Isten meg a dohányfüst
Címlap / Psziché / Isten meg a dohányfüst

Isten meg a dohányfüst

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-20

Nem dohányzom. Soha nem gyújtottam rá. Nem éreztem szükségét. Soha nem is zavart különösebben mások füstje. Nem jártam olyan kocsmába, ahol mindenki dohányzott, de nem dobáltuk meg soha azt, aki megállt, vagy kiment rágyújtani. Sőt. Kikísértük. Tudom, hogy lehet kulturáltan, helyén kezelni a dolgokat. Azt is, hogy a tiltás egyetlen dolgot szül: ellenállást. Ismerem a polaritások törvényét. Tudom, hogy Isten mindenütt ott van. A dohányfüstben is. 

Nem hiszem azt, hogy dohányozni jó. Azt sem, hogy rossz volna. Állítólag finom érzés, amikor megnyomja kicsit a mellkast. Nem próbáltam még. Hogy is állíthatnám, hogy jó, vagy rossz, ha nem próbáltam?

FÜSTölgés

Nem hiszem, hogy a cigarettafüst jó. Azt sem, hogy rossz. Visszagondolok arra, amikor majomszigetbe tömörültünk. Füsttel vettük magunkat körül, s éreztük, hogy nagyok, hogy befogadottak, hogy a korábbinál felnőttebbek vagyunk. Nem volt fontos az egészségünk, nem is gondoltunk ezzel. Tulajdonképpen a dohányzás sokkal öregebb, mint a neki tulajdonított betegségmítosz. Szinte mind ismerünk öreg dohányosokat. Öregeket, akik fittyet hánynak a propagandának, s fújják, fújják a füstöt. Pipáznak, szivaroznak vagy cigarettáznak. És megöregszenek, nem halnak bele előbb a bagózásba. Olyat is ismerünk talán, aki sose gyújtott rá, mégis fiatalon elvitte a tüdőrák. Van összefüggés, persze. De korántsem olyan nyilvánvaló, mint ahogy a dobozok hirdetik.A dohányzás olyan mint az élet – halált okozhat.
A dohányzás egy másik kultúra. Ősi, kétes, vitatható, de mégis kultúrája van.

Ősi kultúrája. Az ősi kultúra azonban nem tartalmazta soha a járdaszigeten való dohányzást. Lévén akkoriban még nem volt járdasziget. De tartalmazta az étkezések, a kávé/tea mellett dohányzást -  gondoljunk csak a keleti vízipipás kávéházakra, a régi mulatók szivarszalonjaira. Az indiánok békepipájára, a megfüstölésre. A juhászok csibukjára, amit szörtyögve szívtak, hogy táguljon a szúnyog körülük.

Rítus
Az ősi kultúrában a dohányzás rituálé, mely valamilyen – jobbára társas, vagy elmélyülősen magányos – élményhez kötődik. A dohányosok gyakran gyűltek össze és a füst által beborítva, „egy füst alatt” megvitatták a világ dolgait. Még úgy 50 évvel ezelőtt akár a gyermekek is dohányozhattak. Ma már mindenki sikoltva kap a szívéhez, ha ilyesmit lát. A mai divat éppen megfordulóban van. A dohányzásból éppen mumust csinál az ember. A fiatalok körében néhol még menő a bagózás, máshol éppen ellenkezőleg. Új dolog ez a bagóüldözés. Afféle trend-izé. Zavaró, de talán a cigarettafüstnél csak egy zavaróbb van. A cigarettaellenes mozgalom.


Van egy furcsa divat hazánkban: ha valami nem megy, akkor gyorsan megtiltjuk. Kitiltjuk a kutyát a parkból, ahelyett hogy biztatnánk a népet, hogy szedjék össze a kutyakakát. Kitiltjuk a dohányost mindenhonnan, ahelyett, hogy rávennénk a kulturált dohányzásra, mely nem zavar másokat. Az ember olyan, hogy lázad. Lázad az ellen, ami tilos. Ha tehát sok lázadóra teszünk szert, akkor nagyon sok dohányterméket lehet majd eladni – szép adókra lehet számítani belőle. Szép büntetésekre, afféle potya pénzre. Mert a dohányos az lázadni fog, annyi szent. És minél kamaszabb, annál lázadóbb. És minél fiatalabban szokik rá, annál hosszabb ideig fizeti majd az adót érte. Mert ki van ez találva, kérem szépen! Gömbölyűre, busás hasznokat hozóra és erős bűntudatot generálóra. Bűntudatot kelteni könnyű. Olyan miatt meg pláne csinos kis bűntudatot érezhetünk, ami jó. A jó kaja hizlal. A szex – legalább is a jó szex – mocskos. Amitől függőségbe kerülhetünk, az mind bűntudatot kelt és az mind valamilyen jó érzéssel függ össze. A dohányzás függőség – s mint ilyen alkalmas a bűntudat keltésére. A bűntudat és vallás kéz a kézben járnak. De isten nem kér a bűntudatból. Isten megbocsátást tanít.

Isten ott van mindenütt. Ott van a dohányfüstben is …

Váraljai

Képek:
piqs.de: Guiri R. Reyes - ?
piqs.de: Bonsei - Rauchen
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4507 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x