Mire jó a pszichológus, ha vannak barátaink?
Címlap / Psziché / Mire jó a pszichológus, ha vannak barátaink?

Mire jó a pszichológus, ha vannak barátaink?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-05

"Voltam pszichológusnál és beszélgettünk. De nem látom értelmét, hogy miért beszéljek egy teljesen idegen embernek a problémáimról, ha vannak barátaim, akiknek ingyen mesélhetek, akik jobban ismernek és együtt is éreznek velem?" - így számolt be egy barátom a pszichológussal kapcsolatos tapasztalatairól.  

Gyakran találkozom ezzel a kérdéssel a rendelőmben, az ismerőseim és barátaim között is. Jogos a kérdés, hiszen ha kevés ismerettel rendelkezünk a pszichológusokról, könnyű összetéveszteni a terápiát egy baráti beszélgetéssel. És ha a pszichológus ugyanazt nyújtja, mint egy barát, vagy esetleg kevesebbet, ráadásul borsos áron, akkor miért forduljunk mégis hozzá? Ugyanakkor milyen esetben elég, ha egy baráthoz fordulunk?

Hogyan segíthet egy barát?


 • Először is, a barátunk jól ismer minket, ezért lehet, hogy nagyobb a bizalmunk benne, könnyebben kinyílunk előtte, jobban el tudjuk mondani, hogy mi bánt.

 • Szoros kötelék esetében komoly érzelmi támaszt kaphatunk a barátunktól, ami erőt adhat a problémáinkkal való szembenézésben.
   
 • Ha nagy a baj, lehet, hogy a barátunk meghallgat, ahányszor szükségünk van rá, anélkül, hogy várnunk kellene egy megfelelő időpontra.
   
 • A probléma bemutatásában nem kell mindent nulláról kezdeni, hisz a barátunk valószínűleg már sokmindent tud rólunk.
   
 • Ugyanakkor fontos lehet számunkra, hogy konfliktus vagy csalódás esetén a barátunk a pártunkon áll és ettől sokkal erősebbnek érezzük magunkat.
 

Mikor nem elég egy barát?

A baráti támasszal kapcsolatban két fontos hiányt szeretnék részletesebben bemutatni:

1.) Megtörténhet, hogy bizonyos dolgokat pont a kapcsolat fontossága miatt nem tudunk elmondani, mert félünk attól, hogy a barátunk másképp fog ránk nézni, megsértődik vagy akár eltávolodik tőlünk.

Jó példa erre egyik régebbi páciensem, akinek az volt a problémája, hogy egy gondolat nem hagyta nyugodni: az, hogy ő rákos beteg lesz. Most nem részletezem az előzményeit és okait ennek a problémának, csak annyit említek meg, hogy az illető személy nem mert senkinek beszélni erről, még a hozzá közel állóknak sem. Attól félt, hogy kinevetik vagy semmibe veszik az ő félelmét és nem érti meg senki más, csak egy szakember.
Ha józanul belegondolunk, talán úgy érezzük, hogy barátként megértenénk azt, aki ilyesmivel hozzánk fordul. De a probléma itt nem zárult le, ugyanis egy idő után, amikor valakivel konfliktusa volt, elkezdett arra gondolni, hogy bárcsak az illető lenne rákos beteg. Ebben az esetben talán még érthetőbb, hogy miért nem osztotta meg még a legközelebbi barátaival sem a problémáját.

Ha ez a személy csak a barátaira lett volna utalva, talán kevesebb esélye lett volna a gyógyulásra, annál is inkább, hogy nem mert hozzájuk fordulni. Ilyen esetben a baráti kapcsolat nem biztos, hogy gyógyító hatású lenne.

2.) Nincs meg a szakmai képzése és háttere ahhoz, hogy súlyosabb esetekben a megfelelő támaszt tudja nyújtani.

Például ha valakinek kapcsolatteremtési nehézségei vannak, nem mindig elég a jótanács, hisz a probléma gyökerezhet több helyen: az önbizalom hiányában, a másokban való bizalom hiányában, a szülőkkel való kapcsolatban, korábbi fel nem dolgozott traumákban, stb.
A probléma súlyosságától és okától függően különbözőképpen lehet a megoldási folyamatot megközelíteni a gyógyulás vagy változás érdekében.

Lehet, hogy a barátunk elmondja a kapcsolatteremtés titkait, de ezeket mégsem tudjuk gyakorlatba ültetni. Ilyen esetben egy pszichológussal utánajárhatunk annak, hogy: honnan, mikor, miért keletkezett ez a probléma, ugyanakkor könnyen megtalálhatjuk a számunkra (és nem a barátunk számára) legmegfelelőbb megoldásokat.
(A cikk a kép után folytatódik) 

Hogyan segíthet a pszichológus és a terápiás kapcsolat?


A pszichológus sokféle módon segíthet, ezekből nézzünk meg párat:


1.) A biztonság

Lehet, hogy a bizalom később alakul ki a pszichológussal szemben, mint egy barátságban, de ha megszületett, akkor sokat nyerünk belőle. A pszichológus olyan képzésben részesült, amely megtanította arra, hogyan nyújtson biztonságos terápiás kapcsolatot. Nem él vissza a gyenge pontjainkkal, nem ítélkezik, nem neveti ki a problémánkat, nem hagy el, ha „nem viselkedünk megfelelően”. A terápiás kapcsolatban biztonságban vagyunk.


2.) Az objektív nézőpont

A pszichológus megtanult úgy empatikus lenni, hogy közben ne sírjon velünk együtt. Bármilyen fájdalmunk van, amit elmondunk vagy kifejezünk a pszichológusnak, ő együtt fog érezni velünk, megért és támogat, miközben „hidegebb fejjel” tudja a helyzetet áttekinteni, mint mi.

Egyik páciensem, aki súlyos baleset után tolószékbe került, elmesélte, hogy mennyire megkönnyebbült a találkozóink során, hisz a családjával nem tud arról beszélni, hogy ő mit érez a helyzetével kapcsolatban. Amikor megkérdeztem, hogy mi akadályozza meg abban, hogy a családjával beszélgessen erről, azt felelte, hogy ő nem tudja elviselni, ha látja, hogy a családjának mennyire fáj, ha az érzéseiről beszél. Ezzel csak duplázódik benne a fájdalom. Viszont a terapeuta meghallgatja őt és mellette van anélkül, hogy azzal neki fájdalmat okozna. Így könnyen és lelkiismeretfurdalás nélkül tudott velem arról beszélgetni, hogy mennyire megrázta a balesete.


3.) A „beszélgetés” több mint egyszerű beszélgetés

Aki volt már pszichológusnál, az tudja, hogy a leggyakoribb módszer, amit ott tapasztalt, az a beszélgetés. Sokaknak furcsának tűnhet, hogy a beszélgetés mégis hogyan segíthet a probléma megoldásában? Tudnunk kell, hogy a terápiás beszélgetés nem akármilyen beszélgetés. A pszichológus mindig konkrét céllal teszi fel az adott kérdéseket vagy adja az adott választ. A kérdések megfelelő helyen, megfelelő időben hangzanak el, lehetőleg akkor, amikor a páciens már felkészült arra, hogy meghallgassa azt és választ is találjon.

Lehet, hogy a pszichológus egyik kérdésével többet szeretne megtudni a problémáról, a másik kérdéssel viszont a pácienst segíti hozzá, hogy tudatosítson bizonyos dolgokat vagy adjon választ magának olyan kérdésekre, amiket ő sosem tett fel.

Amit a terápián kimondunk, annak mindig több jelentése és fontossága van, mint ha egy baráttal beszélgetnénk. A barátunk mindig szubjektív, a saját személyes szűrőjén engedi be az információt és azon keresztül is válaszol. A pszichológus arra van kiképezve, hogy félretegye a személyes érdeklődését, és a páciens érdekeit meg a probléma megoldását vegye figyelembe, amikor beszélget.


4.) A terápiás módszerek

Azt már mondtuk, hogy a leggyakoribb módszer a beszélgetés, de ezen kívül a pszichológusnak még számos olyan eszköz áll a rendelkezésére, amellyel segíti és megkönnyíti a probléma megoldását. Bizonyos módszerekkel könnyebben kifejezhetjük az érzéseinket, másokkal jobban hozzáférünk olyan emlékekhez, információkhoz, amelyek addig a tudatalattinkban rejtve maradtak. Egyes módszerek a változást segítik, míg mások megadják a lehetőséget, hogy a traumát újra átéljük és megtaláljuk a megoldást, ezúttal egy biztonságos környezetben. Ezeket az eszközöket a pszichológus csak akkor alkalmazza, ha előzőleg beleegyezésünket adtuk hozzá és kényelmesen érezzük magunkat velük.


5.) A megerősödés

Egyik kedvenc mondásom, ami a terápiás munkára vonatkozik, a következő: Ha éhes vagy, a pszichológus nemcsak egy halat ad, hanem megtanít halászni. A pszichológusnál nem csak a pszichológus dolgozik, hanem a páciens is. Vannak nehéz pillanatok, amikor szembe kell néznünk olyan dolgokkal, amiket legszívesebben félretennénk vagy elfelejtenénk. De ha sikeresen szembenéztünk velük, sokkal erősebb emberként megyünk tovább.

A terápiás kapcsolatban (amennyiben olyan típusú a terápia, ahol hosszabb távon dolgozunk önmagunkon), megtanuljuk megérteni önmagunkat, az érzéseinket, a reakcióinkat, megtanulhatjuk, hogy hogyan nézzünk szembe a problémákkal, hogyan legyünk erősebbek, ha újra nehéz időszakok jönnek.

A sikeres terápia azt jelenti, hogy legközelebb, ha nehézségeim vannak, akkor már nem a pszichológusra van szükségem, hanem elég erős vagyok egyedül is megoldani a problémáimat. A sikeres terápiából megerősödve jövök ki.


(A cikk szerzője pszichoterapeuta)


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7555 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x