Az intimitás véd a betegségektől?
Címlap / Psziché / Az intimitás véd a betegségektől?

Az intimitás véd a betegségektől?

Forrás: Dr. Mercola
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Fizikai érintés hatására, legyen szó akár egy baráti ölelésről, akár szexről vagy egy együtt elköltött ebédről, oxitocin szabadul fel az agyban, ami a legfrissebb kutatások szerint hatékonyan védi a szív egészségét. Az oxitocint összefüggésbe hozzák továbbá olyan pszichés viselkedések megjelenésével is, mint az anyai érzések kialakulása, a fészekrakás (vagyis a monogám párkapcsolat iránti igény) és az anya-gyermek közötti kapcsolat. 

Szívügyekben elsősegély – az oxitocin?
Az oxitocin nevű hormon a hipotalamuszban termelődik, görög elnevezése beszédes: gyors szülést jelent.  Szabályozza a simaizmok működését, szerepe van a szülés megindításában és a tejelválasztásban, de orgazmuskor is oxitocin szabadul fel az agyban.  A kutatók nemrégiben azt is felfedezték, hogy az oxitocin infúzióval csökkenthető a szívizom sejtjeinek elhalási aránya és hatására gyorsabban megszűnnek a gyulladások.

A legérdekesebb és számunkra igen kedvező tény az, hogy az oxitocin termelődése az emberek közötti érintkezés hatására is elindul: az érintés, az intimitás váltja ki, és ez nemcsak a hozzánk közel álló emberekre, de az állatainkra is érvényes.

Az oxitocin különös jelentősége az emberi kapcsolatokban
Az oxitocint összefüggésbe hozzák továbbá olyan pszichés viselkedések megjelenésével is, mint az anyai érzések kialakulása, a fészekrakás (vagyis a monogám párkapcsolat iránti igény) és az anya-gyermek közötti kapcsolat. Érdekes, hogy az emlősöknek mindössze 3 %-ánál jellemző a tartós, monogám kapcsolatok kialakítása – köztük az emberre is.

Szex közben mindkét nem tagjaiban termelődik oxitocin, sőt, még a másokkal közösen elköltött étkezés is emeli a hormon szintjét a szervezetben!



A szerelem három fázisa

Helen Fisher, a Rutgers Egyetem kutatója és a „Miért szeretünk? A romantikus szerelem természetrajza és kémiája” című könyv szerzője szerint a szerelemnek három fázisa van: vágy, vonzódás és elköteleződés. Mind a három fázisra más-más hormonok jellemzőek, amelyek irányítják az érzéseinket és viselkedésünket..

A vágy szakaszában a férfiakat és a nőket egyaránt a szexuális hormonok, a tesztoszteron és az ösztrogén motiválják. Ez a szakasz néhány héttől néhány hónapig tart.

A vonzódás fázisában három fő hormon játszik szerepet: az adrenalin, a dopamin és a szerotonin. Ebben a szakaszban a vágy elsősorban arra irányul, hogy egy meghatározott tulajdonságokkal rendelkező partnerre találjunk, és a romantikus érzések az elköteleződés irányába fejlődnek. A kutatások szerint ez a fázis egytől három évig tart általában.

A harmadik és legfontosabb fázisban a két uralkodó hormon az oxitocin és a vazopresszin (a veseműködést és a vízháztartást szabályozó hormon). Az oxitocin ebben a fázisban segít elmélyíteni a közelség, az intimitás és az összetartozás érzéseit a párban.

Fisher szerint egy kapcsolat bármelyik fázisban elindulhat.  Vannak, akik a szexuális intimitást követően esnek szerelembe, másoknál a szerelem jelenik meg még azelőtt, hogy ágyba bújnának, és természetesen az is előfordul, hogy egy mély érzésekkel és elkötelezettséggel telt kapcsolatban jelenik meg a szerelem és a szexualitás.

Az oxitocin gyógyhatásai
Minél több hormont bocsát ki az agyalapi mirigy, annál könnyebben tudjuk kezelni az élet nehéz helyzeteit és stresszes szituációit.  A hormon stresszt semlegesítő mechanizmusának alapja, hogy csökkenti a stresszhormonok (elsősorban a kortizol) szintjét a testben és a vérnyomást is, amelyek egyébként szokásos válaszreakciók az idegességet kiváltó eseményekre.


Az oxitocin adja meg a választ azokra a kérdésekre is, hogy a kisállattartók miért gyógyulnak meg gyorsabban a betegségekből, miért élnek tovább a párok, mint az egyedülállók és miért olyan hatékony a csoportterápia a függőségekből és krónikus betegségekből való kigyógyulásban. A kutatások szerint a hormon valóban képes csökkenteni a drogok, az alkohol és az édességek utáni kínzó vágyat.

A szakértőknek azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy a magasabb oxitocinszint lehetővé teszi a gyorsabb sebgyógyulást: a párban élő kísérleti hörcsögök sérülései majdnem kétszer olyan gyógyultak meg, mint elkülönített társaiké, ráadásul kevesebb kortizol hormont is termeltek.

A mesterséges oxitocintól azonban jobban tesszük, ha távol tartjuk magunkat, a szintetikus hormonok ugyanis komolyan károsíthatják a szervezetet.

Meleg, szeretetteljes kapcsolatok – kulcs az egészséghez
Bármilyen életkorban is vagyunk, elengedhetetlenek a bensőséges viszonyok az életünkben – ápoljuk ezeket szeretettel, fektessünk energiát a kapcsolatainkba, legyen szó akár családi, akár baráti, akár szerelmi kapcsolatokról.

A kisállatokkal való törődés, foglalkozás, játék is felszabadítja a boldogságért felelős hormonokat a szervezetünkben.

Az érintés pozitív hatásai az alábbi esetekben is érvényesülnek:
  • kézfogás
  • csók és ölelés
  • kölcsönös hátmasszázs
  • mások ápolása
  • testmasszázs
  • a testre és a lélekre egyaránt ható terápiák, például légzőgyakorlatok és jóga

Az intimitás tehát megvéd bennünket a betegségektől, a bensőséges kapcsolatok és a testi kontaktus hiánya viszont komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában.

Forrás: Dr. Mercola

Képek:
piqs.de: moni.sertel - Love
piqs.de: Monalisa - Jeans
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5039 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x