Mielőtt darabokra törnél
Címlap / Psziché / Mielőtt darabokra törnél

Mielőtt darabokra törnél

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

Jó dolog az, ha képes vagy megfelelően kezelni a konfliktusokat. Persze sokat számít az is, hogy mit értünk kezelés alatt. A konfliktusokat legtöbbször elkerülni a legegyszerűbb. Az elkerülő stratégia nyugodt életet biztosít, hiszen minden olyan helyzetet, amely konfliktussal járhat, egyszerűen mellőzünk az életünkből. Ez azonban sokszor kellemetlen kinövéseket okozhat a fejünkön, amelyeket a tükörben nem feltétlenül fedezhetünk fel.  

Nem látszik, hogy a fejünkre nőtt a főnökünk és néhány pofátlanabb kolléga, a házastársunk, a gyerekeink és még a fele pereputty, aztán a szomszédság meg néhány közeli barát, ismerős. Ha mindig csak kerülgetjük a konfliktusokat, mint macska a forró kását, előbb-utóbb nem a saját életünket éljük, csupán a megfelelési kényszer irányítja majd cselekedeteinket. Ez semmiképpen sem a megfelelő megoldás.


További stratégiák
Nem szeretném az összes konfliktuskezelő stratégiát kielemezni, csupán megemlítem, hogy lehetséges kompromisszumot keresni, amely lemondásokkal járhat, de nem csak a saját részünkről. Megpróbálhatunk győztesként kikeveredni egy-egy problémás élethelyzetből, de figyeljünk rá oda, hogy nem tiporhatjuk a többiek alapvető értékeit páros lábbal a földbe csupán azért, mert mi vagyunk az erősebbek, okosabbak, vagy mert nyerőbb a helyzetünk, beosztásunk, stb. A törtetők jó eredményeket érnek el, de sokan utálják őket. Létezik azonban győztes-győztes stratégia is, amikor az események kimenetele mindkét fél számára előnyös lesz. Ez a legjobb taktika, amelyet alkalmazhatsz.

Odabent
A konfliktusok színtere nem csak a külvilág. Ha nem tudjuk megoldani a problémáinkat, a külső konfliktusok beszivárognak a lelkünkbe, s hamarosan belső ellentmondások között őrlődünk majd. Ezek a belső ellentétek különböző részeink között feszülnek. Rágyújtanál, de tudod, hogy ennek az egészséged viseli kárát. Megvennéd a gyereknek a kisautót, de tudod, hogy a párod rossz szemmel nézi ezt. Igyekszel mindenkinek megfelelni, és sikerül is valamennyire, de közben rosszul érzed magad, mert sehogy sem jó. Akármit is teszel, valakinek mindig lesz kifogása. A külső feszültségeket elsimíthatod, de odabent annyi ellentmondó részed lesz, hogy azt érezheted, darabokra törik a lelked. A külső feszültségedet magadba vezeted, és hiába mosolyogsz kitartóan kifelé, ha odabent már nem tudsz egyensúlyt teremteni.

Nem
Túl sokat vállaltál? A megélhetés mellett szeretnéd, ha otthon is minden rendben lenne, elegendő időt fordíthatnál a gyerekedre, és a párkapcsolatod is harmonikusan működne, ráadásul másoknak is tudnál segíteni? Azt akarod, hogy minden jól menjen?

Nem fog sikerülni. Ezt most ne pesszimizmusnak vagy negatív sugallatnak tekintsd, inkább egészséges optimizmusnak. Nem lehetséges, hogy mindig mindenkinek megfelelj, még a saját elvárásaidat sem fogod tudni kielégíteni, ha képtelen vagy kimondani a bűvös szót: nem. A “nem” használata elkerülhetetlen, és szükséges is. Ha képes vagy nemet mondani másoknak, akkor  a maximalizmushoz való ragaszkodásodat felválthatja a harmóniára való törekvés. Mondhatsz nemet másoknak is, bár ezzel az ő elégedettségük csökkeni fog, a sajátod azonban növekedni. Ha magadnak is képes vagy nemet mondani, akkor máris csökken a belső feszültséged, nyugodtabban élheted az életed. Ez azt jelenti, hogy nem vagy túl szigorú önmagadhoz, elismered, hogy tévedtél, amikor túl magasra raktad a lécet, és elfogadod önmagadat hibáiddal együtt.

Gondolkozz csak el rajta:
minden rendben van körülötted? Minden rendben van odabent a fejedben és a lelkedben? Vajon mi volna a jobb megoldás: tovább feszíteni a húrt, gyorsabban tiporni a mókuskereket, vagy lazítani egy kicsit? Nincs recept, amely mindenre választ adna, de Te tudhatod, hogy mikor kell belehúzni, és mikor kell nyújtózkodni egy nagyot.

Akárhogyan is döntesz, gondolkozz el egy pár percre, minden bizonnyal kitalálsz valami okosat a saját életeddel kapcsolatban.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4815 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x