Kakaós problémák
Címlap / Psziché / Kakaós problémák

Kakaós problémák

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-07

A meleg kakaó és a forró csoki legtöbbünknek a téli estéket idézi. Átfagyva melengetjük kezünket a bögrén, aprókat kortyolunk az édes kakaóból és ehhez hasonló idilli képeket képzelhetünk magunk elé, amikor is jön egy fogyasztóvédelmi cikkecske,  

 

A meleg kakaó és a forró csoki legtöbbünknek a téli estéket idézi. Átfagyva melengetjük kezünket a bögrén, aprókat kortyolunk az édes kakaóból és ehhez hasonló idilli képeket képzelhetünk magunk elé, amikor is jön egy fogyasztóvédelmi cikkecske, és eszünkbe juttatja, amire eddig nem is gondoltunk: a kakaóültetvényeken dolgozóknak korántsem ilyen idilli az élete. Sõt az utóbbi években egyre inkább fenyegeti õket a folyamatos áringadozás és a növekvõ szegénység.
Növekvõ gyerekmunka
A világ kakaótermésének 43 százalékát Elefántcsontpart termeszti, és ezzel messze a legnagyobb termelõnek számít. Pár évvel ezelõtt azonban a Channel Four tévécsatorna dokumentumfilmje arra hívta fel a figyelmet, hogy az elefántcsontparti kakaóültetvényeken igen elterjedt a gyermekmunka alkalmazása. A Nemzetközi Munkajogi Alapítvány (International Labour Rights Fund) szerint számos bizonyíték támasztja alá, hogy Maliból és Burkina Fasóból kiterjedt gyermekkereskedelem folyik az elefántcsontparti kakaóültetvények felé. Az Egyesült Államok Állami Emberjogi Hivatalának (US State Department Human Rights) 2002-es jelentése szerint mintegy 109 000 gyermek dolgozik veszélyes körülmények között a kakaófarmokon. Egy másik 2002-es jelentés szerint Nyugat-Afrikában mintegy 284 000 gyermek van hasonló helyzetben a kakaóültetvényeken, és 2500 gyermek valószínûleg emberkereskedelem folytán került oda.

A kakaóipar rengeteg erõfeszítést tett az elmúlt három évben, hogy fejlessze a munkakörülményeket, és 2001-ben több olyan kijelentés született, amelyek szerint az ipar mindent megtesz azért, hogy a kakaótermesztés gyermek- és kényszermunka nélkül folyjon. A nagy elhatározás megvalósulását azonban Elefántcsontparton nagyban akadályozta a háború. Ennek ellenére a kakaóipar bízik benne, hogy 2005-re kiküszöbölhetik az illegális gyermekmunkát az iparágból. A Világbank is hibás

Immár egyértelmû, hogy a kistermelõk nem képesek megbirkózni a kakaó árának állandó ingadozásával, melynek oka egyébként nem kis mértékben az, hogy a Világban és az IMF a kakaóhozam növelésére buzdította a farmereket, mondván, könnyen értékesíthetõ termékrõl van szó. A nyolcvanas évek végén, és a kilencvenes évek elején folyósított nagy összegû világbanki hitelekért cserébe Elefántcsontpart belement bizonyos kompromisszumokba, például a kakaóipar liberalizálásába. Ám az állam által fizetett minimum felvásárlási ár megszüntetésével eltûnt a biztonságot nyújtó szociális háló egy olyan országban, ahol a lakosság 60-70 százaléka a mezõgazdaságból él, így a liberalizáció egyben a kakaó világpiaci árának eséséhez is vezetett, és még inkább sújtotta a termelõket. Kevesebb pénz jutott az oktatásra is, így számos farmer nem tudta iskoláztatni gyermekét, ami a gyermekmunka növekedéséhez vezetett. A legtöbb gyermeket saját családja, vagy rokona fogja munkára. Ghánára, ahol érintetlen maradt az állami értékesítési rendszer, kevésbé jellemzõ például a gyermekmunka alkalmazása.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1143 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x