Boldogan éltek, míg meg nem haltak. És azután?
Címlap / Psziché / Boldogan éltek, míg meg nem haltak. És azután?

Boldogan éltek, míg meg nem haltak. És azután?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Hogyan lehet jól elmagyarázni a kicsiknek, mi a halál, hogy valaki vagy valami már nincs többé? Segítséget nyújt a gyászfeldolgozáshoz Singer Magdolna foglalkoztató könyve, melyet gyerekeknek és szülőknek ajánl. 

Olyan sokszor hallod ezt a mesében: …és boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Vagy amikor a szegénylegény azt mondja: Egy életem, egy halálom, én bizony ezt megpróbálom! Hallod a szót − halál − de vajon belegondoltál, mi is az tulajdonképpen? Láttál esetleg elütött kutyát, macskát, sünit az úton? Láttál már bogarat, lepkét, kismadarat, amelyik halott volt?

Volt-e olyan háziállatod, amelyik meghalt? Kis hörcsög, tengerimalac, cica, kutya? Mit éreztél? Talán először nem is voltál szomorú, mert nem fogtad fel, mit is jelent a halál. Hogy soha többé nem látod őt az életedben. Lehet, hogy csak később, a hiánya szomorított el, amikor teltek a napok, és ő nem volt veled, nem tudtad megsimogatni, nem játszhattál vele.

Rajzold le a meghalt kis házi kedvencedet, ha volt olyan, ha nem, akkor bármilyen kis állatot, amit láttál holtan. (Csiga, pillangó, kismadár, süni.)

Mondj neki valami szépet, kedveset.

Vajon hallotta most a hangodat, érezte a szeretetedet, örült a kedvességednek? Hol van ő most egyáltalán?


Mit gondolsz, mi a halál?

Tudod, az élethez hozzátartozik a halál is. Minden átalakul. Ősszel elsárgulnak, elfonnyadnak, majd lehullnak a levelek, a földben pedig elenyésznek (elkorhadnak, elporladnak). A virágok elhervadnak, a szirmaik és a leveleik leválnak. Az ember is, ha már eleget élt, akkor meghal. A teste nem mozdul többet, ahogyan a kis állatok sem mozdulnak. Nem lélegzik, nem áramlik a vér a testében, nem lát, nem hall. Nem, nem alszanak, ez más. Nincs álom, és nincs ébredés. Nem érez semmit; sem fájdalmat, sem örömöt, sem szomorúságot, sem egyebet. Nem is gondolkodik. A halott emberben, a holttestben nincs már benne a lélek. Olyan csak, mint egy ruha, amiből kibújunk. A test is ilyen, már nincs rá szükség.

Talán jártál már temetőben, ott vannak eltemetve a halottak. Hiszen, ha már nincs szükség a testre, el kell tenni valahova. A temetők nagyon szépek, sok fa és virág van ott, és szép sírhanttal, kereszttel, vagy sírkővel emlékeznek az élők azokra, akik meghaltak, akiket szerettek. A keresztre, vagy a sírkőre rávésik a nevét, és azt, mikor született és mikor halt meg. El lehet oda látogatni, lehet virágot ültetni, és szeretettel emlékezni. Ha csak teheted, menj te is a temetőbe a szüleiddel, vidd el az ásódat, vödrödet, segíts rendbe tenni a sírt, megtisztítani a gyomnövényektől, és öntözd meg a virágokat.

Ijesztő lehet neked, hogy eltemetik a földbe a holttestet, de ha úgy képzeled el, hogy abban a testben már nincs benne a lélek, ahogyan a ruhádban sincs, amikor este leveted, akkor nem olyan ijesztő. Az is megnyugtató, hogy a test, ahogyan a növény is ősszel, bekerül a földbe, és ott értékes ásványokká alakul, amelyek táplálják a növényeket, a növények pedig az állatokat, embereket. Egy csodálatosan működő nagy-nagy rendszer részesei vagyunk mi emberek is, amelyben minden átalakul, minden változik, semmi nem örök, és amit Univerzumnak nevezünk. Ebben a rendszerben a halál teljesen rendjén való dolog.  Az Univerzumot, vagy más néven Világmindenséget nem könnyű megérteni, ezért beszélgessetek sokat erről a szüleiddel. Úgy tudod legjobban elképzelni, ha éjszaka felnézel az égre, és látod a csillagokat, és tudod, hogy minden a világon − te magad is − ennek a nagy Univerzumnak a részesei.


A meghalt faleveleket, és a holttestet nem csak eltemetni lehet, hanem elégetni is, azaz hamvasztani. Talán már te is égettél leveleket az apukáddal, vagy láttad a szomszéd nénit, vagy bácsit, amint ősszel összegereblyézi a sok lehullott levelet, majd elégeti. A halott testét szép épületben − krematóriumban − égetik el. Ilyenkor a hamvakat szétszórják a földbe, vagy folyóba, és így kerülnek bele az örök körforgásba.

Lehet, hogy azért kaptad ezt a könyvet, mert meghalt valaki a családban, akit szerettetek, és te tele vagy kérdéssel, fájdalommal, és a szüleid szeretnének neked segíteni.

Ha így van, és még csak ezután lesz a temetés, lehet, hogy szüleid tanácstalanok, elvigyenek-e téged is? Tudod, a szülők meg akarják védeni a gyerekeiket minden szomorúságtól, de néha nehéz eldönteniük, mikor tesznek jót, vagy rosszat? A temetésre jó, ha te is elmész, az ugyanis segít neked abban, hogy megértsd, mit is jelent valójában az, hogy meghalt a hozzátartozód, és segít abban is, hogy aztán lassan oldódjon a szomorúságod, és újra a régi, vidám gyerek legyél. Az viszont fontos, hogy felkészítsenek, mi fog ott történni, és miért? Ha a holttestre, hamvakra nem azzal a tudással gondolsz, hogy a test és a lélek nem azonosak, akkor nagyon meg is ijedhetsz attól, amit ott látsz.

Mindenki meghal egyszer. Az emberek születnek és valamennyien meghalnak, ha leélik az életüket, és folyamatosan új és új emberek születnek, akik majd meghalnak. No, de mi lesz a lélekkel, amelyik kibújt a ruhájából, kibújt a testéből? Vannak emberek, akik azt gondolják, ha meghalunk, mindennek vége, a lelkünk is megsemmisül. Az emberek többsége azonban évezredek óta hisz a lélek halhatatlanságában. Különböző földrészeken különböző hitrendszerek alakultak ki, amelyeket vallásnak nevezünk. Két dologban mindegyik megegyezik: az egyik a szeretet fontosságának a hangsúlyozása, a másik, hogy a lélek túléli a testet. A hitedet a szüleid határozzák meg, mert mindannyian a szüleinktől kapjuk azt, de amikor felnőttek leszünk, akkor mindenki kialakítja a saját hitrendszerét.

Részlet Singer Magdolna fenti címmel megjelent könyvéből, melyet a Móra Kiadó adott ki.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3832 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x