Toleranciából ötös - apró csodák az elfogadás fesztiválján...
Címlap / Psziché / Toleranciából ötös - apró csodák az elfogadás fesztiválján

Toleranciából ötös - apró csodák az elfogadás fesztiválján

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Győr Újváros városrészében egymás mellett található az öt európai vallás temploma, ez ihlette az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Öt Templom Fesztivált. Ezen a fesztiválon nincs sör, nincs virsli, de van valamiféle spirituális hangulat és áhítat, és mélyreható ismerkedés a másik ember hitével és szeretetével. 

Öt Templom Fesztivál - Öt templom, öt vallás, egy kultúra...
Szeptember 16-21. Győr-Újváros

Az Öt Templom Fesztivál alapgondolata arra az európai szinten egyedülálló kuriózumra épít, hogy Győr Újváros városrészében egymás mellett található az öt európai vallás egy-egy temploma. Ezek a templomok ötödik éve, a fesztivál helyszíneiként - közösségeikkel és egyházaikkal segítve a fesztivált szervező Karzat Kultúrközpont Alapítvány munkáját - hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása nyitottá és érdekessé tesz minket.

A szervezők keresik azokat a kuriózumokat, amik gondolatiságukban illeszkednek tematikájukhoz és egyben a legmagasabb minőséget képviselik saját területükön. Szeretnék, ha a náluk eltöltött idő nemcsak minőségi szórakozás lenne, de egyedi csodák megélésének kivételes lehetősége is, mint amilyen a latinul himnuszt éneklő, „civilben” rockzenész Lovasi András, vagy Itzzés János Püspök Úr narrátori közreműködése Gryllus Dánielék koncertjén.

A tavalyi újítások nem várt sikert hoztak, ezért lesz idén is építész pályázat, lesznek magyarázó istentiszteletek és híres hitbeszédek is. Új program a temetőséta és a színházi workshop. Utóbbi a tervek szerint az egész magyar bábos szakmát megmozgatva, kiegészülve a visegrádi országokból érkező alkotókkal, hoz létre majd egy előadást Peter Schumann vezetésével.A megelőző évek fellépői közül néhány:
Klezmatov, Muzsikás, Sebestyén Márta, Petrás Mária, The Saints, Fassang László, Szvorák Katalin, Kaláka, Szent Efrém Férfikar, Capella Theresiana kórus, Palya Bea, Budapesti Tomkins Énekegyüttes, Custos Viola Consort, Le Tendre Amour, Budowitz, Pressburger Klezmer Band, Kraja

Kiemelt programok 2010-ben:
Peter Schumann (USA) és a Bread and Puppet színházi workshopja:

Az idei fesztivál egyik legnagyobb vállalkozása ez a színházi workshop, amit a Kistéglagyár Megálló Egyesülettel közösen, a Visegrádi Alap támogatásával valósítunk meg. Peter Schumann színháza a Bread and Puppet a színházat, bábszínházat a társadalmi párbeszéd, a kulturális egyenlőség színtereként kezeli, azt mondja, hogy a bábszínház felemel, tükröt tart az egyénnek, társadalomnak, melyben megláthatjuk múltunkat és jelenünket. Peter Schumann egyszer már tartott workshopot Magyarországon, több mint tíz éve, és a bábos, utcaszínházi szakma azóta is meghatározó élményként emlegeti azt a találkozást. Hozzánk a Bread and Puppet társulatának 6 tagja érkezik egy hét együttgondolkozásra. A workshop nyitott, azon a visegrádi országokból meghívott fiatal alkotók mellett bárki részt vehet a magyarországi színészek, bábosok, artisták, zenészek, képzőművészek közül. A cél, egy olyan közös produkció létrehozása, aminek lényege az alkotás folyamatában rejlik, végeredménye azonban a fesztivál programjaként a nagyközönség számára is látható lesz a hétvégén.

Ethno in Transit (I-SLO-EST-AUT) együttes koncertje
Az Ethno in Transit egy új és izgalmas nemzetközi zenei projekt. A világ legkülönbözőbb pontjairól származó fiatal zenészekkel, akik koncertjeiken a változatos és vibráló dél-amerikai ritmusokat ötvözik gyönyörű kelta és európai dallamokkal.


Voces Aequales (H)

Az együttest 1993-ban alapította hat férfi énekes a reneszánsz elsősorban egyházi műveinek megszólaltatása céljából. Azóta Magyarországon és szerte Európában koncerteznek. Az együttes nem csak a művek értő megszólaltatását tűzte ki célul, hanem programjaival minden alkalommal, a zenéivel párhuzamosan egy általánosabb üzenet tolmácsolására is vállalkozik.

Tócsni and Flódni (H-SK)
A Tócsni és Flódni tagjai igyekeznek megcáfolni azt az állítást, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Az Ágoston Béla, népzenész, dzsesszmuzsikus vezette zenekar mindent "összeereszt", ami csak összeereszthető a békés egymás mellett muzsikálás jegyében. Koncertjükön felhangzanak a mindkét országban ismert, csak más-más szöveggel énekelt népdalok, valamint a budapesti és a pozsonyi klezmer is.

Sator Quartett: Himnusz (lemezbemutató koncert) Lovasi Andrással és Bognár Szilviával

Heidl György zenéje nem követi a himnuszok középkori gregorián dallamait, a szerző, aki egyben a korai kereszténység történetének és irodalmának nemzetközileg elismert kutatója, saját zenei elgondolása mentén komponálta meg a művet. A muzsikus-társak színes és változatos zenei világot képviselnek. Lovasi András méltán népszerű rock-zenész, énekes, Bognár Szilvia jól ismert népdalénekes, Gyermán Júlia hegedűművész, Szakács Viktória a Pannon Filharmonikusok szólamvezető csellistája, Kovács Zoltán pedig a népzene, a kortárs zene és a jazz területén egyaránt otthonosan mozgó, sokoldalúan képzett muzsikus és zeneszerző.


  • Majoros Ági - Bor Judit: Tükör (bábelőadás)
  • Bábakalács Bábszínház: Offerusz a nagyerejű (bábelőadás)

Részletes program >>

Állandó tematikus programok:
Magyarázó Istentiszteletek:   

Az öt templomban, a fesztivál ideje alatt zajló hitéleti események eddig is részét képezték a programnak, 2009-től az egyházak képviselőivel együttgondolkozva új programként minden felekezet tart egy ünnepi, szakértői magyarázatokkal megszakított Istentiszteletet, Misét, ahol az érdeklődők részletesen ismerkedhetnek meg az egyes vallások liturgiájának sajátosságaival. Ezt a programot, a nagy sikerre való tekintettel 2010-ben is folytatjuk.

Zeneiskolai növendékhangversenyek:
Az eddigi gyakorlatot követve, a város zeneiskolái ingyenesen látogatható növendékhangversenyeket adnak a templomokban. (Liszt Ferenc Zeneiskola, Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Bartók Béla Zenei Általános Iskola, Apor Iskolai Kórus, Bencés Gimnázium Kórusa, Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete)Művészettörténeti, kultúrtörténeti illetve vallástörténeti előadások:

A templomokban zajló vetítettképes előadások előadói Heidl György eszmetörténész, Meggyesi Tamás építész, városszociológus, Lackfi János költő, műfordító és az egyházak által delegált előadók.

Ezen felül a következő programokkal találkozhatnak még a fesztibál résztvevői:
  • Újvárosi séta Dimény Gáborral és vendégeivel
  • Temetőséta
  • Híres hitbeszédek
  • Építészeti pályázat

További információ: www.karzat.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 4424 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x