Vuvuzela - szakértőnk megmondja, miért megy az agyadra!
Címlap / Psziché / Vuvuzela - szakértőnk megmondja, miért megy az agyadra!

Vuvuzela - szakértőnk megmondja, miért megy az agyadra!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A foci VB új őrülete. Az őrületet azonban most értheted szó szerint. A vuvuzela Dél-Afrika hagyományos "hangszere". Darázszúgásra emlékeztető hangja van, s szakértőnk szerint kóros mértékben stimulálja az idegrendszert! 

A vuvuzela nevű műanyag hangszert a stadionok bejáratánál ingyen osztogatják, és a nézők folyamatosan fújják, ezért számos panasz érkezett már az európai televíziós csatornáktól. A közvetítő társaságok tudósítói alig hallják a saját hangjukat a méhrajszerű zúgásban.

Vajon miért engedik?
A vuvuzela túl erős hangjára már több neves focista is panaszkodott. Elmondták, hogy csökkenti a koncentrációt és stressz alatt tartja a hangszerhez nem szokott játékosokat. A szurkolási hangulat teljesen más, mint amit az európai ember megszokott, ám ez a darázs zúgáshoz hasonló műanyag kürt iszonyúan idegesít nagyon sok embert. Nem fogják betiltani – ez olyan volna, mintha Magyarországon betiltanák a Csárdást. Ennek ellenére hatalmas a felzúdulás a foci rajongók körében.

A tradicionális hangszer

Tóth Tamás, a helyszínről számolt be nekünk: a vuvuzela teljesen elnyomja a szurkolás élményét. Már bánom, hogy kiutaztam, hiszen nem tudunk énekelni, örülni, a szokott módon szurkolni. Iszonyatosan hangos (több mint 120 decibellel szól - a szerk.) a tévében ennek a hangerőnek a töredékét lehet csak érzékelni. A meccs végére rémes fejfájást és erős belső feszültséget okoz. Az sem segít, ha mi magunk is fújjuk  - ezt is próbáltuk. A kultúrák közötti áthatolhatatlan szakadék jelképe lehetne ez a hangszer.

A facebook-on a  vuvuzelát ellenzők klubja pillanatok alatt közel százkilencvenezer főre duzzadt – a szám percenként nő! >>

Szigeti Csaba a szegedi egyetem tanára, zeneterapeuta, a különféle hanghatások lelkünkre való hatásának szakértője így nyilatkozott:
 
Az emberi agy egyik legnagyobb „elektromos beszállítója” a fül. Bizonyos körülmények közt a teljes agyi elektromos aktivitás 90%-át is kiteheti, letaszítva ezzel a szemet az első helyről.

A hallás fontossága evolúciós jelentőségű, a külvilághoz való alkalmazkodást és veszélyes szituációkban a menekülést, azaz túlélést szolgálja az állatvilágban. Az emberi agy rendkívül bonyolult módon képes bemérni, azonosítani a külvilág zajait és szervezetszintű választ kiváltani. Ez a válasz természetesen a hangingertől függ elsősorban, de egyénenként eltérő lehet.

Hogyan kell használni a vuvuzelát?



Az egymástól nagyon eltérő kultúrákban használt hangforrások (pl. vuvuzela) nem biztos, hogy mindenkiben ugyanazt az érzést váltják ki, ellenkezőleg, az agyat folyamatosan, vagy kis megszakításokkal érő hangingerek kórós mértékben stimulálhatják az idegrendszert. Ez esetenként okozhat általános stressz-választ az agyban (vérnyomás, pulzusemelkedés stb.).

indehhez jönnek még az egyéni különbségek, melyeket nem lehet előre megjósolni, így még nagyobb veszélyforrást hordozhatnak. Az emberi agy minden pillanatban információk milliárdjait elemzi. Amivel nem tud mit kezdeni, azt negatívan értékelheti és egész szervezetre kiterjedő reakciókkal válaszolhat.

A szakértő orvosok a kisebbeket és az érzékeny személyeket fülvédő viselésére bíztatják, hiszen nem kizárt, hogy akár maradandó halláskárosodást okozhat egy ilyen könnyednek indult szurkolói kaland.

( A vuvuzela mint méhkast utánzó hangszer, vélhetőleg eredetileg önvédelmi hangszer volt. A gyilkos méhek hangjától, ösztönösen még az emberre veszélyes nagyobb testű emlősök, ragadozók is megijednek. A vuvuzela a csata hangszereként gyorsan felpörgette a harcoló feleket, és magasabb adrenalinszinttel nagyobb teljesítményt érhettek el. Ugyanakkor e hangszer a nem edzett feleket meg is félemlítheti, épp az idegrendszerre ható negatív hatásai által. Mivel a méhkas hangjára ösztönösen reagálunk meneküléssel - a szerk.)

(Fotók: http://www.vuvuzelaorchestra.co.za)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5647 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x