A macskások könnyebben megölik magukat?
Címlap / Psziché / A macskások könnyebben megölik magukat?

A macskások könnyebben megölik magukat?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Meghökkentően hangozhat, de a macskatartó nők egy tanulmány szerint nagyobb valószínűséggel szenvednek mentális problémáktól - és követnek el öngyilkosságot is -, egy gyakori parazita miatt, mely a cicaalmon át fertőzheti meg az embert. 

A Toxoplasma gondii – vagy T. gondii - parazita a macska ürülékével való érintkezéssel, a nem kellően hőkezelt hús és a mosatlan zöldségek fogyasztásával terjed. A fertőzött nőket sokkal jobban foglalkoztathatja az öngyilkosság gondolata. A világ nagyjából egyharmada fertőzött ezzel a parazitával, mely az agy és az izmok sejtjeiben bújik meg, anélkül, hogy tüneteket produkálna.

A toxoplazmózis nevű fertőzést összefüggésbe hozzák a mentális betegségekkel, így a skizofréniával, valamint a viselkedésben történő változásokkal.


Német, dán és svéd kutatók 45 ezer dán nőt vizsgáltak, akik 1992 és 1995 között szültek. A babák szervezete nem termel antitesteket a születésük utáni 3. hónapig; a vérben található antitestek az anyák fertőzöttségét mutatták. A kutatók az egészségügyi nyilvántartások alapján néztek utána, vajon hány nőt diagnosztizáltak fertőzöttként azok közül, akik később öngyilkosságot kíséreltek meg, beleértve az olyan eseteket, amelyek igen erőszakosak voltak - például fegyverrel, éles eszközzel fordultak maguk ellen, vagy leugrottak egy magas ház tetejéről.

Kiderült, hogy a T. gondiival fertőzött nők másfélszer gyakrabban akartak öngyilkosok lenni, összehasonlítva azokkal, akiknek nem volt fertőzése. A kockázat pedig a szervezetben található antitestek szintjével együtt nőtt.

A Marylandi egyetem munkatársa, Dr. Teodor Postolache vezető kutató elmondta: nem állíthatják teljes bizonyossággal, hogy a T. gondii okozta az öngyilkossági kísérleteket, de érdekes és előre jelző összefüggést találtak, mely további vizsgálódást tesz szükségessé.

Ez a tanulmány egyébként az eddigi legnagyobb, amely a T.gondii és az öngyilkossági kísérletek közti összefüggést kutatta, és az első, amely dokumentálta is azokat, miután az egyéneknél a fertőzést felfedezték. 2009-ben már végeztek a kutatók hasonló tanulmányt, mely a T. gondii és az önkárosító gondolatok, viselkedés összefüggésével foglalkozott.

A parazita a macskák belében érzi jól magát – székletükön át terjed. A melegvérű állatok mind megfertőződhetnek a lenyelt petéken keresztül. A fertőzés könnyen átterjed az agyra, az izmokra, de rejtve marad az immunrendszer elől.


Az ember úgy fertőződhet meg legegyszerűbben, ha a macskaalmot cseréli, tisztítja, mosatlan zöldséget fogyaszt, szennyezett ivóvizet iszik, de leggyakoribb, hogy nem megfelelően hőkezelt, nyers húst eszik, amely fertőzött. Nagyon fontos alaposan megtisztítani a konyhakést, miután nyers húst vagdostunk vele, és csak ezután hozzányúlni a késsel egyébhez.

A terhes nők könnyen átadhatják újszülött kisbabájuknak a fertőzést. Jobb, ha a macskaalom tisztítását nem ők végzik a várandósság időszakában.

A szakemberek szerint a T. gondii fertőzés nem véletlenszerű dolog és nem kizárt, hogy a pszichiátriai zavarok jó része magyarázható ezzel, de további vizsgálatokra is szükség van a témában.


Búcsú Adrienn

A tanulmányt az Archives of General Psychiatry közölte. Forrás >>

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x