Árvíz, belvíz, felhőszakadás - Túlélőtippek, ha a víz...
Címlap / Psziché / Árvíz, belvíz, felhőszakadás - Túlélőtippek, ha a víz az Úr

Árvíz, belvíz, felhőszakadás - Túlélőtippek, ha a víz az Úr

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Úgy tűnik Természet Anyánk ismét csak megmutatta erejét. Az esőzések a meteorológiai jelentések szerint szerdára csillapodhatnak. A Dunántúlon még most is kitartóan szakad az eső. Lassan minden nagyváros mélyebben fekvő pontját elöntheti. Eláztunk, beáztunk, megfagytunk a szélben. Tapasztalatainkból most Nektek segítünk! 

1. A leggyakoribb probléma nagy esők esetén, hogy utazgatni kell a városban. Rétegesen öltözködj. De a legfontosabb, vastag kötött ruházat fölé húzz vízhatlan anyagot, esőkabátot (egy kukazsák is jó, ha nincs más!). Ha elázol a szélben negyed órát sem bír az ember… Nem a divat számít – most nem. Gumicsizma elő. Ha mintás, ha trendi vagy ha épp csak úgy nézel ki, mint aki a kertet kapálta – ne törődj vele. Védd a fejed s a nyakad, amely a hőveszteség 80%-áért felelős.
Amikor útnak indulsz. Legyen feltöltve a telefonod. Csomagold be duplán a laptopod és ma ne vigyél könyvet olvasni a buszon, mert felesleges. Készülj fel okosan.

2. Elázhat lakás is. Gyakori, hogy hosszas esőzések után beázik a tető, a plafon.  A legjobb, amit tehetsz, hogy megállítod a vizet. A csöpögés alá tégy lavórt, tálat, ne ázzon tovább a terület. A csöpögést elállíthatod, ha eltereled a vizet. Ne hagyd egyszerűen a biztosítóra, nézz utána honnan folyik a víz ez a te otthonod – figyelj rá. Ha már nem csöpög a víz, szárítsd ki a felületet kis fűtőtesttel, szellőztetéssel – de ha már nem párás az idő! A megszáradó területre kenj ecetet vagy grapefruitmag kivonatot vattával, vékonyan. Ez megakadályozza a penész kialakulását terjedését.

3. Amikor orkán erejű szél fúj gyakran testileg, lelkileg átfázunk. A szelek a gyomorban, bélben is szó szerint szelesedést okoznak. Könnyítsd meg emésztésed. Fogyassz meleg kamillateát és mézet. Az immunerősítésre is ügyelj. A fejed és a lábfejes sose legyen elfagyva, mert könnyen meghűlhetsz. A test belső hőjét fokozzák a fahéj és a gyömbér. A kapha-vata vagyis a nedves, vizes, de szeles, hideg időt ellensúlyozza továbbá a bazsalikom, a chili, de ilyenkor kiváló étel a zsiradékmentesen tepsiben sült burgonya fűszerekkel.

4. A hűtést elkerülendő most pár napig kerüld a magas rosttartalmú hideg salátákat és joghurtos ételeket. Nem tél van és nem tavasz, ez egy speciális idő. A tejtermékeket is inkább melegen edd. A gomba szintén kerülendő.

Belvíz

5. Ha körbevett a belvíz: Érdemes a lakásban magas pontokat kialakítanod, ami szárazon maradhat. Fogyassz meleg gabona ételeket, mézet és olajat. A ruházat elázása után 10 percen belül cseréld szárazra öltözeted. Ha hosszú útra indulsz a városba, vigyél magaddal váltás ruhát, amit vízhatlan táskában, műanyag, bőr anyagokban konzerválhatsz. Ha nedves a hátad, lábfejed, akkor könnyen felfázhatsz vagy megfázhatsz – 2-3 zokni is jól jöhet. Ha tényleg fenyeget az árvíz vagy erősebb beázás. Elosztva pihenj. 3 óránként kelj fel és nézd meg a területet. Készülj zseblámpával.
Egy nagyobb bevásárlás sem árthat: Mécses, ásványvíz, gabona, esetleg tartós tej, cukor, rizs, burgonya – persze reméljük, azért ennyire nagy káoszba nem keveredsz

6. Ha ázik a kert, a veteményes: Készíts kisebb gödröt, árkot ahová eltereled a vizet vagy vedd körbe a mostani területet. Nem csak homokzsákolhatsz, kisebb belvizek esetén mélyítheted a vizes terület medencéjét, hogy megszüntesd az átfolyásokat. A cserepes kerti növényeket hozd be a házba, a magokat is, amit lehet, még most mentsd meg! Ha vékonyabb törzsű fák vannak a kertben nagy lombbal érdemes kicsit a lombját megritkítani amennyire ez szakadó esőben lehetséges – kisebb felületen kevésbé képes belekapni a szél és kidönteni.

7. Ha beázott a házad ne csak magad ügyeskedj, hanem hívj segítséget. Légy türelmes, ha a tűzoltóságon nem tudnak veled azonnal foglalkozni, lehet fontosabb dolguk van. Ne légy dühös. Még aznap kérj segítséget biztosítótól is, mit hogyan kell tenned, hogy a károkat megtérítsék neked a lehetőségekhez mérten.

8. Kidőlt fák: Ha autódra dől természetesen tűzoltók segítségét kell igénybe venned, ha azonban az utcátokban dőlt ki egy fa, és van egy órád, jobban jársz, ha magad vágod fel a fát, a fa később jó tüzelő lehet, ha kiszárítod, nem kell feltétlenül elszállítatni. Köztereken természetesen ez nem ilyen egyszerű – de a tűzoltóság munkáját és így a mentést is segítendő nem árt, ha néhány ember aktivizálja magát. Ne csak a magunk bajával foglalkozzunk, segítsünk szomszédainkon, szeretteinken.

9. Az ablakokat, ajtókat érdemes nagyon jól bezárni. Ha nem záródik tökéletesen ragasztószalaggal, dróttal erősíthetjük meg. Az erkélyajtó elé helyezzünk párnákat, ami csökkenti a huzat beáramlását és javítja a lakás melegét, így kisebb eséllyel kell befűtenünk.

10. A testi-lelki melegség eléréséhez és a fokozódó izgalmak végett való megnyugváshoz kiváló este egy csésze citromfű vagy levendulatea. A teát apró süteménnyel érdemes kiegészíteni és esténként mécsest gyújtani. A mécses ne legyen zárt polcon, ne legyen fölötte tárgy, függöny vagy egyéb lángra kapó elem. A gyertya vagy mécses nem csak a hőérzetet, hanem a valós hőmérsékletet is minimálisan megemeli.

+ 1. Figyeld a természet jeleit. Ha a madarak újra énekelni kezdenek, akkor következő 15-20 percben kisebb lesz a szél, békésebb az eső, az utcán könnyebben tudsz közlekedni.

Folytatjuk!

(Fotó: piqs.de - Nicola Bei Sonnenaufgang)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x