Megmenteni egy mérgeskígyót?!
Címlap / Psziché / Megmenteni egy mérgeskígyót?!

Megmenteni egy mérgeskígyót?!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

Ez a kistermetű mérgeskígyó a 20. század során folyamatosan szorult vissza, és a hajdani Kárpát-medencei elterjedés napjainkra néhány, magyarországi - a Hanság és Kiskunság területén található - szigetszerű populációra zsugorodott. Mentsük meg! Megmentsük? 

Nem éppen háziállat
A Rákosi vipera LIFE+ programban együttműködő szervezetek szeptember 4-én, szombaton, immáron 2. alkalommal rendezik meg a Rákosi Vipera Napját. A Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Tropicariumban, a Debreceni és a Nyíregyházi Állatkertben, a Kecskeméti Vadaskertben és a Szegedi Vadasparkban található információs pontjainknál a program dolgozóival és önkénteseivel személyesen is találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény elsődleges célja a fokozottan védett rákosi vipera és a megőrzését célzó, az állami és civil természetvédelem példaértékű összefogásán alapuló, védelmi program bemutatása. A rákosi vipera történetén keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy olyan élőlények is védelemre szorulhatnak, melyek nem tartoznak a szorosan vett „kedvencek” közé.Mérgeskígyó

Ez a kistermetű mérgeskígyó a 20. század során folyamatosan szorult vissza, és a hajdani Kárpát-medencei elterjedés napjainkra néhány, magyarországi - a Hanság és Kiskunság területén található - szigetszerű populációra zsugorodott. A jelenség hátterében elsősorban az intenzív mezőgazdasági technológiák térhódítása állt, de a különféle célokra történő állatgyűjtés is hozzájárult egyes populációk felmorzsolódásához. Jelenleg a magyar gerinces fauna elismerten egyik legveszélyeztetettebb faja, teljes magyarországi állományát 500 példánynál is kevesebbre becsülik. A faj végleges felmorzsolódását megelőzendő dolgoztuk ki komplex programunkat, mely több ponton kísérli meg biztosítani a faj hosszútávú fennmaradásának feltételeit.

A Rákosi vipera LIFE+ program (LIFE07 NAT/H/000322) 2009. januárban indult útnak, folytatva az előző LIFE-Nature programon (2004-2007) megkezdett munkát. Az 5 éves program kiemelt célja a faj állományainak megerősítése, illetve élőhelyeinek megnövelése, mely tevékenységet széleskörű tájékoztatási kampány keretében kívánunk bemutatni. A Kiskunsági Nemzeti Park területén létrehozott Rákosivipera-védelmi és Bemutató Központban 2004 óta zajlik sikerrel a faj tenyésztése és 2010-ben megkezdtük a faj visszatelepítését.

A LIFE+ programot Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálja. További partnerek: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI), Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága (FHNPI), Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK), Természetfilm.hu (T.HU), valamint az osztrák Fertő-tó – Fertő-zug Nemzeti Park (NNSS), Schönbrunni Állatkert (TSV) és a bécsi Vadökológiai Intézet (FIWI).

Fotó: Halpern Bálint
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2350 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x