17 dolog, amit jó tudni már 18 évesen is!
Címlap / Psziché / 17 dolog, amit jó tudni már 18 évesen is!

17 dolog, amit jó tudni már 18 évesen is!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

A középiskola kapuján kilépve az ember keveset tud még a világról. Elindul egy irányba, amit választott magának - de vajon ő választotta? És miért éppen azt? Mit lett volna jó már 18 évesen is tudnunk?  

Ugye, jó lett volna, ha minket is tájékoztat valaki 18 esztendősen, milyen buktatókra kell felkészülnünk, mit kell természetesnek – és nem tragikusnak – felfognunk, hogyan haladhatnánk zökkenőmentesebben a saját utunkon? Lehet, hogy kevesebb stresszel járt volna a „kilépés az életbe”.  Érdemes elgondolkodni rajta, milyen tanácsoknak örültünk volna. Bárcsak valaki elmondta volna nekünk. De mit? Például azt, hogy…


 

1. Legyünk vele tisztában: sok hibát fogunk elkövetni.
A hibák fontos tanítások. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, nem más, mint ha nem teszünk semmit, mert félünk a hibázástól. Tehát, ne hezitáljunk, ne kételkedjünk magunkban. Ritka, amikor az ember esélyt kap: utána kell menni a dolgoknak. Sosem lehetünk biztosak abban 100 százalékig, hogy valami működni fog, de az is biztos, hogy ha nem teszünk semmit, akkor bizonyosan nem működik semmi. Tenni kell érte. Nem baj, hogyan alakulnak a dolgok, mindig úgy lesz, ahogy lennie kell. Vagy sikerül, vagy tanulunk belőle. Ne feledjük, hogy ha nem teszünk semmit, sosem fogjuk megtudni, „mi lett volna ha…”, vagyis örökre a levegőben marad a kérdés.


2. Munkálkodjunk keményen, de olyasmin, amit szeretünk csinálni.
Jó lett volna, ha valaki 18 évesen megmondja nekünk, ne más emberek céljai, ötletei, javaslatai alapján válasszunk karriert. Ne azért válasszunk valamit, mert az népszerű, mert a statisztika szerint, akik ezt a szakmát választják, sok pénzt keresnek. A megfelelő pályaválasztás alapja inkább az, hogy olyan munkát válasszunk, amit szeretünk és ezért keményen is tudunk dolgozni. Ha amellett döntünk, ami érdekel, ami egyezik értékeinkkel, sikert és szenvedélyt találunk munkánkban. Ekkor van rá esély, hogy évekkel később, egy napon nem azzal a kérdéssel a fejünkben ébredünk fel: „hogy fogom én ezt az elkövetkező 30 évben is csinálni?” Tehát, olyasmivel foglalkozzunk, amiben megtaláljuk a szenvedélyt, amit szeretünk, amelyben nem megerőltető számunkra a maximumot hozni.


3. Fektessünk időt, energiát és pénzt nap mint nap saját magunkba.

Ha saját magunkba is „befektetünk”, nem veszíthetünk, és idővel életünk pályája felfelé ível majd. Azok vagyunk, amit gondolunk magunkról. Minél több időt, energiát és pénzt fektetünk ismeretek elsajátításába, annál nagyobb kontrollal bírunk majd életünk felett.


4. Fedezzünk fel gyakran új ötleteket és lehetőségeket.
A természetes emberi félelem a kudarctól, a szégyentől sokszor megállít minket abban, hogy új dolgokat próbáljunk ki. Felül kell azonban emelkednünk ezeken. Szükségünk van több kis, új élményre, egyedi tapasztalatra. Minél több ilyen van, annál érdekesebb lesz a történetünk. Begyűjtött élettapasztalatainkat másokkal is osszuk meg. Ha elmulasztjuk őket, nem is élünk igazán.


5. Amikor karrierünket csiszolgatjuk, tudjuk: a kevesebb néha több.
Gondoljunk csak bele, hogy a karatéban a fekete öv sokkal lenyűgözőbb, mint a barna. Ne feledjük, hogy a társadalom a szakértőket emeli ki. Számít a kemény munka, de nem szétszórtan, minden irányban, mindenbe belekapva egy kicsit. Koncentráljunk tehát a kevesebb, de célirányosabb ismeretre, karrierhez kapcsolódó képességeinkre, és azokat fejlesszük tökélyre.


6. Az emberek nem gondolatolvasók. Mondjuk el, mire gondolunk!
Mások sosem tudhatják biztosan, mit gondolunk, ha nem mondjuk meg nyíltan. Főnökünk nem tudja, hogy vágyunk egy prezentációra, ha nem mondjuk el neki. Az a csinos lány sem tudja, mit gondolunk, aki már jó ideje tetszik nekünk, de nem merjük megszólítani. Szükség van arra, hogy kommunikáljunk egymással. Ne azt várjuk, hogy a másik kitalálja gondolatainkat. Ez ennyire egyszerű.


7. Hozzunk gyors döntéseket és azonnal intézkedjünk.
Ez is egyszerűnek hangzik: vagy megyünk, és megtesszük a lépéseket, vagy valaki más megteszi helyettünk. Azzal nem változtatunk semmin, ha csak ülünk és gondolkodunk rajta. Óriási különbség van aközött, ha tudjuk, hogyan kell valamit megcsinálni, illetve, ha konkrétan meg is csináljuk. A tudás alapvetően haszontalan cselekvés nélkül!


8. Fogadjuk el és nézzünk szembe a változásokkal.
Akár jó, akár rossz az a változás, mégiscsak bekövetkezik. Nem változtathatunk rajta, ez tény, tehát inkább fogadjuk el és legyünk vele tisztában, hogy a változás okkal történik. Ez persze nem mindig könnyű az elején, de később rájövünk, hogy megérte.


9. Ne rágódjunk túl sokat azon, mit gondolnak rólunk mások.
Az esetek többségében egyáltalán nem számít, mit gondolnak rólunk mások. Sokan hagyják magukat befolyásolni ifjú korukban – befolyásolják őket, mint mondanak az idősebbek, a felsőbb évfolyamosok, az osztálytársak, a barátok. Sokszor azonban inkább csak eltántorítanak minket céljainktól, melyekben hiszünk. Könnyen lehet, hogy évekkel később rájövünk, azok az emberek, akiknek a véleményére oly nagyon adtunk, már nem is részei az életünknek. Hacsak nem egy randin vagy állásinterjún szeretnénk jó benyomást kelteni – amikor azért elkél egy-két jó tanács - ne mások véleménye alapján éljük életünket. A fontos az, hogy mi mit gondolunk magunkról.
 

10. Mindig legyünk őszinték magunkhoz, de másokhoz is.

Ha őszinte életet élünk, béke lesz a lelkünkben. Ez a tisztesség és nyugalom pedig mindent megér.


11. Beszélgessünk sok emberrel karrierünk kezdetén.

A főnökökkel, a kollégákkal, a professzorokkal, az évfolyamtársakkal. A klubtársakkal. Más diákokkal, akik nem közvetlenül a körünkbe tartoznak. A tanár asszisztensekkel. A karriertanácsadókkal. Mindenkivel. Miért? Ezt nevezik szakmai hálózatépítésnek. Könnyen lehet ugyanis, hogy amikor a karrier megkezdésére kerül a sor, sokkal kevesebbet kell majd tennünk azért, hogy felvegyenek egy helyre, hiszen már lesz, aki ajánl bennünket, nem is egy. Amikor a munkáltató be akar tölteni egy pozíciót, az első dolog, amit tesz: körbekérdezi a többieket, ismernek-e megbízható embert. Tehát, építsünk ki olyan kapcsolatokat, hogy mi legyünk az az ember, akit ajánlanak. Ha egy állást megkaptunk, ugyanúgy folytathatjuk a hálózatépítést. Hiszen sosem tudni, mikor lesz szükség ismét valamilyen új lehetőségre.


11. Üljünk csendben és nyugalomban legalább 10 percet minden nap.
Ezt az időt arra használjuk, hogy gondolkodjunk, tervezzünk, álmodjunk. A kreatív és produktív gondolkodáshoz kell a magány. A csendben meghalljuk gondolatainkat, magunkba mélyedhetünk, megtervezhetjük a következő logikus és produktív lépést az életünkben.


12. Tegyünk fel sok kérdést!
Talán az egyik legfontosabb képességünk, hogy tudjunk jó kérdéseket feltenni. Olykor a folyamat, a keresés sokkal fontosabb, mint maguk a válaszok. A válaszok jönnek, más emberektől, akik más információk birtokában vannak, más tudás-háttérrel rendelkeznek. A jó válaszok pedig sosem jönnek felszínre, ha nem jó kérdéseket teszünk fel.


13. Használjuk a forrásokat, melyekhez hozzáférhetünk.
Az emberek sokszor megdöbbennek, ha olyan embert látnak, akinek valamilyen testi fogyatékossága van, mégis boldognak látszik. Hogyan képes boldog lenni ilyen korlátozott fizikai állapotban? - kérdik. A válasz abban rejlik, hogyan használják ezek az emberek azokat a megmaradt forrásokat, melyeknek birtokában vannak. Stevie Wonder nem látott, ezért a hallását használta - ehhez párosult szenvedélye a zene iránt, ma pedig 25 Grammy-díj birtokosa.


14. Éljünk korlátainkon belül.
Éljünk kényelmes, de ne pazarló életet. Ne akarjunk állandóan lenyűgözni másokat. Ne csapjuk be magunkat, ne gondoljuk, hogy a gazdagság az, ha valamennyi tárgynak birtokában lehetünk, amit csak megkívánunk. Kezeljük a pénzt okosan, így nem az fog irányítani minket. Annyit költsünk, amennyire feltétlenül szükség van.


15. Legyünk tisztelettudóak, érezzék jól velünk magukat mások.
A mindennapokban és az üzleti életben sem az számít, mit mondunk, hanem, hogy hogyan viselkedünk. Hogyan érzik magukat velünk mások. Tehát legyünk tisztelettudóak az idősebbekkel, a fiatalabbakkal, mindenkivel. Nincsenek határok, nincsenek csoportok, akikkel másként kéne bánni. Mások támogatása, segítése, irányítása az élet egyik legnagyobb öröme. Azért, hogy kapjunk, adni is kell.


16. Jeleskedjünk abban, amit csinálunk.
Mindegy, mit csinálunk, ha nem teszünk bele elég energiát, ha nem csináljuk jól, akkor tulajdonképpen minek csináljuk? Legyünk igazán jók a munkánkban, a hobbinkban. Szerezzünk hírnevet magunknak, remek munkánk eredményeképpen.


17. Legyünk azok, amire születtünk.
Követnünk kell a szívünket! Azok legyünk, amire születtünk. Van, aki zenésznek született – húrok segítségével kommunikál gondolatokat, érzéseket. Más költőnek született – hogy megérintse az emberek szívét soraival. Aki vállalkozónak született, növekedést és sikert ér el ott, ahol más nem lát lehetőséget. Legyen az bármi, amit választottunk, a lényeg, hogy „velünk együtt mozogjon”. Aki azt csinálja, amire született, ugyanaz az ember, amikor dolgozik, és ugyanaz, amikor hazaér. Soha ne vesztegessük az időnket arra, hogy más álmait, más vágyait teljesítsük be…!


B.A.
Forrás >>


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 21503 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x