Ne ölj meg a szereteteddel!
Címlap / Psziché / Ne ölj meg a szereteteddel!

Ne ölj meg a szereteteddel!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

A minap érdekes vitába bonyolódtam egy közösségi portálon. Egy magát ezoterikusan érzékeny (és megélhetési szinten is "hivatásos" megmondó) azt írta ki az üzenő falára, hogy a szeretet gyógyít... és ezt még - ismeretlen kémiai fogalmakat használva - meg is indokolta. Amikor én felvetettem, hogy a szeretet ölhet is, merő szeretetből durván leszólt, majd törölt az ismerősei közül. 

Mi is az a szeretet?
Nos, ez az egyik fogalom, amit elvben mindenki tudni vél, de körülhatárolni  - mint minden evidenciát – csak nagyon kevesen képesek. Épp ezért a bibliai, Pál Apostoli magyarázatát adják legtöbben: a szeretet soha el nem múlik, a szeretet önzetlen. Csakhogy a magyarázó fogalmak, mint soha, és az önzetlenség is olyan fogalmak, mint a szeretet: relatív, és egyénre szabott. És persze – azt is csak kevesen vagyunk hajlandóak észrevenni, hogy a gyűlölet (ami az ellenpárja a szeretetnek) mit jelent pontosan. Így nehezen vesszük észre, amikor jön egyik, vagy másik érzés... Csak a kiváltott hatásokat érezzük. És ki nem hallotta volna már pl. azt a mondatot: „megölsz a szereteteddel”?Az önzés önzetlensége

A „megmondó” emberek szerint, az  szeretet, amely ölni is képes, az nem önzetlen. Pedig sok esetben csak azt kéne megnéznünk – mielőtt ítélkezünk -, hogy magunk önzetlenek vagyunk-e például akkor, amikor a szeretet nevében ráerőltetnénk a véleményünket másra, hogy az „érezze már meg”: mennyire szeretjük, csak is önmagáért, és nem magunkért akarjuk vele megértetni: a szeretet csak is jó lehet. Így például sokan kötik Jézushoz a szeret manifesztálódását, csak is az általa mondott, tett dologhoz szabva a mércét. Ugyanakkor a szeretet kizárólag keresztényiséghez kötöttsége az egyben kirekesztés is, mert milyen jogon állíthatja azt BÁRKI is, hogy egy más vallást, vagy ateistaként nem képes a szeretetre? Mert ha ezt elfogadjuk, akkor azt is kimondhatjuk: az ember tökéletlenül szeret, hisz Jézus isteni tulajdonságaival persze, hogy minden eszközzel tudott önzetlenül szeretni, hisz ez volt a dolga.

Már pedig, ha a szeretet kirekesztő, akkor az mennyire is önzetlen?
És ugye, volt már olyan, hogy valakit nagyon szerettünk, és aztán meggyűlöltünk – mert esetleg mi magunk láttuk őt rosszul, ítéltük meg tévesen – a saját magunk erkölcsei szerint. Nos, akkor tehát a szeretet el is múlhat?


Szeretetből ölni
A szerelmet sokan tekintik a szeret legmagasabb szintjének. S, a szerelemet is sok tudós magyarázza kémiai vegyületként, amelyre ráhatásunk nincs, vagy kialakul a szervezetünkben, vagy sem. Ha ez így van (és ki merné azt állítani, hogy a szerelemből született családokban a házas felek nem szerették egymást, pusztán csak valami komplikált vegyület hatására alapítottak családot?), akkor elmondhatjuk: már a jog is ismeri a szerelemféltésből elkövetett GYILKOSSÁGOT. Ahol az egyik fél úgy érzi: nem szeretik őt eléggé, és féltik a másik felet mindenkitől, aki kaphat még annak a szeretetéből. De nem csak gyilkosság formájában öl, hanem akár öngyilkosságéban is. Mert bár lehet, hogy ez VALÓBAN önzésnek tűnik, de az, aki azért hal meg, mert úgy érzi: nem szeretik őt viszont ELÉGGÉ, az abban a pillanatban, amikor eldobja az életét, a legönzetlenebbnek éli meg a cselekedetét: hisz nem képes élni tovább, nem képes feldolgozni a SZERETET hiányát.
És végül,de nem utosó sorban: Ne feledkezzünk el a szülői „túlszertésről”. Ki merné azt mondani, hogy az a szülő, aki már betegesen szereti a gyerekét, annak minden mozdulatát ellenőrizve, akár még a gondolatatit is számon kérve, az nem szeretésből teszi azt?


Sokszor annyira épp ezek a szülők lesznek a társadalmi minták, hogy amikor a gyermek nem tudván feldolgozni a túlzott szeretetet, és mondjuk öngyilkosságot követ el (akár például már felnőtt fejjel is, hisz képtelen a szülői szeret alól szabadulván az önálló életre), akkor a környezet értetlenül áll: „olyan példásan szép családi szerető környezet vette körül” - értékeléssel.

És persze, azok a mondatok is érthetőek sokaknak, amikor azt mondjuk: „Ne szeress már annyira, inkább kicsit gyűlölj, hogy lássam: milyen is vagy igazából”
Mert mindkét tulajdonság – szeretni, és gyűlölni – egyformán emberi, és egyben csak egymás által értelmezhető.

Így csak óvatosan a közhelyekkel, meg a megmondogatásokból... Azokból ugyanis csak ritkán lett  építő szeretet. Sokkal többször gyűlölet harag, ami valóban képes öni. De azt sokszor csak magunknak köszönhetjük meg, mert a saját felületességünk, és közhelyekben való igazság keresésünk nem engedte meg, hogy merő szeretettből odafigyeljünk mások érdek – szeretetére.

Te szeretsz? És kit szeretsz igazán?

Horváth Margit

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6003 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x