös nem történik, mégis értékes ráismeréseket hoz a körbeszélgetés. Rádöbbenek, hogy mennyire nem szoktunk beszélgetni! Odakint esőfelhők borítják el az eget, odabent érzelmi hullámok, de persze ez nem terápiás csoport. Jól érezzük magunkat. Bizony elröppen a három óra, jó lenne folytatni, annyira érdekes az asszociációs játék! Sajnos a folytatásra, a következő Pszinapszisig egy évet kell várni…

Halász Alexandra

Képek: www.pszinapszis.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7080 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x