Egyre több az öngyilkos tini
Címlap / Psziché / Egyre több az öngyilkos tini

Egyre több az öngyilkos tini

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Évek óta nő a serdülőkori öngyilkossági kísérletek száma hazánkban, így még mindig az ötödik helyen állunk az öngyilkosságok gyakoriságát mutató világlistán. Szeptember 10-e az öngyilkosság megelőzésének világnapja, mely ráirányítja a figyelmet az öngyilkosságok elfogadhatatlan társadalmi és gazdasági terheire és a megelőzés lehetőségeire egyaránt. 

A 2003 óta megtartott világnap célja, hogy elősegítse az öngyilkossággal kapcsolatos felvilágosítást, a stigmatizáció csökkentését és a megelőzési lehetőségek, a rizikófaktorok kezelésének módszerei minél szélesebb körben ismertté váljanak.

Öngyilkosság - világszerte a vezető halálokok között
A WHO becslése szerint évente egymillió ember követ el befejezett öngyilkosságot, ami minden 40. másodpercben egy öngyilkosságban elvesztett életet jelent. Az erőszakos cselekmény miatt bekövetkező halálokoknak több mint a fele öngyilkosság - ez több mint az összes háborúban és emberölés miatt bekövetkező elhalálozás!
A 25 év alatti fiatalok körében a három vezető halálozási ok egyike. A WHO becslése szerint 2020-ra az öngyilkosság következtében bekövetkező halálesetek száma el fogja érni a másfél milliót.



Magyarországi statisztikák: öngyilkosságban az élen járunk

2006-ban 2460, 2007-ben 2440 ember követett el öngyilkosságot Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Hazánkban az öngyilkosságok száma 1988 óta folyamatosan csökken, azonban a serdülőkorban elkövetett öngyilkosságok aránya stagnál, míg a serdülőkori öngyilkossági kísérletek aránya növekszik. Világviszonylatban még mindig az évente legtöbb öngyilkosságot regisztráló tíz ország között van Magyarország.

Az öngyilkosságok száma a 45-55 éves korosztály tagjainál és az idősebbeknél a legmagasabb. A férfiak drasztikusabb megoldást választanak: gyakori az önakasztás, a hídról való leugrás, fegyver általi halál, míg a nők többsége gyógyszert vesz be.

Miért lesz valaki öngyilkos? Nem is annyira érthetetlen...
A tragikus tett elkövetésében szerepet játszó másodlagos rizikófaktorok, mint a munkanélküliség kiváltotta kétségbeesés, a rossz anyagi helyzet, a kilátástalanság a szakemberek szerint önmagában nem elég ahhoz, hogy valaki e kétségbeesett lépésre szánja el magát.
Mindezek azonban növelhetik a lelkibetegségek kockázatát, ami a már említett tényezőkkel együtt valóban öngyilkossághoz vezethet. Ehhez azonban szükséges valamely elsődleges rizikófaktor megléte. Ilyen valamely pszichiátriai zavar fennállása – depresszió, skizofrénia, alkohol- vagy drogfüggőség stb. – vagy a tény, hogy az illető régebben már megpróbálta eldobni magától az életet, esetleg a családjában előfordult öngyilkosság.

A Nyíregyházán szeptember 9-11. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Pszichiátriai Kongresszus utolsó napján, szeptember 11-én szombaton 10-16 óra között a szervezők Civil Napot tartanak, melynek apropója az Öngyilkosság megelőzésének világnapja. A Park Hotel melletti füves területen megrendezésre kerülő Civil Nappal a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet erre a súlyos problémára, illetve segítséget kívánnak nyújtani azoknak, akik ilyen jellegű problémával küzdenek.


Az érdeklődőket színes programokkal:
folyamatos pszichológiai, pszichiátriai tanácsadással, kerekasztal beszélgetéssel, a gyerekeket arcfestéssel, hennatetoválással és játszóházzal várják a szervezők a Nyíregyháza Sóstói Park Hotelnél. A rendezvényen történő részvétel ingyenes, és bárki számára nyitott.

Helyszín: Nyíregyháza Sóstó-gyógyfürdő, Park Hotel kertje, Tölgyes utca 68.

Időpont:
2010. szeptember 11-e, 10-16 óra között

Tervezett programok: 
  • 10.00 – 16.00 Helyi zenekarok fesztiválja: Fellép a VAN, a Bordó Sárkány, a Jurij és a Skafunderz!
  • 10.00 – 16.00 Gyermek és felnőtt kézműves foglalkozások, óriásbábosok, hagyományőrző fellépések
  • 10.00 – 16.00 A Lelki Gondolatok fája
    Mindenki színes szalagokra felírhatja lelki problémáit, és felakaszthatja a színes fára, ahonnan akár el is lehet vinni egy-egy gondolatot a csuklónkra kötve.
  • 10.00 – 16.00 Az Art Brut művészetterápiás galéria kiállítása a 24 órás festőmaraton képeiből
  • 10.00 – 16.00 Mentálhigiénés szaktanácsadás, szakemberek bevonásával, hozzátartozói tanácsadás a betegszervezetek bevonásával, lelki egészségtesztek kitöltése, betegszervezeti bemutatkozási lehetőséggel egybekötve

Képek:
piqs.de: Franziska Elsner - Thinking...
piqs.de: gibbaff - Warten...
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7195 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x