Nehéz az élet! Vagy mégsem?
Címlap / Psziché / Nehéz az élet! Vagy mégsem?

Nehéz az élet! Vagy mégsem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-21

Érezted már úgy, hogy csapdába estél, kudarcba fulladtak a terveid, semmi sem sikerül, netán éppen összeomlani készül az életed? Ha igen, csak akkor olvass tovább! 

Sokszor úgy érezzük, az egész világ összeesküdött ellenünk, életünk több területén csődöt vallottunk, ráadásul az életünk irányítása menthetetlenül kicsúszott a kezünk közül. Sodródunk az eseményekkel, a szürke hétköznapok magukba szippantanak. Az életünk egyre kevesebb döntési lehetőséget kínál fel, valójában a körülményeink és helyzetünk határozzák meg a sorsunkat, amelyen lehetetlenségnek tűnik változtatni. Minél hosszabb ideje vagyunk ilyen vagy hasonló helyzetben, annál természetesebbé válik szenvedésünk, így szomorúan beletörődünk sorsunkba.

Ez azonban ellentmond annak a nézőpontnak, miszerint  mindenki maga irányítja a saját életét, és saját döntéseink határozzák meg életünk minőségét. Most akkor melyik az igaz?

Igazságról nem igazán tudok beszélni, hiszen a valóság meghatározása sem túl egyszerű, ha elfogadjuk, hogy mindannyian különböző világképpel rendelkezünk. Szerencsére azonban nem csak az a két megoldás létezik, hogy beletörődünk a sorsunkba vagy tudatosan formáljuk az életünket. Ha egy kicsit többet teszünk a változásért, akkor máris egy kicsit a kezünkbe kerül a gyeplő. Minél több területen igyekszünk beleszólni a saját életünk alakulásába, annál közelebb kerülünk hozzá, hogy valóban mi döntsünk el, milyen legyen az életünk.

Örök szenvedés vagy elfogadás?
Az NLP-nek van egy modellje, amely különböző neurológiai szinteket különböztet meg, melyek az életünk különböző szintjeit határozzák meg. A legalsó szint a környezetünk. A szobánk, az otthonunk, munkahelyünk, városunk, az ország, ahol élünk. Ezeken részben tudunk változtatni, de előfordul, hogy komoly erőfeszítéseink sem vezetnek túl sok eredményre. Ha a szobánknak nem tetszik a színe, akkor egy festéssel megoldhatjuk a dolgot. Ha az adórendszerrel van bajunk, vagy társadalmi helyzetünkkel, akkor egymagunk nem igazán érhetünk el eredményeket. Természetesen minden egyéni döntés kihat magasabb szintre, de a változás lassabb.


Sokan feladják, és úgy döntenek, nem tesznek semmit, hogy megváltoztassák a majdnem megváltoztathatatlant, hanem örök depresszióba burkolóznak, kedvenc időtöltésük a panaszkodás és a jajgatás lesz, s ezeket minden környezetben gyakorta produkálják. Megerősíti őket a tévé, a rádió és az internet, főleg, ha sikerül ráhangolódniuk a negatív csatornákra. Így süppedhetünk bele az örök szenvedés mocsarába, amely ugyan nem igazán izgalmas és örömteli, de legalább megszabadít bennünket a felelősségtől, hiszen mi semmiről sem tehetünk, csak a körülményeink, a többiek és a helyzetünk.

Márpedig amit nem tudsz megváltoztatni, azt a legjobb, ha elfogadod és megbarátkozol vele. Árral szemben is lehet úszni, de egy idő múlva igencsak fárasztóvá válik a dolog. Fogadd el életednek azon korlátait, amelyek be vannak betonozva, és fedezd fel a mellettük megbúvó lehetőségeket. Ilyenkor képes vagy megőrizni a pozitív hozzáállásodat, és figyelmedet azokra az eseményekre fordítani, amelyekben a saját irányító szereped erőteljes.

Struccpolitika
Az persze még nem elég, hogy stresszmentesen és nyugodtan éled az életed, és semmi sem zavar. Ha a fejed fölött tonnányi adósság himbálózik, a párkapcsolatod silány, a munkád unalmas, akkor ezt igenis észre kell venned. A siránkozással semmire sem mész, ezt már tudjuk, de van más megoldás is.

Az elfogadás nem azt jelenti, hogy mindent elfogadsz. Bizonyos fokon te magad húzod meg a határt a megváltoztathatatlan és a nehezen megváltoztatható dolgok között. Ne légy kishitű, légy büszke magadra és a képességeidre, és igenis kezdj el megoldásokat keresni a problémákra. A legnagyobb feladat is elvégezhető, ha kellően kis lépésekre bontod, a lassú fejlődés százszor többet ér az egy helyben toporgásnál.

Ez azokra is vonatkozik, akik a pozitív gondolkodást rózsaszín ködként hintik szét maguk körül, és a problémákról nem hajlandók tudomást venni. Nyisd ki a szemed, és nézd meg alaposan, mivel állsz szemben! S ha jól megnézted, fordítsd tekinteted előre, és vedd észre a megoldásokat! Válaszd ki a legjobbat, és...

Cselekedj!

Nem elég tudni, mit kellene tenned. Fizikailag kell cselekedned, tenned kell valamit, még akkor is, ha az a nehezedre esik. Legtöbbször csak az első lépések a nehezek, ha már elindítottál valamit, sokkal könnyebb ráhangolódnod egy aktív, cselekvő hullámhosszra, amely ráadásul segít feloldani a fásultságot, a depressziót és a tehetetlenséget.


A célkitűzés a siker receptje. Ennek során alapos átgondolás előzi meg a tetteket. Ez rendben van. Amikor azonban már évek óta csak gondolkozol valamin, vedd észre, hogy bedugult az életed, legalábbis annak bizonyos területei. Ilyenkor egyszerűen kapd össze magad, és csinálj valamit, amiből várhatóan valami jó fog kisülni.

Az NLP elég egyszerű megoldást javasol a nehéz élethelyzetek feloldására: Addig változtasd a viselkedésed, amíg nem változik meg az élethelyzeted! Ugyanezt javaslom én is Neked.

Szűcs Tibor
Mindennapi NLP

Képek:
Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net
Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5880 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x