Halál, temetés, gyász - az elmúlás rítusai
Címlap / Psziché / Halál, temetés, gyász - az elmúlás rítusai

Halál, temetés, gyász - az elmúlás rítusai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-05

A halálról senki nem beszél, mert a kimondott szó erős. Amikor mégis bekövetkezik a tragédia, a család küzd, hogy hazavihessék a testet, mert otthon kívánnak tőle elbúcsúzni. Attól a perctől kezdve a temetés napjáig gyertyát égetnek. Ezzel a halottnak világosságot biztosítanak, hogy oda találjon a mennyországba. A legközelebbi hozzátartozó a tükröt letakarja. E tragikus nap estjén kezdődik a virrasztás, ami abból áll, hogy a halottra emlékeznek, felelevenítik a régi történeteket, kiemelve ezzel pozitív tulajdonságait.  

 A legközelebbi hozzátartozó a tükröt letakarja. E tragikus nap estjén kezdődik a virrasztás, ami abból áll, hogy a halottra emlékeznek, felelevenítik a régi történeteket, kiemelve ezzel pozitív tulajdonságait. 


Virrasztó régen és ma

Valamikor régen a halál pillanatától a temetés napjáig tartott a virrasztás éjszakánként, de ma már a legtöbb családnál a mai életvitel már nem tudja ezt a szokást megtartani, de a halál estjén, és a temetést megelőző éjszaka még mindig összegyűlnek a családtagok, barátok, ismerősök.

A virrasztás a halott lakásán történt. Zenét nem hallgatnak, tv-t nem néznek. Ha a férfiak ittak, az első kortyot mindig kiöntötték a pohárból, ezzel is megtisztelték a halott emlékét. A nők háttérbe húzódva ételt készítettek, főztek, a gyerekekre vigyáztak és kiszolgálták azokat, akik a virrasztáson megjelentek.A koporsóba tett tárgyak spiritualitása

A temetés napján összeszedték a halott kedvenc tárgyait. A legkedvesebb ruhájában temették el. Férfiak esetében a koporsóba tettek pénzt és pálinkát, mellé helyezték kedvenc kalapját, pipáját stb. A nőket kedvenc ruhájukba öltöztetve, kendőben, kedvenc ékszereivel felékesítve temették el. Összeszedve a gyertyacsonkokat, minden esetben elhelyezték a koporsóban a halott lába mellé."

Nem régen - bő hat hete! - temettem el az én drágajó Édesapámat, és erdélyi reformátusként ugyanezeket tettük mi is, amit itt Önök  a cigányság  babonáinak tekintenek.

Éppen így folyik a virrasztás is, a kedvenc tárgyak betétele a koporsóba, stb.  Önök, szerintem, nem is temettek még, vagy nem voltak erdélyi, vagy egyáltalán  keresztény magyar temetésen, illetve virrasztáson, illetve nem is tudják, hogy igen, a magyar egyházaknál is hat hét egy mérföldkő a temetés után.  Akkor szedik le a koszorúkat a sírokról, összejön a család és elrendezi a sírt, friss virágokat helyeznek el rajta, néhol misét is mondanak a halott lelkének üdvéért, és van, akiknek eddig tart a gyász. De úgy tudom, hogy a magyarországi cigányság is keresztény, a legtöbbjük római katolikus. És minden keresztény nép magában hordozza az ősi hitet is. Ettől (is) színes a világ.


"A gyászidő mai értelme a halottról való megemlékezés. A régi értelmezés szerint, amíg a test el nem porlad, a halott lelke az élőkkel állandó érintkezésben van, tehát gyászolással kell távol tartam. A gyász időtartama egybeesik a test elporladásának idejével. Ez az éghajlattól és más tényezőtől függően különböző. Nálunk a test elporladásának ideje egy év. Eddig tart a gyász is. „A lélek végleges elköltözésével megszűnik a gyász is" — írja Solymossy Sándor. A gyász fő követelménye a vidámságtól való tartózkodás. Időtartama a halott korától, a rokonsági foktól függően hat hét, hat hónap vagy egy év. Szabédon a közelieket, szülőt, testvért, gyermeket egy évig, anyóst, apóst hat hónapig, első unokatestvért hat hétig kell gyászolni.

A gyászruha színe mindenütt fekete. A temetés utáni vasárnap a gyászolók elmennek a templomba, ahol a lelkész megemlékezik a halottról. Ravában a halott emlékére a legközelebbi alkalommal úrvacsorai jegyeket adományoznak. A halottak emlékére adják az úrvacsorai jegyeket Székelykálban, Medgyesen, Segesváron, Jobbágyfalván, Nyárádgálfalván, Csakfalván, Sároson, Désfalván, Küküllősárdon; ritkábban Küküllődombón és Vadadon. A sírt tömegesen halottak napján keresik fel, és ma már egyházkörünkben mindenütt világítanak és istentiszteletet tartanak. Pipén, Szőkefalván és Segesváron a temetőben, máshol a templomban. A temetés az egyetlen szertartás, ahol a gyülekezet tagjai a lelkésszel együtt tevőlegesen részt vesznek. A haldokló mellett imádkoznak, Bibliát olvasnak, a virrasztóban egyházi éneket énekelnek. A vegyes felekezeti családból származó halott esetén a különböző vallású hívek együtt vannak, és a lelkészek közösen szolgálhatnak, mint Segesváron, Szőkefalván, Nyárádgálfalván."
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 28506 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x