A hívők a közösség miatt boldogabbak
Címlap / Psziché / A hívők a közösség miatt boldogabbak

A hívők a közösség miatt boldogabbak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-03

Amerikai tudósok szerint a hívők a hasonlóan gondolkozók hálózatában élnek, és a közösséghez tartozás élménye miatt boldogabbak a többieknél.  

A boldogságról tengernyi irodalom áll rendelkezésünkre

A tanácsadók mintákról, szabályokról, stratégiákról, viselkedési módokról írnak, tudományosan azonban ezek közül kevés nyert bizonyítást. Korábbi kutatások eredményeiből kiderült, hogy a magukat boldognak érző emberek jellemzően társas hálózatban állnak, sok ugyancsak boldog barátjuk, ismerősük van.

Amerikai szociológusok egy friss kutatás eredményeit tették közzé az Amerikai Szociológiai Szemlében (American Sociological Review). A tanulmány szerint a vallás pozitív hatása elsősorban a társadalmi tényezőknek köszönhető. A hittel kapcsolatos tanulmányukban egy korábbi reprezentatív felmérést értékeltek ki.

A tanulmány szerint mindenekelőtt a vallásosság szociális tényezői vezetnek magasabb általános elégedettséghez. A megkérdezettek 33 százaléka – akik hetente istentiszteletre mennek és a közösségben legalább három-öt közeli barátjuk van – boldogságérzetüket extrém magasnak vallják, tehát tízpontos skálán tíz pontra becsülik.

Ezzel szemben azon hívők közül, akik hetente mennek istentiszteletre, de nincsen barátjuk a közösségben, csak 19 százalék vallja magát ugyanennyire boldognak. A tanulmány szerint az istentisztelet látogatásának gyakorisága az általános elégedettséggel kapcsolatban nem játszik olyan nagy szerepet.

Chaeyoon Lim kutatásvezető szerint a tanulmány egyértelműen mutatja, hogy elsősorban nem a templomba járás, az imádkozás vagy a prédikáció vezet nagyobb boldogságszinthez, hanem a hasonló gondolkodú kapcsolatok hálózatának ebből következő kialakulása.

A vallási közösségek segítő, támogató hátteret biztosítanak tagjaiknak, a vallási csoporthoz való tartozás az egyik legfontosabb szociális kötelék. Az istentiszteleteket gyakrabban látogató emberek szélesebb kapcsolati rendszerrel bírnak, több támogatást kapnak a tagoktól.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1712 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x