Kiút a pánikbetegségből - gyógyszermentesen!
Címlap / Psziché / Kiút a pánikbetegségből - gyógyszermentesen!

Kiút a pánikbetegségből - gyógyszermentesen!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Vajon miért és honnan nem tud elmozdulni a pánikbeteg? A kérdés jogos, mégis antidepresszánst hamarabb kaphat egy beteg, mint a választ ami önmagához vezet. Egyáltalán nem kell így maradnia! 

Bizonyosan van a közelünkben néhány ismerős akikről az a hír járja, hogy félnek ha mozog a talaj a lábuk alatt. Pedig csak nem merik a mozgólépcsőt megközelíteni. Nevetséges ez azoknak akik csak hallomásból ismerik, milyen az ha valaki hat hétig készül arra, hogy egy hivatalos tárgyalásra elinduljon. Nem látják a félelemtől eltorzult arcot, a nem érzik a gyomor szorító szükségét és nem hallják a szívüket a fülük mellett dobogni.

Érintéstől kiütve?
A pánikbetegség a depresszió mellett korunk népbetegségévé vált. Az emberek a természetes környezetükre allergiásak - legyen az fű, fa, virág s por - de a közvetlen környezetük viszont agyonnyomja őket. Egyes esetekben szorosak a házfalak, vagy rettegés alakul ki ha az emberhez hozzáér egy cipzár, de van aki körül akkor szorul a hurok ha hozzászólnak. Az érintés minden esetben a legnehezebb műfajok közé tartozik, hiszen attól még apró piros kiütései is lehetnek. A testi közelség annyira megnehezítheti az együttélést, hogy a pánikbeteg nem hajlandó találkozni azokkal sem akiket elvileg kedvel, érthetetlen okok miatt az intim együttlét undort válthat ki az iránt akihez az életét kötötte, de meglepő módon gyakran még a saját gyermekét sem érinti meg szívesen. Sajnos a tüneteket hosszan sorolhatnánk, hiszen a félelem markainak ezer hurka minden más ember köré máshogyan tekeredik.

A hagyományos pszichológia már egy ideje keresi az okokat és a megoldásokat. Nagyon sokszor segít az, ha beszélünk a problémáinkról, a fájdalmainkról és megismerjük azokat, azonban egy ismeretlen eredetű szorongás feltárásakor sokszor ránk borul még annak a súlya is amiről sejtelmünk sem volt előtte. Nehézséget szokott okozni a kliensek életében a hétről hétre tartó feltárás, hiszen a találkozások között eltelt időben a beteg és a pánik kettesben töltik az idejüket, néhány feloldó beszélgetéssel megfűszerezve.


Mi hozhat tartóst javulást?

Amikor a pánikbeteg tüneteire tekintünk meglepő lehet hogy ebben a betegségben a zavarok szinte mindig testi tünetekkel jelentkeznek. Nem találunk okot a félelemre, hiszen nincs jelen egy pók, egy tenger aminek a közelsége váltaná ki a bajt. A pánikbetegség esetén  "egyszerűen" képtelenség elindulni otthonról, mert akkor a szívdobogás mértéke akkora lehet, hogy mentőt kell hívni infarktus gyanújával. A gyomor olyan hevesen reagál hogy tényleg jobb, ha közel a biztonság.

A megoldás roppant egyszerű. Ha a gond a testben jelentkezik, találjuk meg a módját hogy itt keressünk rá orvosságot.

Még csak hírből se gondoltam hogy egyszer terapeuta leszek, amikor volt egy érdekes tapasztalatom. Egyik barátommal egy találkozóra mentünk  amikor nem értettem hogy miért akar 3 órát utazni, hiszen itt a metro, amivel az út 3 percet vesz igénybe. Ahogy egyre lassabban közeledtünk a mozgólépcsőhöz láttam hogy csorog az arcán a hideg verejték, sápad a félelemtől és alig kap levegőt. Láttam hogy fele se tréfa, és hátraarcot vettünk. Amíg sétáltunk megnyugodott és egyszerre gyönyörködni kezdett egy napraforgóban. Én megmondom őszintén hírből sem hallottam a pánikbetegségről viszont nagyon siettem. Vettem egy szál virágot és elkezdtem vele beszélgetni, s mire észbe kapott a lépcsőnél jártunk. Kézen fogtam és kértem hogy miközben beszél csak a virágot nézze és engedje hogy vezessem, és ne vegye le a szemét a sárga szirmokról.
Fogalmam se volt hogy elvileg a betegsége nagyon nehezen kezelhető, de megértettem hogy van segítség, hiszen működött: odaértünk a találkozóra, a megbeszélt időpontban.

A lélek és a test fókuszának megértése
Életünk folyamán olyan események is történnek velünk melyekre fájdalommal reagálunk. Általában a megszégyenítés, megalázás és testi fenyítések olyan mély nyomokat hagynak bennünk, hogy tökéletesen elfelejtjük azokat és jó mélyen elássuk a tudatalattinkban. Amikor már elég mélyen van akkor elkezdődik egy, a mocsarakra oly jellemző erjedési folyamat. Általában néhány évig, évtizedig a test képes a felszínen úgy-ahogy működni, de közben újabb és újabb terhek, traumák érik. Ilyenkor bizony a buborékok felszínre kerülnek a mélyebb rétegekből, és ennek hatása érzékelhető lesz azonnal. Összefüggéstelennek tűnően, de reagálnak az érzékszerveink, hasonlóan a mérgezés tüneteihez.

A megoldást az hozza el, mely a kínokat hordozza. A testünkre kell figyelni, az üzeneteit komolyan venni. A MET Terápia során azoknak az izmoknak a felszabadításán dolgozik terapeuta és kliens egyenrangúan, melyek a fájdalmakat raktározzák.Hogyan lehetséges a figyelem fókuszát áthelyezni és a választást megtanulni?

Egyik alkalommal egy olyan klienshez hívtak házhoz aki több éve nem járt már önállóan a külvilágban. Fiatal kora ellenére a szociális kapcsolatai betegsége miatt elsorvadtak, hétköznapjai sivárak voltak. Nagyon szeretett volna meggyógyulni, elege volt a bezártságból, minden értelemben.
A MET Terápia anamnézise során feltérképeztük azokat a fő területeket a testén ahol a pánik a leginkább jelentkezik. A kezelést a hasán kérte.
A MET munka közben úgy tűnt szinte szemtelen nemtörődömséggel van jelen, majd megkérdezte, hogy hallom- e a harangokat?! Nem hallottam, de jeleztem, hogy attól még biztos, hogy valahol szólnak a harangok... A kezelés után felkelt, és elmesélte hogy 18 éves korában volt egy abortusza - amit elfelejtett. A beavatkozás közben akkor is szóltak a harangok, de rá és a fájdalmára nem figyelt senki....

Nagyon furcsának tűnhet, hogy valaki megfelejtkezik egy ilyen mély nyomot hagyó emlékről. A MET során az érintés elfogadható volt, a lelkét biztonság és elfogadás járta át. Ebben a megengedő helyzetben lehetőséget adott a saját számára, hogy a figyelmét áthelyezze a fájdalmas tünetekről arra az időre és helyre, amikor a tünetek keletkeztek. A gyógyulás megtörtént, a lélek feloldotta a saját fájdalmát.

Abban az esetben ha a figyelmünket a valós fájdalomra helyezzük, a lélek kezd el dolgozni a problémán és a test felszabadul a nyomasztó érzetek alól. Ahogy a tünetek kezdenek megszűnni, a test erősödése mintegy támaszt nyújt a léleknek a további belső munkához. Természetesen ez szintén lehet egyfajta fájdalmas szembesülés, de hasonlóan a megszületés fájdalmához - tudatosak lehetünk benne, hogy csak átmeneti. A test nagyon hálás amikor megszabadul a szennyező emlékektől és a MET Terápia segítségével megtanulhat szabadon dönteni egy újfajta (mozgás) mozgásforma mellett, mely a létezés szabadabb lehetőségeit kínálja fel. A terápia során a test dönt arról, hogy milyen tempóban és formában él a felkínált információkkal.

Tömör Erzsébet
www.metterapia.hu

Képek:
piqs.de: Zach Klein - DSC_7067
piqs.de: Helvetica - laeR
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 18388 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x