Te érted még, amit leírsz?
Címlap / Psziché / Te érted még, amit leírsz?

Te érted még, amit leírsz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Sokan időnk nagy részét számítógép előtt töltjük, és ezen keresztül kommunikálunk a legtöbbet. Igaz, ott a mobiltelefonunk, mégis hamarabb küldünk egy sms-t, minthogy felhívjuk ismerőseinket. A kommunikáció sokszor személyes találkozáskor is félreérthető, írásban, a testbeszéd és a hangsúlyok hiányában pedig még nagyobb körültekintést igényel.  

Különösen az írásbeli kommunikációnál érdemes figyelnünk, hogy TÉNYLEGESEN mi van odaírva elénk. A jelen pillanat tudatosításához néha elég, ha rendesen arra figyelünk, ami az orrunk előtt van.

A gyors olvasás miatt, ha akár csupán egy betűt nem veszünk észre, megváltozhat a mondat értelme, nemkülönben az egész hozzáállásunk az adott szituációhoz vagy személyhez, mert nem a valóságot fogadtuk be - egy betű híján.

Manapság a fórumok, chatek, emailek világában próbálkozunk ugyan helyettesíteni a hiányzó hangsúlyokat különféle mosolyjelekkel, de azért mindannyian tudjuk, hogy ez csak próbálkozás marad.

Mondhatnánk, mivel rászoktunk az írásbeli kommunkációra, ez jó hatással is lehet az emberekre. Nőhet a szókincsünk, javulhat a helyesírásunk. Megtanulhatunk még pontosabban fogalmazni, még érthetőbben körülírni és szavakkal kifejezni gondolatainkat, érzelmeinket. Ez talán működik is rejtett módon – ha a környezet, ahová írunk, elvárja az érthetőséget és a szabatosságot.


A legtöbb chaten és főleg az sms-eknél azonban csak méginkább lerövidülnek a szavak és a társaságon kívül állók számára kódnyelvvé korcsosulnak a mondatok. Ez bizony nem hoz fejlődést.

Példa sms a rövidített “kódnyelvre”:
4szemkzt ×etnék beszélni vLd 6kor tali?
Megfejtés: Négyszemközt szeretnék beszélni veled. Hatkor találkozunk?

És egy klasszikus kommunikációs csemege a Bánk Bánból, amit Esztergom érseke küldött üzenetként az összeesküvő nemeseknek:
"A királynőt megölnötök nem kell félnetek jó lesz ha mindenki benne van én nem ellenzem!"
Akár egyetlen vessző áthelyezése is élet-halál kérdése lehet. És amikor nincs mód visszakérdezni, bizony veszélyeket rejt az írásos kommunkáció.

Egy pénzügyekkel foglalkozó ismerősöm modern variációja részvényekre: “venni nem eladni”
Te hová tennéd a vesszőket a két példában?

Szerencsére azonban nem mindig ilyen kiélezett a helyzet és napi szinten rutinosan használjuk az írásképességünket.

Eddig azonban többet beszéltünk a hátrányokról, félreérthetőségről, essen több szó az írásbeli kommunikáció előnyeiről és lehetőségeiről.
Hogyan támogatja az írott szó az önismeretünket?
Az írás a teremtő szó formába öntése, avagy a teremtés realizálása, anyaggá formálása, megszilárdítása is egyben.

Ha megállapodást szeretnénk kötni, általában írásba foglaljuk, hogy később is visszakereshető legyen, ki mit vállalt. Ez nem pusztán bizalmatlanság, inkább a közös munka első fizikai megnyilvánulása.
Nemcsak másokkal, de önmagunkkal is tudunk írásban kommunikálni. Ne feledkezzünk meg régi barátunkról, a naplóról. Sokszor írásban látva több értelmet nyernek a szavak, a mondatok, az érzelmek számunkra. Jobb megértést biztosítanak.
 
 

Ha írásban szeretném megfogalmazni, átadni az érzelmeim mélységét, jobban megy a kifejezés, mert tágabb körből közelítem a fogalmakat azért, hogy megfelelő módon adhassam át az érzés esszenciáját szavak formájában. Avagy kinyitom az elmémet egy tágabb síkra, hogy a lehető legérthetőbb szavakat találja meg, az agy számára felfoghatatlan érzelmi világ bemutatására.

És mosolyjelek ide vagy oda, a szavak mögötti érzelmek, amiket írás közben érzünk, bizony kiérezhetőek olvasáskor. Erre mondják azt, hogy „olvasni a sorok között“.
A két tudatalatti beszélgetése egymással - az íróé és az olvasóé. A jó író mélyen átéli történetét, szereplői jellemét és így az olvasót is behúzza magával az eseményekbe. Ilyenkor fordul elő, hogy nem tudunk letenni egy könyvet.

Azonban az író és az olvasó lehet ugyanaz a személy is, Te. Mit üzensz magadnak?

Egy kicsit tágabb értelemben megközelítve: a valóság a szavak közötti Csendben létezik.
 
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5281 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x