Az utolsó csepp: Mi vesz rá valakit az öngyilkosságra? Krízis,...
Címlap / Psziché / Az utolsó csepp: Mi vesz rá valakit az öngyilkosságra? Krízis, jelek, megelőzés

Az utolsó csepp: Mi vesz rá valakit az öngyilkosságra? Krízis, jelek, megelőzés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

A krízishelyzetet nem nehéz felismerni. Az illető komoly megterhelésekkel él, megváltozhat a viselkedése, nem tud örülni, legtöbbször beszél is a nehézségeiről. Előjelek, figyelem, prevenció. Segíts Neki! Interjú dr. Buda Béla és dr. Harangozó Judit pszichiáterekkel. 

Mik a leggyakoribb kiváltó okok, amikor valaki úgy dönt, megpróbál kilépni életéből?
Az öngyilkosság  hátterében gyakran depresszió állhat. Másik gyakori ok az úgynevezett krízis-állapot, amikor valaki olyan helyzetben érzi magát, amelyből nem lát előrevivő kivezető utat. Az öngyilkosságnak önmagunk felé fordított indulat is lehet az előzménye. Legtöbbször üzenet az élőknek.

Mi segíthet ezt megelőzni? Segíthet-e spiritualitás, vallás, vagy mely értékek?
A vallás, a hit, a jól működő emberi kapcsolatok, a pszichológia, illetve a lélekgyógyászat segítő tényezők. Fontos, hogy az emberek tanuljanak meg beszélni a problémáikról, időt és figyelmet fordítsanak a saját és mások lelki egészségére.

A mai életünkből szinte hiányzik a beszélgetés. Mi családokkal dolgozunk együtt, és sok-sok családban kell a terápia folyamán "kierőltetnünk", hogy legyen egy héten egy nap, amikor leülnek, csak úgy, beszélgetni. Az életünkben fontos, hogy ápoljuk a családi, baráti kapcsolatainkat, figyeljünk, viszonozzuk a szeretetet. Tanuljuk meg, hogy a szeretet nem birtoklás, hanem egymás szükségleteit segítő, interaktív, viszonzásra törekvő kapcsolat. Ma az emberek sokszor védekeznek mások problémáival szemben: inkább elmennek egymás mellett. Sokszor elsősorban az egymás ellen hangoló tényezőket ismerik fel, és ritkább a kölcsönös előnyökre épülő kommunikáció és a pozitív életszemlélet. Mindezek pedig a lelki és testi egészség szempontjából fontos tényezők.

Az öngyilkosságot sokszor megelőzi valamilyen jelzés, amelyet persze sajnos nem mindig tudunk észrevenni időben.Mit tehetünk, ha felismerjük, hogy családtagunk krízishelyzetben van, egyáltalán mik az előjelek?

A krízishelyzetet nem nehéz felismerni. Az illető komoly megterhelésekkel él, megváltozhat a viselkedése, nem tud örülni, legtöbbször beszél a nehézségeiről, sőt, másról sem tud beszélni. A depresszió is általában felismerhető: a depressziós ember nem tud örülni azoknak a dolgoknak, melyeknek korábban örült, nem lát reményt a jövőjét tekintve, visszahúzódóvá válhat. Még az arckifejezése is sokszor megváltozik: mélyülnek a ráncok, sokszor kialakul a homlokon az  un. omega-ránc, amely tükrözi az állandó gondterheltséget. A depresszió hat a testi egészségünkre is, hajlamosabbakká válhatunk betegségekre, megfázásra. A férfiaknál különösen gyakori, hogy ilyenkor alkoholhoz fordulnak.

Ha a krízisben lévő ember beszél a problémájáról, ez már jó  jel: ha hagyjuk, hogy az illető sokszor elmondja a problémáját, nem torkoljuk le egy jó tanáccsal, amelyet legtöbbször nem tud hasznosítani, már lehet, hogy segítettünk. Közben kirajzolódhat a számára használható megoldás. Ebben a helyzetben a kontaktus, a segítő jelenlét, a megértés a probléma iránt a megfelelő viselkedés.

Bátran kérdezzük meg a környezetünkben élőktől, hogy van-e valami problémájuk, tudunk-e segíteni. Még azt is meg lehet kérdezni, foglalkoztatja-e az öngyilkosság gondolata. Ha a bajban lévő ember beszélni kezd a "bajáról", mellette állnak a családtagok, barátok, munkatársak, nagy eséllyel van megoldás. Hallgassuk meg figyelmesen és empátiával, mi vezetett a tervhez és segítsük elő, hogy más megoldások is előkerüljenek. Volt már olyan betegem, akinél valóban súlyos szuicid veszély volt, de a barátok 24 órás felügyeletet is meg tudtak szervezni. A szakember segítségét is legjobb a szelíd rábeszéléssel felajánlani, elkísérni a beteget. Sürgős segítségre van akkor szükség, ha az illetőnél komoly öngyilkossági veszély  áll fenn - ilyenkor a mentőket, esetleg a rendőrséget kell hívnunk, addig is ügyelnünk kell az illető biztonságára és lehetőleg a keze ügyéből eltávolítani a lehetséges eszközöket.

A média is sokat segíthet, ha az együttérzés és a korrekt tájékoztatás hangján szólal meg, egy-egy drámai esemény kapcsán nem ecseteli a szenzációs részleteket, sőt legjobb, ha nagyon is szűkszavúan kezeli, hiszen egy-egy híressé vált öngyilkosság egész járványt indíthat el. A tudósítások végén a lelkisegély-telefonvonalak, a nehéz helyzetben lévők segítő megszólítása korrekt.

Hova fordulhatunk, ha segítségre van szükségünk?
Öngyilkossági késztetés esetén a háziorvos, a területi Pszichiátriai Gondozó, a Pszichiátriai osztály segíthet.  A háziorvos útba igazít. Vannak lelki elsősegélyt nyújtó telefonos szolgálatok is, amelyeket bárki felhívhat.

Az öngyilkosság mennyiben teljes halálvágy, és mikor csak figyelemfelkeltés?  Stb.

Az öngyilkosság mindig komoly dolog. Legtöbbször valamilyen üzenete van a hátramaradottak számára, de ettől még nagyon komolyan kell vennünk! Amikor a beteg azt hallja, hogy "nem is akart meghalni", sokszor ez az utolsó csepp a pohárban.A „Nyitnikék” Magyar Antistigma Kezdeményezés

Elengedhetetlen a korszerű prevenciós tevékenység a hazánkban rendkívül gyakori öngyilkosságok megelőzésénél – hangsúlyozza a „Nyitnikék” Magyar Antistigma Kezdeményezés. A civil szervezetekből, elismert szakemberekből és magánszemélyekből álló mozgalom feladatának tekinti a közegészségügyi problémához kapcsolódó ismeretek terjesztését, valamint felhívja a figyelmet a hiteles, előítéletektől mentes tájékoztatás jelentőségére.

A média nagy hatást gyakorol az emberek életére, viselkedésére, éppen ezért kiemelkedő szerepe van az öngyilkosságok megelőzésében is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint több öngyilkosságot bemutató szépirodalmi mű, színdarab és televíziós riport hatására növekedett a szuicid cselekmények aránya. Ilyen volt a Werther-jelenség, vagy nem is olyan régen a magyar szépségkirálynő halála, amely járványos öngyilkosság-hullámot indított el. A sajtóban megjelenő híradások azonban életeket menthetnek meg, amennyiben tényszerű, megbélyegezéstől mentes tudósításokat közölnek. A média jelentős mértékben hozzájárulhat az elkövetések számának csökkentéséhez a lelki gondozást végző szervezetek, telefonszolgálatok, segítő csoportok elérhetőségeinek megadásával, a betegség előjeleinek ismertetésével, valamint a depresszió kezelhetőségéről való tájékoztatással.

A 2010-ben létrehozott Magyar Antistigma Kezdeményezés célja a pszichiátriai zavarral élők, többek között az öngyilkosságra hajlamos személyek felépülésének segítése, továbbá a velük szemben gyakran fellépő negatív megkülönböztetés és kirekesztés elleni küzdelem. A mozgalom keretében – felvilágosító, tájékoztató jelleggel – létrehozott nyitnikek.hu weboldalon pszichiáter szakértők tanulmányait, felhasználók észrevételeit egyaránt olvashatják a betegek. 

„A lelki zavarok és az ezekkel gyakran összefüggésben álló öngyilkosság megelőzése mindannyiunk számára kihívás. A média és a szakemberek hatékony együttműködésével, a tárgyilagos, megbízható forrásokkal rendelkező híradások közlésével életeket menthetünk meg, továbbá elkerülhetjük a pszichiátriai problémákkal küzdők hátrányos megkülönböztetését” – hívja fel a figyelmet dr. Harangozó Judit, a Magyar Antistigma Kezdeményezés és az Ébredések Alapítvány vezetője.

Szakmai tanácsadás:
Dr. Harangozó  Judit
Dr. Buda Béla

Interjú:
Fodor Kata

Képek:
piqs.de: Danny Williams - Theres no escape from this town
piqs.de: REGINHO - Friends
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8192 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x