Gyógyítsd magad a színekkel!
Címlap / Psziché / Gyógyítsd magad a színekkel!

Gyógyítsd magad a színekkel!

Forrás: Hazatérés
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Az önismeretben és a gyógyulásban kreatív és sokoldaúan használható eszközt jelentenek a színek. Hogyan használhatod a különféle színeket az egészség és a testi-lelki jólét megőrzéséhez?  

A színek különleges világa

Az ember nemcsak érzékszerveivel, hanem egész szervezetével, tudatával, hangulatával, testi-lelki folyamataival válaszol a környező világ színjelenségeire. A színek az emberi tudatban sokszor rejtetten munkáló erők, hiedelmek, szimbólumok, archetípusok kifejeződései, amelyeket az ősidők óta használunk tudatosan vagy csak tudattalanul.  A színek gazdag jelentésrétegeik révén lehetővé teszik, hogy érzelmeinket, gondolatainkat kifinomultan fejezzük ki, sőt, alkalmasak az érzelmi-pszichikai hatáskeltésre, befolyásolásra is. Így nem meglepő az sem, hogy a színek fizikai testre gyakorolt hatása mérhető, sőt ezen hatásokat néhány természetgyógyászati irányzat használja is különféle terápiás eljárásokban.

Hogyan hatnak ránk a színek?

A vörös szín többnyire valamilyen aktivitásra sarkall, mozgásra, erőre utal: a szerelem, a szenvedély, életerő, de a vér, a háború, a szenvedés színe is a piros. A fekete majdnem mindig komoly témát jelez, pl. temetést, gyászt, a fehérhez viszont közismerten a tisztaság, az ártatlanság kapcsolódik. Ugyanakkor közismert, hogy a nyugati hagyománnyal ellentétben keleten a fehér a gyász színe.

Kevesen tudják, hogy a kiváló író és költő, Goethe az elsők között foglalkozott a színek lélekre gyakorolt hatásával is. A színeket hangulatok, érzések szerint csoportosította – megállapításai közül jó néhánnyal ma is egyetérthetünk. A sárgát, a narancsot és a vöröset például olyan színeknek tartotta, amelyek tevékennyé, élénkké, törekvővé hangolnak, a kék és a lila árnyalatai pedig nyugtalan, lágy és vágyakozó érzéseket ébresztenek.

A XX. században Max Lüscher svájci pszichiáter helyezte igazán tudományos alapokra a színek vizsgálatát, ő elsősorban azzal foglalkozott, hogy a színek kedvelése vagy elutasítása milyen összefüggésekre világít rá egyes személyiségtípusokkal kapcsolatban.

A színválasztáson alapuló Lüscher-teszt lényege, hogy az ember azt a színt választja, amelyiknek a fiziológiai hatása számára kívánatos, s ezzel elárulja pszichológiai szükségletét, megmagyarázza viselkedését. Kísérleteiben a kevés energiával, önbizalommal rendelkező, bizonytalan páciensek gyakran választották az energikus, aktív vöröset, míg a valamilyen fizikai betegségben szenvedők a gyógyító, harmonizáló zöldet (nem véletlen, hogy a kórházak és más egészségügyi intézmények is sok zöldet használnak az épületeken).Kapunk hideget-meleget

Bár a színek hatásainak vizsgálata során nem hagyhatjuk figyelmen kívül az adott szín egyedi hatásait, az egyes színcsoportok hatásmechanizmusai eléggé hasonlóak egymáshoz.

Így például a hideg színek (a kék színek, a zöld hideg árnyalatai, a fekete, a lila) hatására a vérnyomás, a pulzus és a percenkénti légzésszám és ennek megfelelően a testhőmérséklet is csökken.

A kék színek így például alkalmasak az elmélyedt munkát, illetve logikai képességeket igénylő feladatok elvégzéséhez, illetve az ilyen célú környezetek kialakításához. A színspektrum közepén elhelyezkedő zöld szín a hideg-meleg felosztás szempontjából némiképp kivételnek számít: mintegy összekötő árnyalat a hideg és a meleg színek csoportja között, így árnyalatától függően lehet meleg és hideg is.

A zöld tónusok nyugalmat, harmóniát árasztanak, lecsendesítő, gyógyító hatásuk a fizikai test és a lélek vonatkozásában egyaránt érvényesül.

A meleg színek (piros, sárga, narancs) hatására a vegetatív funkciók fokozottabbá válnak, és általában véve a fizikai aktivitás növekszik, de a vörös szín, a vörös környezet az ötleteket kívánó feladatokhoz is ideális, mert serkenti a kreativitást. Vagyis a narancsok és a vörösek az aktív, fizikai tevékenységhez, míg a kékek és a kékeszöldek a koncentrációt igénylő szellemi tevékenységhez, elmélyüléshez, illetve a pihenéshez, gyógyuláshoz kedvezőbbek a színekkel kapcsolatos kutatások szerint.

Érdemes ezeket az alapszabályokat figyelembe venni lakókörnyezetünk, irodánk és minden épület, tér kialakításakor – így harmonikusabb környezetet teremthetünk, amelynek funkciója könnyen, hatásosan érvényesülhet. Gyakran elég egy-két erőteljes színű kiegészítő vagy egy-egy fal átfestése ahhoz, hogy a számunkra szükséges hatást az adott szín megfelelően közvetítse. A színeket természetesen nemcsak a lakberendezésben, hanem az öltözködésben is használhatjuk ennyire tudatosan.

Hogyan használhatjuk a színeket a saját jól-létünk megalapozására?

Például figyeljük meg magunkat, hogy különböző élethelyzetekben melyik színt kedveljük vagy utasítjuk el, figyeljük meg a színekre adott reakcióink változásait, tudatosítsuk, melyik szín milyen tartalmakat, egyéni szimbólumokat hordoz számunkra. Akár naplót is vezethetünk, ez kiindulási alap lehet a színek gyakorlati alkalmazásához.

Ha például szívesen viselünk zöld színt, az utalhat valamiféle betegség jelenlétére, vagy arra, hogy éppen harmóniát, egyensúlyt, egészséget, nyugalmat keresünk az életünkben és próbálunk több szeretettel fordulni mások felé. A zöld a keleti hagyományban a szívcsakra színe, amely az adok-kapok egyensúlyáért és a szeretet befogadásáért és kinyilvánításáért is felelős az életünkben.

Ha egy előadásra készülünk, akkor érdemes viselnünk valami kéket is, mivel ez a kommunikáció, a tanítás, illetve az ezekhez köthető torokcsakra színe is. Például egy szép selyemsál, egy ing vagy kék ékszerek segítenek felerősíteni ezeket a képességeket, illetve energiákat.

A színekkel való munka következő szintjéhez érdemes elmélyednünk a csakrák, vagyis energiaközpontjaink kifinomult rendszerében, így nemcsak testi, lelki szinten jelentkező problémáinkhoz és megoldásukhoz juthatunk sokkal közelebb, hanem az életben bejárt utunk egyes állomásait, tanulási fázisait is jóval tudatosabban tudjuk majd kezelni.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7613 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x