Három anya a Szűzanyánál - anyák napjára
Címlap / Psziché / Három anya a Szűzanyánál - anyák napjára

Három anya a Szűzanyánál - anyák napjára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Legenda-e vagy van talán valami történelmi alapja is, hogy István király országunkat Máriának ajánlotta fel? S ha már Magyarország királynéja Mária, hogyne lenne lengyel testvéreinké is, sőt egész Európa királynéja és édesanyja? Persze a gyermekek mindig hálátlanok, ezt mi, anyák is tudjuk - mi is hálátlanok voltunk egykor, mint gyermekek - Máriát is igyekeztek a protestantizmus, majd a felvilágosodás, és a kommunizmus idején megfosztani trónjától, a párizsi Notre Dame előtt mégis kilométer hosszú sor tekergőzik esőben, szélben, mert tisztelegni akarnak mennyei édesanyjuk előtt. 

Reméljük, minden földi édesanya kap így anyák napja körül egy-egy kis csokor virágot, talán csak eszünkbe jut a gyermekeknek a „hajnal harmatával telt kehely”  (Weöres Sándor: Anyámnak)

Magyar földön a Mi Asszonyunkat Boldogasszonynak nevezzük, Patrona Hungariae-nak, s hálát adunk, hogy Fia által felvétetett a mennybe. Bárcsak minden anya megkapná  ezt a tisztességet gyermeke mellett, hiszen bármit is követett el életében – bizony nem vagyunk szentek – valamikor 
„benned kaptam első
fészkemet,
benned a világgal
voltam egy.”

Könnyű búcsút venni az anyától, nehezebb az anyának a gyermekeitől. Még inkább nehéz, ha azok még kicsinyek, és az apukára kell bízni, hogy ellássa őket mindennel – három teljes napig, amíg a három anya Párizsba megy. Ám a két fiatal nő mellett a harmadik éppen lányával találkozott Párizsban. Budapestről repülővel mentek, Londonból vonat vezetett a találkozás színhelyére, egy kis párizsi hotelbe. Művészetek városa

Boldog város! Amit megépítettek 800-1000 éve, ma is töretlen szépségében virul. Nem volt tatár, nem jött a török, nem rombolt templomot Rákosi Mátyás (mint a szüleink által felépített Regnum Marianumot) – a francia királyok megóvták és bővítették az évezredek kincseit. A franciák az 1870- es német háború idején úgy gondolták, hogy Jézus szíve fogja megmenteni az országot, ezért a minden pontról jól látható Montmartre dombon (129 m, Mártírok hegye) építették fel a bazilikát. Szép ötlet: ha bajban vagyunk, építsünk templomot. Adományokból építették – mint a Regnum Marianumot Budapesten –, és a kövekbe bevésték az adományozók neveit. Sajátosan éppen 1914-re készült el, a világháború kezdetének évére, ezért a felszentelésére csak öt év múlva került sor. A második világháború után azért restaurálni kellett.

A három „lányka”  (így gyermekek nélkül kislányoknak érezték magukat) emléktárgyakat keresett az otthoniaknak, gyerekeknek, unokáknak, hogy valamit ők is megérezzenek a kirándulás szépségéből. 

Kilátás a Montparnasse-ról
Nem hagyhatták ki Európa leggyorsabb liftjét. 42 másodperc alatt 59 emelet magasra, 210 méterre röpítette fel a lányokat. Esőben, szélben kicsit félelmetes előérzetük volt, a látvány a toronyból azonban mindent megért. Zárt, kellemes meleg étteremben körkörös kilátással az egész városra, a kivilágított Eiffel-toronyra, mellette az Invalidusok templomára. (Nincs mellette, de föntről térképnagyságban feküdt előttük a város.) Ráadásul nemcsak a város, hanem egy kivilágított térkép is, amelyen fel vannak tüntetve az utak és épületek nevei. Itt bizony akár egy egész napot el lehetne tölteni. Látni a kivilágított utcákat, a temetőkertet, a Szajnát, a szigetet, ahol a legizgalmasabb épületek várják a látogatókat. Várt is mindjárt a Sainte-Chapelle bazilika másnap és a Mi Asszonyunk, vagyis a Notre Dame. 

Sainte-Chapelle
Ez a gótikus építészet csúcsa. 1248-ban már megépült, alsó és felső kápolnája van, támpilléres faltestek veszik körül, közeikben a kiugró kápolna-apszisokkal, amelyek íves határoló felületét csaknem teljesen megnyitják a színes üvegezésű ablakok. A belső körüljáróban a trapéz alakú térszakaszokat csúcsíves, bordás keresztboltozatok, a külsőben a félkörrel bővülő trapézmezőket hasonló, de ötsüveges boltozatok fedik. Ez az első vázas felépítésű gótikus téregyüttes. A vázas felépítés kiemelkedő remeke a párizsi Sainte Chapelle királyi kápolna. A felső kápolnában a színes ablakok a Biblia történeteit mesélik el. 

Vigyázz reánk égi édesanyánk: Notre Dame
A két fiatal anyuka az estéket a telefon illetve a skype mellett töltötte egy internet-kávézóban, hiszen minden szépség mellett a szívük, gondolatuk a családjuk mellett volt. Beszámoltak az harmadik, az idősebb anyának, az édesanyjuknak a megnyugtató otthoni helyzetről, bőszen kattintgattak és videóztak, hogy a gyerekek is élvezzék majd otthon a kirándulást. 

Hajóval is körbejárták a szigetet, majd beálltak a hosszú-hosszú sorba a Notre Dame elé. Szépen hullámzott a tömeg, s volt idő a falakon lévő szobrok fotózására is. Quasimodohoz nem volt szerencséjük, de Ádám és Éva történetét a kígyóval felismerhették a bejáraton. 


Napoleon a Notre Dame székesegyházban 1804. december 2-án saját magával egyszerre koronázta meg feleségét. Sajnos Josephine-nek nem lehetett gyermeke, ezért később elváltak. A koronázásról készült képet: A császárné koronázása, Jacques-Louis David festményét a Louvre Múzeumban nézték meg.

A monumentális katedrális nemcsak Párizs, az egész ország és az európai kultúra szimbóluma. A gótikus építészet eme remekművét 1163-ban kezdték építeni, és 1345-ben fejezték be. Hálát adhatunk az égi édesanyának, hogy ma is láthatjuk teljes pompájában.

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3844 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x