A Stressz
Címlap / Psziché / A Stressz

A Stressz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

Sokféle egészségzavar az érzelmi ( affektív ) körben játszódik le, anélkül, hogy ennek közvetlen testi befolyását ismernénk. Ide tartoznak a félelem és a belsõ nyugtalanság, idegesség, az izgatottság, az örömtelenség vagy az apathia. 

Sokféle egészségzavar az érzelmi ( affektív ) körben játszódik le, anélkül, hogy ennek közvetlen testi befolyását ismernénk. Ide tartoznak a félelem és a belsõ nyugtalanság, idegesség, az izgatottság, az örömtelenség vagy az apathia.

Szoros kapcsolatban lehetnek ezekkel a funkcionális panaszok pl.: hasmenés, fejfájás vagy a keringési zavarok. Mindezekért a vegetatív idegrendszer játszik fontos szerepet.

A vegetatív idegrendszer akaratunktól függetlenül szabályozza a légzésünket, a keringésünket, az emésztést, az anyagcserét, testünk hõmérsékletét, de ugyanígy hat a szaporodási és gyógyulási folyamatokra is. Hatással van a simaizomzatra, a belsõ szervek izomzatára, a mirigyekre. Ezáltal az érzelmi panaszok láncreakcióként funkcionális szervi zavarokká alakulhatnak. A pszychoszomatikus betegségeknek és zavaroknak 4 különbözõ formáját különíthetjük el.

A csoportok: közérzeti zavarok, funkcionális zavarok, hysteriás tünetek, psyhosomatosisok. Ezek közül a funkcinális zavarok során jönnek létre az egyes szervek mûködésében vagy egymásrahatásukban zavarok, anélkül, hogy maga a szerv beteg lenne. A legismertebbek közé tartoznak: a szapora szívmûködés, szívszúrások illetve különbözõ keringési zavarok. Továbbá a " klasszikus" pszychoszomatikus betegségek közé sorolhatóak a gyomorfekélyen kívül a verõeres elzáródásos betegségek, a szívinfarctus, a magas vényomás, gyomor- és nyombélfekély, vastagbélgyulladás, különbözõ nõgyógyászati betegségek, valamint a mozgásrendszer megbetegedései. Ezeknél a betegségeknél a szervek és a szövetek valóban érintettek és az elváltozások psychés hatással vannak összefüggésben. Mindezek több okra vezethetõek vissza: kimerültség, munka, túlterheltség és a stressz.

A stressz önmagában nem betegség, de beteggé tud tenni. "Pozitív" stresszrõl beszélünk pl.: elért sikerek, ünneplések vagy újabb feladatok keltette feszültség során. De a stressznek megvan a hátránya is, ugyanis a krónikus stressz a veséket, az érrendszert és a kötõszövetet is kórosan megváltoztathatja. A mellékvese-kéreg által termelt kortizon befolyásolja az immunrendszert, amelynek a betegségekkel szembeni védekezõképessége csökken. A negatív stressz legveszélyesebb formája elsõsorban akkor jelentkezik, ha egész életen keresztül nagyfokú igénybevétel és becsvágy mellett mégiscsak az az érzése az embernek, hogy nem tud valódi sikert elérni. Hiányzik a pozitív gondolkodás minden formája.

Többnyire éveken keresztül képesek így élni az emberek, anélkül, hogy összeroppannának. A következménye gyakran szívinfarktus, de a stressz az egész szervezetre kihat. A stresszet növelõ külsõ tényezõkkel a nap minden pillanatában találkozunk. Ezekre a tényezõkre minden ember másképp reagál. Emiatt bárhogy is határozzuk meg, néhány személy esetében jelentõs rizikófaktort jelent. A stressz sokkal nehezebben módosítható, mint pl.: a magasvérnyomás. Ezért a többi rizikótényezõ csökkentése sokal fontosabb szerepet kap

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7701 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x