Labirintusban: közelebb önmagadhoz
Címlap / Psziché / Labirintusban: közelebb önmagadhoz

Labirintusban: közelebb önmagadhoz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A labirintus valaha beavató, illetve rituális eszköz volt, ma főleg gyógyító és önismereti célokra használják, de mediációs (konfliktuskezelés) folyamatokban is szerepet kap. A labirintus ma a köztudatban keveredik az útvesztő fogalmával, de a beavató labirintus nem tartalmaz elágazásokat, útvesztőket, egy út vezet a középpontjáig és ugyanaz az út vezet ki belőle. Ez a hármasság a fő jellemzője: a befelé vezető út, a középpont, és a kifelé vezető út.  

Az ősi labirintus a krétainak nevezett hétkörös labirintus, melyben az út egész köröket rajzol le. Ennek különböző formái a világ minden táján fellelhetőek. Számtalan labirintusforma létezik a körök számától, az alapformától, a fordulók kialakításától függően. Az ókori Rómában a négyszög alakú alaprajz volt a jellemző és egy-egy negyed részt járt be az út, mielőtt tovább haladt volna. A középkor fejlesztése a 11 körös labirintus, amit a fordulók összetettebb ritmusa jellemez.  Speciális labirintus a spirál (ennek altípusa a kettős spirál, ahol másik út vezet kifelé), amely csak egy irányba kanyarodik, ellentétben a többi labirintussal, melyekben a jobbra és a balra kanyarodások követik egymást meghatározott ritmusban. Újkori fejlesztés még a megbékélés labirintus és az istennő labirintus.

A labirintus fordulatos útjának bejárása mély átalakulást eredményez, valódi belső felismeréseket hoz és ráadásnak a változáshoz energiát szabadít fel. Önmagunk megértésében, elfogadásban, belső mozgató rugóink megtalálásában támogat és elindít a belső felszabadulás útján, önbizalommal tölt fel. Új perspektívák nyílnak, a lehetőségek kiszélesednek. Tudatosítja az ember lelke mélyén megbújó impulzusokat, azt, ami valódi, ami igaz, amire tényleg vágyik a lélek és túl van a társadalmi, szülői hatásokból felénk áramló elvárásokból születő megfelelési görcsökön. „A saját világodba lépsz át egy rád erőltetett világból.” Más ember jön ki a labirintusból, mint aki belépett oda.



A labirintus segít minket kapcsolatba kerülni saját lényünkkel, egy ilyen objektum erőtér szerkezet, a középpontja egy erőközpont, a bejáró önnön lénye részein végighaladva önmaga középpontjába jut el. Az ösvény szélessége, a fordulók sajátos ritmusa, a labirintus szerkezetében rejlő szimbolika és ezek szinergiája segíti a két agyfélteke összehangolódását, tudatunk tér- és idő érzékelése megváltozik. A labirintusjáró az élet helyzetét új fényben látja, nagyobb összefüggésekben ismeri fel, az intuitív logika eszközével tud rátekinteni a belsejében zajló folyamatokra, késztetésekre.

A felsorolt labirintusfajták mindegyike alkalmas lehet a személyiséggel való munkára, ma talán leggyakrabban a hétkörös krétai labirintussal találkozunk ezen a területen. Szimbolikája egyetemes, a hétségre épül – 7 csakra, 7 szín, 7 hang, 7 nap,  7 bűn, 7 agyüreg, a sárkány 7 feje  stb. A középkori labirintus a keresztény szimbolikával (és így energetikával) fűzi össze a labirintus ősi erőterét. Az istennő labirintus a női princípium mélyre ható megélését szolgálja. A megbékélés labirintus speciálisan két fővel működik és egymás útjának bejárása révén a másik megértésén, elfogadásán keresztül mélyíti az önismeretet, végső soron saját elutasított részeinkkel békéltet össze minket.

Labirintussal ma Magyarországon, ismereteim szerint, szabadtéren a pannonhalmi apátság arborétumában találkozhatunk, ahol egy 7 körös krétai labirintust vár minket. 11 körös középkori labirintus Únyban az Arany Rózsakereszt Szellemi Iskolájának konferenciahelyén működik. A labirintus képe tudatunkban magas sövényfallal jelenik meg, s bár a kukorica 4 méter magasra nőtt, a beavató labirintusok esetében egy aszfaltra rajzolt forma tökéletesen hozza szerepét. Az út a lényeg és nem a takarás.
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6610 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x