Mit jelent, ha hallgatnak a fülemülék?
Címlap / Psziché / Mit jelent, ha hallgatnak a fülemülék?

Mit jelent, ha hallgatnak a fülemülék?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-10

Fúj a szél, esik az eső, kora reggel fejfájásra ébred a fülemüleszóra vágyó polgár. Nem is felfájás: lüktetés. "A legerősebb széllökések sebessége többfelé eléri, a Dunántúlon helyenként meghaladhatja a 100 km/ó-t. Hidegfronti hatás miatt fejfájás, nyugtalanság, rossz közérzet jelentkezhet, erősödhetnek a reumatikus panaszok." A fülemülék elbújnak, ha tudnak, de veszélyben vannak a fészkek is. 

A tojásokban csak akkor tud fejlődésnek indulni és növekedni az embrió, ha ezeket a szülők a testükkel folyamatosan, a faj méretével összefüggően növekvő időtartamig melengetik. Ebben az időszakban a madarak csak rövid időre hagyják el a fészket - a pár általában felváltva ül a tojásokon - táplálkozni vagy üríteni. Hosszan tartó hideg időben a táplálék megszerzése nehezebb - a repülő rovarokra vadászó fecskéknél ez gyakorlatilag lehetetlenné is válhalt -, ráadásul a test és a tojások hőháztartásának fenntartásához is több energia kell. Ezért a 2-3 napnál tovább tartó lehűlésben a kotló szülőknek már a saját életük fenntartása sem könnyű, többet kell távol lenniük a fészektől, ahol a tojások így könnyen kihűlhetnek.  

Mit tehet az ember a madarakért?
Kertünkben, az iskola vagy az óvoda udvarán elhelyezhetünk védett odúkat. Szerencsére mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet ezt a negatív hatást. Attól függően, hogy milyen madárfajokat szeretnénk megtelepíteni, a madarak igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell alkalmaznunk.Odúk készítése

Odúk készítésére a fatelepeken árusított 2,5 cm vastag, 15-20 cm szélességű fenyődeszka a legalkalmasabb. Amennyiben az odú méretei ennél jelentősen szélesebb anyagot igényelnek, barkácsüzletekben kapható faragasztóval megfelelő szélességű deszkalapokat készíthetünk. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a fatörzs odúk könnyen repednek, kevésbé időtállóak, mint a deszka odúk, ezért ha ilyet vásárolunk, többször ellenőrizzük az állapotát. További lehetőséget kínálnak az odúkészítéshez a kültéri OSB lapok is. Ne készítsünk odút farostlemezből és faforgácslapból (bútorlap), mert ezek nem vízállóak, nedvesség hatására szétesnek.

A kerek röpnyílást az elektromos kézi fúrókhoz kapható lyukvágó készlettel magunk is ki tudjuk alakítani 6-8 cm átmérőig az odú előlapjának felső  harmadába. A fúrást követően a nyílásszélekről csiszolópapírral érdemes eltüntetni a szálkás felületet. Végül pedig fessük be az odút, sokkal tartósabb lesz.

Ellenőrzés
A rendszeres odúellenőrzések egyik legfontosabb célja a régi fészkek eltávolítása. Ha tehetjük, a tavaszi-nyári időszakban havonta legalább egyszer nézzünk be az odúkba, és ha láthatóan használt, szennyezett, ellapult fészket találunk, azt dobjuk ki.

Akiben megvan a szándék a madarak védelmére, és az igény egy élhetőbb, madárdalos lakó-  és munkahelyi környezet iránt, annak segít a Madárbarát kert programja. 
 
Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris  élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és kiskert tulajdonosokat a kártevők távoltartásában segítik a madarak. 

Fülemülék  éjszakája – a dal királya
Meg tudjuk-e különböztetni a fülemülehangját a rigóétól vagy a pacsirtától, mint a tizennégy éves Júlia amaz éjszakán? A fülemüle más néven csalogány:

Ne félj, szerelmem: nem pacsirta szól!
A csalogányunk csattog minden éjjel:
Amott tanyáz a gránátalmafán.
Hidd el, szívem, hogy csalogány dalol!

(Mészöly Dezső fordítása)

Minden gondos kert- vagy földtulajdonos ismerő őt, hiszen elpusztítja a férgeket, pondrókat. És hát ő legszebben éneklő énekesmadár. A dal királyának is nevezik. Gégéje négy hangot képes egyidejűleg kiadni, zeneileg tökéletes akkordokat is énekel.Ha szép lenne a májusi éjszaka – amiként most nem várható – a Kerepesi temetőben madárvédő tudósok csoportokat vezetnének fülemülét lesni, muzsikát hallgatni
. Esős idő lévén május 22-re tették a következő látogatást, de az időjárás előrejelzés még akkorra is rosszat jósol. Nem tehetünk mást, ha fülemülét akarunk hallgatni, figyelni kell a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület híreit, mikorra várható a következő Fülemülék Éjszakája program.

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3421 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x