Elszaladt a ló az emberiséggel?
Címlap / Psziché / Elszaladt a ló az emberiséggel?

Elszaladt a ló az emberiséggel?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

A drogfogyasztás, a prostitúció és kóros elhízás nemcsak a 21. század civilizációs betegségei, de egyben tipikus evolúciós "megszaladási" jelenségek is. Mi is az a biológiából ismert megszaladási jelenség és hogyan értelmezhetők evolúciós keretek között napjaink problémái? 

„Az emberiség egy fegyelmezetlen banda, uram – mondja Bartošek fogalmazó Karel Čapek Lábnyomok című novellájában. – Nem csodálkoznék, ha a természeti törvényeket is megsértenék.”A megszaladás jelensége az állatvilágban...

A „megszaladás” biológiai, evolúciós jelenség, akkor fordul elő, ha egy faj életében valamilyen szelekciós hatás egy tulajdonságot optimális paraméterein túl, minden korlát nélkül változtat, növel. Ilyen például a pávakakasok farktollazata. A színes, komplex mintázati struktúrát a nőstények válogató ízlése futtatta meg, de a hatalmas tollazat a kakas egyéni élete számára nagy teher, a ragadozók sokkal könnyebben kapják el, mint kisebb díszű társait Azért szelektálódott ki mégis, mert aki megússza a ragadozókat, az sok nőstény kegyeit nyerheti el, és utódai tovább örökítik a feltűnő díszítményt. A megszaladási jelenség időnként egy faj kihalásához is vezethet. Az óriás ősszarvas olyan hatalmas agancsokat szerzett hasonló okokból, amelyek végül lehetetlenné tették életét, és kihalt.

... és az embernél
Az embernél észlelhető megszaladási jelenségek kulturális természetűek. A civilizáció előtti ember nagyon kedvelte az édes ízt, mert a vad gyümölcsökben a cukor csak az érés tetőpontján jelenik meg rövid időre. Így biztosítja a növény, hogycsak az érett gyümölcsöt szedjék le az állatok, és a magok is érett állapotban kerüljenekvalami jó helyre. Az édes íz kedvelése vezetett tehát a vitamindús gyümölcsökhöz. Manapság évi sok tíz kilogramm cukorral elégítjük ki ezt a kedvtelésünket, ezért „szaladt meg” a cukor kedvelése, ami számtalan élettani károsodás, elhízás, betegség forrása.

Az ősember másik kedvelt íze a zsíré volt, mert az is nagyon tápláló, és a vadon élő állatokban nagyon kevés van belőle. A háziállatokban bezzeg sok. A zsír és az édes cukor együttes hatása a csokiban már a gyönyörök teteje, a modern ember kóros elhízásának alapja. Ez a szenvedélyünk is „megszaladási folyamat” eredménye.Typotex Egyetem a Kossuth Klubban - A korlátlanság gyönyörködtet?

A drogfogyasztás, a prostitúció és kóros elhízás nemcsak a 21. század civilizációs betegségei, de egyben tipikus megszaladási jelenségek is. A Fékevesztett evolúció című tanulmánykötet hat kitűnő szerzője a megszaladási jelenségek okait és következményeit tárja fel egy-egy előadásában.

Nyitóelőadás és a cukorbaj
Március 8., kedd, 18:00-20:00
Csányi Vilmos: Biológiai és kulturális megszaladások – a végzetes agancsoktól az egyszemélyes közösségekig
Fövényi József: Az édes élet keserve – a metabolikus szindróma és a kettes típusú diabétesz

Szex, drogok, evolúció
Március 22., kedd, 18:00-20:00
Miklósi Ádám: Hölgyválasz és kitekintés – a szexuális szelekció elemzése és a megszaladási jelenségek jövője
Demetrovics Zsolt: Alkohol és drogok – az erjedő gyümölcsöktől a szenvedélybetegségekig

Női vonalak
Április 5., kedd, 18:00-20:00
Forrai Judit: Örömlányok és a történelem – a prostitúció evolúciós áttekintése
Unoka Zsolt: Barbie és Ken, az izomagy – testképzavarok mint megszaladási jelenségek

Helyszín: Kossuth Klub, 1088 Múzeum u. 7.

A Typotex Egyetem fővédnöke: Csányi Vilmos
További információ: www.typotex.hu

Képek:
piqs.de: Ville Miettinen - Spitalfields part VI
piqs.de: yohe!**
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4105 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x