Gólyafiókák rekednek Magyarországon - Segíts Te is!
Címlap / Psziché / Gólyafiókák rekednek Magyarországon - Segíts Te is!

Gólyafiókák rekednek Magyarországon - Segíts Te is!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

Amint arról korábban beszámoltunk, a júniusi hideg, esős időjárás miatt a fehér gólyák legjobb esetben is csak 50% körüli költési sikert érnek el idén. Ennél nagyobb is lehet azonban a baj, mivel sok gólya az első fészekalj pusztulása után pótköltésbe kezdett, és ezek megkésett fiókái túl fiatalok ahhoz, hogy a szülőkkel elhagyják a fészket a napokban kezdődő vonuláson. Ezért könnyen előfordulhat, hogy országszerte akár jelentős számú itthon maradó gólyafiókáról kell gondoskodnia a természetvédelmi hálózatnak! Ebben segíthetsz. 

A problémát az okozza, hogy a pótlásként lerakott tojásokból kikelő fiókák akár egy hónapot is meghaladó késésben lehetnek. Olyan fészekről is érkezett információ, ahol a fiatalok még nem is röpképesek! Ugyanakkor a hazai fehér gólya állomány a sokéves adatok alapján az elkövetkező két hétben elvonul az országból, és ilyen helyzetben a szülők többnyire magukra hagyják a gyámoltalan fiókákat.

Ez a látszólag kegyetlen és értelmetlen viselkedés valójában a faj túlélését szolgálja. A szülők tudják, hogy a nem kellően felkészült (beteg, sérült, az időből kicsúszó) fiókáknak nincs esélye megérni a következő tavaszt és szaporodni - míg az öreg madaraknak igen. Ezért a gólyáknak sem éri meg a további energiabefektetést az időn túli fiókák etetése, mivel eközben a saját túlélési esélyeik is napról-napra romlanak.

Az elkövetkező napok és hetek a legkritikusabbak
Legnehezebb helyzetben a fészket elhagyni nem tudó röpképtelen fiókák vannak, ők emberi beavatkozás nélkül két-három nap alatt éhen halnak. Szerencsére ezek a madarak lehetnek kisebb számban, a többségük kisebb-nagyobb mértékben már tud repülni, ezért le tudnak siklani a fészekről a közeli táplálkozásra alkalmas területekre (rétek, kaszálók, tarlók, árokpartok vagy akár a települési füves járdaszegélyek).Mit tehetünk az itthon maradó fiókákért?

A legfontosabb, hogy figyeljük a még lakott gólyafészkeket, különösen akkor, ha egyértelműen röpképtelen fiókák vannak benne. Szerencsés esetben ezeket még etetik a szülők, ha azonban már nem, akkor azonnal értesítsük a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság őreit (ebben a következő fejezet segíti).

Némileg jobb helyzetben vannak a repülős fiókák, mert ők képesek lehetnek elegendő táplálékot gyűjteni maguknak. Ezeket az állatokat is érdemes szemmel tartani, figyelni, hogy nem gyengülnek-e le. Ennek a legbiztosabb jele, ha a közeledő embert látva csak ugrálva-verdesve menekülnek, mivel az éhezéstől már nem tudnak szárnyra kapni. Az ilyen madarakról is értesítsük a nemzeti parki őröket.

Hol jelenthetjük be a problémás gólyákat?
Magyarországon a madármenés feladatát több intézmény: állatkertek, nemzeti parkok, civil szervezetek látják el. A magukra maradt gólyafiókák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parki őrszolgálat rendelkezik emberekkel és járművekkel, illetve ők a fészekből történő mentést is el tudják intézni. Kérjük, mielőbb jelentsék az ilyen eseteket!

A területi illetékességről a nemzeti park igazgatóságok portálján tájékozódhat.

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 48/506-000
fax: 48/506-001
e-mail: info.anp@t-online.hu 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 87/555-260
fax: 87/555-261
e-mail: bfnp@bfnp.kvvm.hu  

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 36/411-581      
ügyeleti telefon: 30/861-3808
e-mail: bnptitkarsag@bnp.kvvm.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 72/517-200     
fax: 72/517-229
e-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu, zoldpontpecs@ddnp.kvvm.hu

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 1/391-4610      
fax: 1/200-1168
e-mail: dinpi@dinpi.hu 

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 99/537-620
fax: 99/537-621
e-mail: fhnpititkarsag@fhnp.kvvm.hu 

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 52/529-920

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 76/482-611 
fax: 76/481-074 
e-mail: mailknp@knp.hu, titkarsag@knp.hu 

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 66/313-855
fax: 66/311-658
e-mail: kmnp@kmnp.hu

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 94/548-036
e-mail: orseginp@onp.kvvm.hu


Mi történik a mentet madarakkal?
A gólyafiókák az állatkerti és egyéb mentőhelyeken megfelelő táplálásban részesülnek, így a szabad ég alatt is gond nélkül átvészelik a telet (hidegtűrőbbek, mint a dél-afrikai mérsékelt övi pingvinek!). Jövő tavasszal aztán ezeket az állatokat el lehet engedni, így nem vesznek el a sebezhető állomány számára, amit a nemzeti parki őrszolgálat, a madármentő állomások és a lakosság segítségének köszönhetően saját fiókákkal tudnak erősíteni.


A madármentő állomásokon még a sérült, röpképtelen gólyák is hozzá tudnak járulni a faj állományának fenntartásához, mert képesek talajon épített fészkekben is költeni, ...


... az innen kirepülő fiókák pedig a mentettekhez hasonlóan szabadon engedhetők. A képeken a Fővárosi Állat- és Növénykert szavanna kifutójában fészkelő sérült fehér gólyák láthatók (Fotók és szöveg: Orbán Zoltán).

Kérjük, segítse a gólya adatbázis bővítését!
Bármennyire szomorú is az idei gólya helyzet, nagyon fontos, hogy minél pontosabb képet alkothassunk a probléma országos kiterjedtségéről és mértékéről. Ezért arra kérjük a lakosságot, hogy minél többen keressék fel az internetes gólya oldalt, és töltsék fel a problémás fészek adatait.

Minden gólyamentő segítségét köszönjük!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4338 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x