Kecskék, cicák játszanak a gyerekekkel
Címlap / Psziché / Kecskék, cicák játszanak a gyerekekkel

Kecskék, cicák játszanak a gyerekekkel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Amióta az Őrségben jártunk senki se mondhatja nekünk, hogy nem lehet Magyarországon jól, egészségesen gazdaságosan megélni - megfelelő szorgalommal. A Ferenc tanya lakói olyan mintagazdaságot mutattak be, ami példaértékű lehetne. 

Talán az Őrség kivételes helyet foglal el az országban? Azt láttam, hogy Nyíregyházától Sóstóig paloták sora épült fel az utóbbi 20-30 évben, ők se lehetnek szegényebbek. De hát az Őrségben sem sikerül mindenkinek jól gazdálkodni: nincsenek gyerekek a szép nagy udvarokban, nincs kinek gyűjteni, építeni, eladják a földeket. Kint vannak a táblák: eladó. Hát lesz is rá vevő nemsokára.

A marha szaporodik, ha hagyják
Egy pesti mérnök és orvos felesége úgy határozott, hogy megnézik, mennyit segít az unió azoknak, akik szívesen gazdálkodnak. Egy gyönyörű völgyben megvettek egy régi házat, felújították, beköltöztek, valamint még egy tehenet is vettek. Jó esetben a tehén minden évben szül egy borjút. A borjú felnő, és egyre több marhájuk lesz. Jól gondolták, így is történt. Közben azért megnézték az unios pályázatokat is.

Csatornázás
A világ végétől öt kilométer távolságra járunk, és csatornázva van a tanya és környéke. Ezt még Budapest néhány kerületében sem sikerült elérni. Bizonyára némi összefogásra lenne szükség, hogy a pályázati feltételeknek eleget tegyen a lakóközösség. Ez a kis család elérte a körzetben.

A marhák szabadon szeretnek legelni
Ősidők óta tudja ezt minden értelmes gazda, mégis egyre többen tartják állataikat istállóban. Ausztriában sétálva a hegyi utakon megsimogathatunk egy-egy tehenet, ránk néz, majd visszafordul a fű felé. Nálunk sokan bezárják őket egy sötét istállóba, pedig nem vétettek szegények senkinek.


Ezek a marhák kinn élnek a szabadban télen-nyáron. A gazda készített ugyan a fejük fölé tetőt a téli havak idejére, de ők szívesebben sétálnak a hóban. Tudják, hogy a takarmányról úgyis gondoskodik a gazda.  Nőtt a gazdaság és nőtt a család.

Segítenek a gyerekek
Ma hat gyerek gazdagítja a környéket kacagással, szépséggel, bátorsággal. Szabadon élnek ők is, mint a tehenek. Egy hatalmas fa ágáról lóg le az ötméteres kötelű hinta, mely áthidalja az árkot. Még vendéggyerekek is hintázhatnak rajta, hiszen mindig van vendégük.


A környező városokba járnak iskolába, óvodába. A legnagyobb lányka adta el a különböző ízesítésű kecske- és tehénsajtokat, a legnagyobb fiú a traktort vezette ki a mezőre, vizet vitt a lajtoskocsival a marháknak. Ők semmit se bíznak a véletlenre: étel, ital mindig jut embernek, állatnak.

Állatok
Először a kecskék üdvözöltek minket, ők az udvar egyik elkerített részén laknak. Mellettük aranyos fekete malacok játszadoznak, mint a kiskutyák. Mindenfelől gyerekek bujtak elő kiscicákkal, de jutott cica a macskakedvelő felnőtteknek is.

A gazda kivitte a vendégeket a mezőre megcsodálni a tehenészetet. Közben a fiúk már feltöltötték a lajtot, s az egyik legkisebb akrobatamutatványként felment a lajt tetejére, s mintha lovagolna „ellenőrizte” a vízszintet. A Lenke nevű tehén közelebb merészkedett, kiváncsian nyujtogatta a fejét az ismeretlenek felé.Vendégség

Közben a háziasszony friss kenyeret és sajtkóstolót készített az udvaron álló asztalokra, majd háziborral a kézben köszöntötték a ház urát és úrnőjét.
A családi ház mellé még vendégházat is építettek, üdülőket fogadnak. A hat gyerek mellett még másik három is játszott az állatokkal.

Miért nem tudja ezt megtenni a magyar paraszt?

Miért válik meg a földtől?
Mert az unios segély komoly adminisztrációt igényel. Percről percre mindent ellenőrizni kell a gazdaságban. A tehenek kint élnek, de ha a műholdról olyan fénykép készülne, hogy a gazda nem vágja le a füvet, ha a tehén ellésénél nem lenne jelen s nem segítene, mint egy szülészorvos, ha egy kiskecske kitörné a lábát, és azt azonnal nem látnák el és jelentenék számítógépen, ugrana a segély az osztrák gazdához, aki már mindezt megszokta.

Nem siránkozni kell, hogy nincs takarmány az állatneveléshez, hanem meg kell termelni. Légy egyszerre gazda, közgazda, gépszerelő, villanyszerelő, mérnök, orvos, vidd a gyerekeidet reggel kocsival iskolába, óvodába, ha esik, ha fúj.

Kemény feladat, és csak akkor lehet megvalósítani, ha az ember párja is vállalja a maga részét. És ha igen?
Az az emberi boldogság.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4440 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x