Nem! Mit jelent ez a párod szájából?
Címlap / Psziché / Nem! Mit jelent ez a párod szájából?

Nem! Mit jelent ez a párod szájából?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Legjobb haverom felesége saját elmondása szerint imádja a házimunkát. Szeret otthon tenni-venni, takarítani, sőt még vasalni is szeret. Kitűnő stresszoldónak tartja, és azonnali sikerélményt kap. A haverom is bedobja magát időnként, de ha elmosogat, vagy kipucolja a WC-t, mindig csak a saját feltételei szerint csinálja, ha az asszony direkt megkérné rá, nemet mondana.  

Néhány pszichológus szerint sok ember, puszta megszokásból mond nemet, másoknál védekező mechanizmus, egy valósnak vélt támadás elhárítása. Persze vannak olyanok, akiknél a mágikus hárombetűs szócska nem más, mint a tárgyalások kiindulópontja. Afféle „gyenge igen”.

Figyeljük meg a mintákat
Ha megkérdezed a párod, hogy kivenne-e egy szabadnapot és gyorsan rávágja, hogy nem, majd később közli, hogy mégis el tudta intézni, akkor nála csak annyit jelent, hogy utánanéz a dolognak. Meg akarja mutatni, hogy egymaga dönt. Ha ez reflexszerű nála, megtaláltad a mintát.

Íme, öt módszer arra, hogyan változtasd át a negatív választ számodra pozitív élménnyé, még akkor is, ha mindig az övé az utolsó szó.


1. Ejtsd a témát!

Nem, ez nem azt jelenti, hogy csináld meg a mosogatást magad! Csak hanyagold  az ügyet, és sétálj arrébb, ha tudsz. Nagy eséllyel jön, és megcsinálja magától.

2. Kérsz, de hogyan?
Vizsgáld meg, hogyan, milyen módon kérsz. Kérdezd meg magad, melyik vagy? Zsémbes Zsuzsa, Követelődző Kati vagy Hisztis Hermina? Emlékezz, senki sem szeret Peg Al Bundy-ja lenni.

3. Haladj kis lépésekkel!
Nem akar veled elmenni veled és hat barátnőddel moziba? Miért nem próbálod meg apróbb dolgokkal? Kérd meg először egyszerűbb házimunkákra, például pár új törölköző a fürdőszobába, vagy a szemét férfias elhelyezése a konténerbe.

 

4. Ne kezdd „nem”-mel a kérést!
Nem ugranál le egy liter tejért? Nem hoznád el a gyereket az iskolából? – Ezekkel szinte borítékolod, hogy úgy feleljen: Kitaláltad! Kérj egyértelműen. Például így: Kérlek, ma hozd el a gyereket az iskolából! Kérlek, hogy hozz egy liter tejet! Ne felejtsd el megköszöni, sőt nyugtázni a dolgot. Mondd meg, mekkora segítséget jelentett neked!

5. Vezesd be az „Igen utcába”

Amikor ki akarod kerülni a nemleges választ, akkor egyszerűen adj olyan alternatívákat, amikor nem lehet nemet mondani, hanem választani lehet két igenlő dolog közül. Például: Szeretnéd elhozni a gyereket az iskolából, vagy inkább tejért mész? Erre a kérdésre nem is lehet nemleges választ adni, hiszen eleve egy választási lehetőséget kínál fel.

A nem gyakran egy dacos ellenállást jelent, melyben nem a valós tényre, témára, hanem egyenesen a mi személyünkre, a tőlünk eredő összes dologra mond nemet a másik. Ilyenkor az alapvető problémát kell feltárni, nem elég, ha csak taktikázunk. Le kell ülni, beszélgetni, ha még lehet, vagy ez egy biztos jel arra, hogy közel a szakítás.

Kép: Michal Jarmoluk / Pixabay
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3707 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x