Az optimizmus, mint immunerősítő - működik?
Címlap / Psziché / Az optimizmus, mint immunerősítő - működik?

Az optimizmus, mint immunerősítő - működik?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mitől függ az, hogy valaki pesszimista vagy optimista? S vajon változtathatunk-e ezen az alapvető beállítódásunkon? Az optimizmus gyógyhatásai. Dr. Domján László cikke. 

A dohányzás és a tüdőrák közti kapcsolat közismerten szoros és egyértelmű. Ezek után talán érthető elképedésem, amikor azt olvastam a Mindennapi pszichológia című folyóiratban, hogy az optimizmus és az egészségi állapot között még ennél is szorosabb az összefüggés! Idézek a cikkből: „Peterson és Bossio, a Harvard Egyetem munkatársai végzett diplomásokkal folytattak követéses vizsgálatot. A fiatalokat két csoportra osztották: pesszimistákra és optimistákra, s azt állapították meg, hogy a diplomaszerzést követően (szakterületüktől függetlenül) egészségi állapotukban 40-45 éves korukra érik el azt a jelentős különbséget, amiért (a sok befolyásoló tényező ellenére) alapvetően a beállítódásuk tehető felelőssé. A pesszimisták egészségi állapota ugyanis ekkorra – testi és lelki tekintetben – optimista társaikéhoz képest erősen leromlik.”


De vajon mitől függ az, hogy valaki pesszimista vagy optimista? S vajon változtathatunk-e ezen az alapvető beállítódásunkon? Véleményem szerint egy kialakult szokásról van szó, ami gyerekkorunkban alakult ki. Ha szüleink pesszimisták voltak, minden bizonnyal mi is ezt a hozzáállást vesszük fel.

A szokások azonban megváltoztathatóak! Ehhez a következőt javaslom: először is írjuk össze, hogy milyen örömteli dolgok értek minket eddig az életben! Minél hosszabb a lista, annál jobb. Utána pedig 30 napon keresztül minden reggel és minden este, félálomban, idézzük fel gondolatban ezeket az örömteli emlékeket! A tudatalattiban mélyreható változást idéz elő.

S ha azt akarjuk, hogy a családtagjaink is optimistábbá – s így hosszú távon egészségesebbé – váljanak, érdemes gyakran játszani velük a „Mondj egy jó hírt!” játékot. (Ez Peter Kline Zseninek születtünk! című könyvéből származik.) Például vacsora közben mondd egy családtagodnak: „Mondj egy jó hírt!” A megszólítottnak ekkor az a feladata, hogy a pillanatnyi valóság egy pozitív elemét nevezze meg. Pl. „Finom ez a paradicsom”, majd megszólít egy másik családtagot: „Mondj egy jó hírt!” Azért remek ez a játék, mert rászoktat arra, hogy a minket körülvevő ezernyi tényező közül a pozitívokra irányítsuk figyelmünket, s így kialakítsuk az – immár bizonyítottan egészségesebb – optimista világlátást. Ugyanis rajtunk múlik, hogy valóságunkból mit látunk meg.



Szebben fogalmazza meg ezt az igazságot a rövid vers:


Ketten ültek a cellában,
s bámulták az ablakot.
Az egyik vasrácsot látott,
a másik fénylő csillagot.

dr. Domján László
www.agykontroll.hu

Képek:
piqs.de: BigBlonde - Natural Beauty
piqs.de: Morane - Rot sehen...neeee
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4238 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x