Hol kezdődik a magántulajdon? Felelősség a Földért
Címlap / Psziché / Hol kezdődik a magántulajdon? Felelősség a Földért

Hol kezdődik a magántulajdon? Felelősség a Földért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Kié e föld, erdő, mező, kalásza, virága kinek terem? Ha miénk e Föld, akkor úgy kellene vigyázni rá, mint saját életünkre, otthonunkra.  

Dalolunk-e még a hazánkról, száll-e az ének völgyön és hegyen? Más világ van, mint évtizedekkel ezelőtt, s a zeneszerzők nem írnak olyan dalokat, amit 50-60 év múlva is tudnak még énekelni az egykori gyerekek. 

Az osztálykirándulásokon még húsz éve is gyermekdaltól volt hangos az erdő; hátizsákkal, gyalog sétáltunk az országban. Hallgattuk a madarakat, ittunk a tiszta forrásból. Bizonyára most is járják a hegyeket, a falvakat a pedagógusok és gyerekek, és távolabbi kirándulásokat is szerveznek. Mondhatjuk azt ma, hogy miénk Európa? Miénk a Föld? Maga az egész bolygó?

Igaz, Párizsba, Londonba repülhetünk két és fél óra alatt, nemcsak a határok nyíltak meg, anyagilag is megteheti egy egyszerűbb család, ha fél évvel korábban betervezi, és fapados repülőre vált jegyet. Akik jól tájékozódnak saját hazájukban, azok egy térkép segítségével más országokba is eljuthatnak. 

Miénk e Föld. Folyói, tavai, hegyei, sőt épített kultúrája is. A British Múzeumba, a National Galerybe ingyen beléphetünk. A hónap első vasárnapján a Louvre-ba is, ha másfél órát sorbaállunk. Azonban azalatt is megnézhetjük a szobrokat ezen a királyi palotának épült kastélyon. Van ugyan, aki azt vallja, hogy olcsóbban nyaralhat Ausztriában, Horvátországban, mint a Balatonnál. Hát ez – az útiköltséget is figyelembe véve - bizonyára túlzás, de megszívelendő vélemény. 

Őrizzük a Földünket, mint az otthonunkat!
Ha miénk e Föld, akkor úgy kellene vigyázni rá, mint saját életünkre, otthonunkra. (Pl. nem régiben valamilyen gonosztevők leszakították a 41-es villamos felső vezetékét. Lehet, hogy ők nem is emberek? A többi villamoson viccesen így mondják be a körtéri átszállás lehetőségét: az egyre fokozódó kábellopások végett a 41-es villamos átmenetileg nem közlekedik.)

Szeretnünk kellene magunkat, családunkat, városunkat, hazánkat. S ha ezeket már képesek leszünk óvni-őrizni, akkor jobban megérthetjük távolabbi tájak üzeneteit is, a Kárpátokat, az Alpokat, a tengereket. 

Egy Balaton mellett élő polgár Szicíliában volt hadifogoly. Egry József, a festőművész, megkérdezte ezt az urat, tetszett-e neki a tenger. „Hát bizony szép lett volna – felelte a férfi – csak ne járt volna mindig a Balaton a fejemben.”


Úgy gondolom, ez törvényszerű. Visszaálmodjuk magunkat szülőföldünkre. Az angol ember Indiában kis Angliát teremt (Forster: Út Indiába). Az ausztráliai magyarok gyerekei magyar énekeket tanulnak, magyar dalokra táncolnak. Az egyik legérdekesebb történet a Tetris feltalálójáé volt, aki Amerikából visszament Oroszországba – gazdagságból újra a teljes szegénységbe.

A Tetrisz

1985-ben Alekszej Pazsitnov, két munkatársa közreműködésével, megírta a Tetrist a Moszkvai Tudományos Akadémia Számítástudományi Központjában. Az elnevezést a „tetra-” és a tenisz szavak összevonásával alkotta meg a programozó, akinek ez utóbbi a kedvenc sportja volt. Miután a csapat egyik tagja az akkor már ismertebb IBM PC-re is lekódolta a játékot, az flopilemezen gyorsan elterjedt a szovjet főváros újdonságokra éhes számítógépes szubkultúrájában.

Kevesen tudják, hogy a játék következő állomása Budapest volt, ahol a Novotrade lelkes programozói portolták a Tetriszt. A játék átirata felkeltette a brit Andromeda szoftverház Magyarországról kivándorolt, de már akkoriban is gyakran hazalátogató alapítójának, Robert Steinnek az érdeklődését. Az üzletember nagy lehetőségeket látott a számítógépes játékokban, így a Tetris láttán elhatározta, hogy megszerzi mindhárom változatának kiadási jogait.

Ám a szocialista Szovjetunióban egyéni találmányok nem léteztek, csak a nép találmányai, ezért nem maga a feltaláló, hanem az illetékes minisztérium volt hivatott tárgyalni a jogokról. Stein nem adta fel, azt mondta, hogy magyar találmány, és eszerint üzletelt vele.

Egy amerikai cég Japánban piacra dobta a Tetris konzolos és PC-s változatát is. Így novemberben megjelenhetett a játék Nintendo-átirata Japánban. (Pazsitnov eddig egy fillért se látott belőle.) Robert Stein, miután kártérítést fizetett az eltulajdonított jogokért, 250 ezer dolláros nyereséggel zárta kétes tranzakcióit.

1996-ban, a Szovjetunió  széthullása után mehetett ki Pazsitnov Amerikába, ahol megkapta jutalmát. Mint világhíres feltalálónak, a Rogers cég részesedést ajánlott a frissen alakult The Tetris Company LLC-ben, mindent megkapott volna, hogy kutatásait folytathassa, ő mégis visszament Oroszországba egyszerű mérnöknek. 

A galaxisokba és vissza
Szeretjük a Földet, s ha egyszer az ember a galaxisokba megy, onnan is vissza fog jönni, hogy megmutassa a Kék Bolygót gyermekeinek, unokáinak. Szeretnénk rajta nyugodtan élni, anélkül, hogy rabszolgamunkára kényszerítene valaki, vagy tablettákkal kelljen megtisztítani ivóvizünket. Tiszta patakokat, arborétumokat szeretnénk látni az ember munkájának eredményeképpen, ahogyan egykor Goethe képzelte:

Csak azé a szabadság  és az élet,
Ki érettök naponként vívni kész.
Ily hemzsegést szeretnék  én szemlélni,
Szabad nép élén szabad földön élni.

(Faust, ford. Dóczy Lajos)

 

  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4081 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x