Te elégedett vagy az életeddel?
Címlap / Psziché / Te elégedett vagy az életeddel?

Te elégedett vagy az életeddel?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-27

Ismerősen csenghetnek a következő mondatok embertársaink szájából: "semmi sem jó úgy, ahogy van!", "nem hiszem el, hogy ennyire szerencsétlen vagyok", " nem értem, hogy már megint miért velem történik ez". A sort még lehetne folytatni számos hasonló gondolattal, de nem szeretném a kedves olvasó hangulatát már így az elején letörni. Nem is gondolnánk, hogy manapság hány ember szenved kóros elégedetlenségtől. 

Bizonyára közvetlen környezetünkben is találkozhatunk olyanokkal, akik minden élethelyzetben csak panaszkodnak. Hivatalos, orvosi szakkönyvekben nem tartanak számon ilyen betegséget, mégis egyre több ember süllyed bele a hétköznapi panaszáradatba és ezzel együtt válik életének öntudatlanul is a megkeserítőjévé.

Ildikó (28) élete irigylésre méltó, közvetlen környezetében ezt mindenki tudja, egyedül ő gondolja ezt másképp. Mindene megvan pedig, amiről mások csak álmodozhatnak, odaadó pasi, jól fizető munkahely, sok barát és mozgalmas, buliktól hemzsegő élet. A sorból nem maradhat ki természetesen az évi minimum két utazás, nyáron egy egzotikus helyre, télen pedig valamelyik síparadicsomba. A felsoroltakat olvasva sokaknak bizonyára összeszorul a szíve és titkon vágyakoznak egy ilyen, vagy ehhez hasonló élet után, a valóság viszont sokszor kiábrándító, mert a sors útjai kifürkészhetetlenek és sajnos nem mindenkinek adatik meg ez a cukormázzal teli élet. Visszatérve Ildikóra, ő annak a kisebbségnek a részét alkotja, akinek semmilyen szempontból sem lehetne oka az elégedetlenségre, mégis folyton tele van panasszal. Féltékeny, ha valamelyik barátnőjét megkeresik egy új állásajánlattal, vagy éppen ha valamelyiknek megkérik a kezét. Ilyenkor jön a már jól ismert hiszti, hogy miért nem vele történt meg mindez és elejét veszi a végeláthatatlan siránkozás arról, hogy neki milyen rossz élete van.
De vajon mi váltja ki Ildikóból ezeket az érzéseket?

Pszichológusok úgy vélik, hogy minél kevesebb dologgal rendelkezik valaki, - és itt most nem feltétlenül csak anyagi dolgokra kell gondolni- , annál inkább megbecsüli azt. Míg szemben velük, azok, akiknek mindenük megvan, éjjel-nappal azon aggódhatnak, hogy nehogy elveszítsék keményen megszerzett „javaikat”. Nem is gondolnánk, de ezek alapján kész szenvedés lehet például egy jól menő üzletember élete. Nap, mint nap ugyanis azon kell magát stresszelnie, hogy az eddig bezsebelt üzleti befektetéseit el ne veszítse és akkor még nem is ejtettünk szót a csodaszép barátnőről és a hatalmas baráti társaságról. Ezen tények tudatában már nem olyan biztos, hogy mindenki annyira vágyik a tökéletes és idilli életre.

Kutatások szerint az elégedetlenségünk oka önmagunkból gyökerezik, hiszen emberi lények vagyunk, akinek vannak vágyai, ha viszont nem sikerül elérni ezeket a hőn áhított célokat csalódottságot érzünk, negatív gondolatok árasztják el tudatunkat, amelyek újabb és újabb negatív érzéseket szülnek és máris belekerülünk egy ördögi körbe, melyből szabadulni rendkívül nehéz. A legnehezebb ilyenkor az, hogy átlendüljünk a borúlátó periódusunkon, ami természetesen nem lehetetlen. Kellő kitartással, pozitív gondolatokkal és önmagunk folyamatos monitorozásával igenis sikerülhet.


Pénz = boldogság?

Ki ne hallotta volna már a híres közmondást, mely szerint a pénz boldogít, de vajon tényleg így van? Vajon tényleg eltűnnek a gondok, ha pénz áll a házhoz? Vajon tényleg minden jó színben tűnik fel, vagy csupán egy múló, a pillanatnyi problémákat eltakaró állapotot hoz magával a gazdagság?
Egy 450 ezer ember elégedettségét mérő amerikai kutatás szerint az, aki minél biztosabb anyagi háttérrel rendelkezik, sokkal elégedettebbnek érzi az életét, szemben azokkal, akik nehezebb körülmények között élnek. A tehetősebb rétegnél az elégedettség érzése bizonyos pénzösszegig együtt jár a boldogságérzettel is, viszont egy adott határ fölött már nem jelent boldogságot a pénz jelenléte. Összességében tehát az ember a pénzéért elégedettséget ugyan kaphat, de boldogságot nem feltétlenül.
Egy másik vizsgálat más szemszögből ugyan, de szintén arra a megfigyelésre helyezte a hangsúlyt, hogy vajon az anyagi javak miként befolyásolják személyes jóllétünket. Az eredmények szerint az, aki kevésbé tudatosan kezeli a jövedelmét, vagyis nem takarít meg, csak él annyiból, amennyije van, sokkal boldogabb, sokkal kevésbé stresszes. Ennél a pontnál úgy érzem, visszakanyarodhatunk a cikk elején megemlített „szegény” üzletemberünkre, aki naphosszat csak azon aggodalmaskodik, hogy megtartsa nehezen összeszedett vagyonát. Esetében felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ő vajon mennyire éli önfeledten hétköznapjait.

Megbetegít a folytonos panaszkodás?

A kérdésre a válasz egyértelműen igen, hiszen az, ha valaki nincs összhangban önmagával, vagy éppenséggel nem elégedett az életével, az negatívan befolyásolhatja egészségi állapotát. A folytonos panaszkodással és azzal, hogy mások életéhez hasonlítjuk sajátunkat, csak önmagunkat sanyargatjuk. Önértékelésünk ezáltal romlik, hiszen úgy tekintünk saját magunkra, mint egy olyan személyre, aki értéktelen, aki semmire sem jó. Ettől az állapottól pedig már nincs messze a depresszió és a szorongás megjelenése sem. De nem csak lelkünkre hat negatívan a boldogtalanság. Sajnos testünk sem tudja egy idő után felvenni a harcot a pesszimista gondolatokkal szemben. Gyakori a pszichoszomatikus betegségek megjelenése, amikor a test a szenvedő alanya a lélek küzdelmeinek. A leggyakoribb megbetegedések között tartják számon a légzőszervi-, a bélrendszeri panaszokat, a bőrbetegségeket, a nőgyógyászati problémákat, valamint a magas vérnyomást.
A sorból nem hagyhatóak ki a különféle táplálkozási zavarok sem, többek között az elhízás. Ha szívünkre tesszük a kezünket és őszintén magunkba nézünk, akkor bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy ha valami rossz dolog történt velünk, vagy ha csalódottak voltunk valami miatt, akkor az evésbe fojtottuk a bánatunkat. Ha egyszer-kétszer előfordult ez velünk, akkor annak még nincs beláthatatlan következménye. Probléma inkább akkor áll fent, ha a bajok elől túlzott mértékben is a falásba menekülünk. Ebben az esetben érdemes mihamarabb orvosi segítséget igénybe venni.

Amikor az elégedetlenség ösztönző tényező…
A sportolók példája a legékesebb bizonyítéka annak, hogy az elégedetlenség akár pozitívan is befolyásolhat minket és teljesítményünket. Hiszen mi az, ami előrébb viszi azokat, akik hivatásszerűen űznek különféle sportokat? Egyrészt a folytonos bizonyítási vágy, másrészt pedig az a felszabadító érzés, hogy minél jobbá és jobbá váljanak. Ez viszont az elégedetlenségből gyökerezik. Abban az emberben ugyanis, aki teljes mértékben elégedett önmagával, már nincs meg a vágy a fejlődésre. Számára teljes mértékben megfelelő az a szint, amit eddig produkált, nem vágyik többre, nem vágyik arra, hogy „megváltsa a világot”. Míg azok, akiknek a fejében ott motoszkál az elégedetlenség fuvallata, azok mindig és mindig többet akarnak kihozni magukból és ez az, ami őket előrébb mozgatja. Ha valaki eddig például „csak” 10 másodperc alatt teljesítette a 100 méteres síkfutást, az méltán lehet elégedetlen magával, hiszen a világrekord, 9,69 másodperc. Ő így bizton arra fog törekedni felkészülései alatt, hogy ezt az eredményét még jobbá tegye, sőt hogy a világcsúcsot is megdöntse. Ennek pedig egyetlen motorja van, ez nem más, mint az önmagunkkal való elégedetlenség.


Amikor a Facebook bekavar

Ma már Magyarországon is óriási számú felhasználója van a közösségi oldalaknak. Számos előnyét tudjuk felsorolni annak, hogy miért jó használni a Facebook-ot és társait: rég nem látott ismerősök felkutatása, programok szervezése, alkalmazások letöltése. Abba viszont sokan nem is gondolnak bele, hogy egyeseknél a túlzott használat akár önértékelési zavarokat is okozhat. Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű. Sokan postolják ki ugyanis nyaralási fotóikat, töltenek fel képeket hatalmas bulikról és még hatalmasabb baráti társaságról. Mások éppen tökéletes párkapcsolatukról áradoznak, valaki pedig itt közli ismerőseivel, hogy éppen most csípte meg álmai munkáját. Ezeket összevetve mit gondolhat egy „gyanútlan” Facebook-használó? Azt hogy mindenkinek milyen tökéletes, problémáktól mentes élete van, egyedül csak neki vannak gondjai. Idővel pedig elhatalmasodhat rajta az az érzés, hogy ő mennyire szerencsétlen és hogy neki semmi sem jön össze. Pedig nem minden arany, ami fénylik, sokan esnek abba a csapdába, hogy igyekeznek minél többször hallatni magukról a közösségi oldalakon, csupán azért, hogy ezzel palástolják eseménytelen életüket.

Egy nemrégiben készült kutatás szerint országunkban csupán a lakosok 23 %-a elégedett az életével. Meglepő eredmény, nemde? Vajon mi lehet az oka annak, hogy mindig találunk valami kivetnivalót az életünkben, olyat ami miatt aggódhatunk? Vajon miért nem tudjuk élvezni az életünk adta lehetőséget, ami ugyan hullámzó nagyon, hiszen vannak benne örömteli, de vannak ugyanakkor szomorú periódusok is? De hisz ez az élet rendje! Felmerül bennem a kérdés, hogy tényleg minden annyira tökéletes és idilli lenne, ha nem kellene semmi miatt sem aggódnunk, ha nem lennének vágyott céljaink és ha teljes mértékben elégedettek lennénk életünkkel? Úgy gondolom, hogy az lenne az az állapot, amikor már minden mindegy, amikor már nem vinne előre minket semmi sem. Pedig emberek lévén szükséges, hogy mindig előre mozdítson valami, hogy folyton bennünk legyen a vágy a változásra. Ezt pedig csak egyetlen dologgal érhetjük el, ha sosem elégszünk meg teljesen önmagunkkal.

Somoskői Nóra

Képek
imagerymajestic / FreeDigitalPhotos

photostock/ FreeDigitalPhotos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3458 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x